Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Telefonhívásra ingyenes gombavizsgálat Marosvásárhelyen

Központ június 26, 2014 Társadalom

gombaTelefonhívásra ingyenes gombavizsgálat Marosvásárhelyen

A Málnássy László Gombászegyesület (MLG) 2005-ben alakult mint a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület Maros megyei kirendeltsége. 2009-ben vált önállóvá, civil szervezetté, de továbbra is a sepsiszentgyörgyi egyesület tagja maradt. A gombászegyesület megalakulásának célja a gombák és a gombászat népszerűsítése, a mérgező gombák széleskörű ismertetése a toxikózisok elkerülése érdekében – tudhatjuk meg a MLG honlapjáról. Málnássy Andrást, az MLG elnökét arra kértük, ismertesse olvasóinkkal, milyen gombák gyűjthetőek az év ezen időszakában, hol nem ajánlatos gyűjteni, milyen veszélyek leselkednek a laikus gyűjtőkre, és hogyan lehet a szedett gombát ellenőriztetni.

Az egyesület igen aktív tevékenységet folytat: havonta legalább egy közös, nyílt gombásztúrát szervez Maros megye területén, ahol a begyűjtött gombákból kiállítást helyeznek közszemlére, és nyomatékosan felhívják a figyelmet a gombamérgezés veszélyére. Az egyesület tagjai rendszeresen részt vesznek nemzetközi gombásztáborokban is. Több alkalommal indítottak fotópályázatot is, a 2011-es és a 2013-as Erdélyi Gombanaptárakat is például a pályázatra beküldött képek illusztrálják. Az egyesületnek nyolc tagja végzett gomba-szakellenőri tanfolyamot, majd tett sikeres vizsgát és szerzett bizonyítványt.

A nyári gombák nagy része már megjelent – tudtuk meg Málnássy Andrástól, a gombászegyesület elnökétől. Térségünkben ebben az időszakban csiperkék, galambgombák, őzlábgombák, galócák, vargányák, tinórufélék, korallgombák, tőkegombák, pöfetegek, valamint a keserűgomba, a rizike, a kenyérgomba, a rókagomba a májgomba és a pisztricgomba található meg a természetben. A szakember szerint a forgalmas utak, ipari létesítmények, benzinkutak mellett nem ajánlatos a gombagyűjtés, mert egyes gombákban felhalmozódhatnak a szennyező anyagok, mint például a nehézfémek, vagy a radioaktív anyagok.

A gyilkos galócát mindenkinek ismernie kell!

„A mérges gombákat csak tökéletes ismeretek birtokában lehet megkülönböztetni a hozzá hasonló ehetőktől – hívja fel a figyelmet a gombaszakértő –, ugyanis ha nem ismerjük mindkét gomba jellegzetes bélyegeit, előfordulhat, hogy a laikus gombász az ehető gomba mérgező hasonmását teszi a kosárba. Gombáskönyvek tanulmányozása és sok gyakorlat szükséges. A gyilkos galócát mindenkinek ismernie kell! A leghelyesebb, ha gomba-szakellenőrrel vizsgáltatjuk meg gombáinkat. Az ajándékba kapott és az útszélen vásárolt árut is ajánlatos átvizsgáltatni. Gomba-szakellenőreink elérhetősége megtalálható a honlapunkon. A piaci árusítás és  gombavizsgálás még nem engedélyezett az erre vonatkozó törvény hiányosságai miatt, ezért telefonhívásra ingyenes gombavizsgálást végzünk, helyszín-megegyezés alapján.” További információt a http://www.mlgmv.ro/ honlapon találnak.

Arra a kérdésünkre, hogy ki lehet tagja gombászegyesületnek, Málnássy András elmondta, hogy az MLG-nek minden természetbarát tagja lehet, korra, nemre, foglalkozásra, nemzetiségre, gombaismereti felkészültségre való tekintet nélkül. Egyedüli kitétel, hogy beszéljen magyarul is. „Ez nincs benne az alapszabályzatban, amit a honlapunkon, az Egyesületünkről rovatban lehet olvasni. Az MLG havonta szervezett, nyílt gombásztúráinkon minden érdeklődő részt vehet, nem kell egyesületi tag legyen. Mindenkit szeretettel várunk” – tette még hozzá a gombászegyesület elnöke.

Share Button
Ennyien olvasták: 291

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.