Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Természetes élőhelyeink védelme – összetűzések árán is

Nemes Gyula január 30, 2015 Társadalom

A Nyárád- és a Kis-Küküllő mente egyes részei 2007-ben kerültek fel arra a listára, amelyet védetté nyilvánításra javasoltak az Európai Unió által kezdeményezett Natura 2000 környezetvédelmi program keretében. A Natura 2000 hálózat legfőbb célja az eltűnéssel fenyegetett természetes élőhelyek és a veszélyeztetett fajok hosszú távú fennmaradásának biztosítása. Ezt azonban nem szigorú tiltásokkal, az emberi tevékenységek megszüntetésével szeretnék elérni, hanem az olyan megoldások megtalálásával, amelyek úgy szabályozzák az emberi beavatkozásokat, hogy az élővilág a lehető legkisebb mértékben károsodjon. Egyszóval figyelembe veszik mind az ember, mind a természet érdekeit. A Nyárád- és Kis-Küküllő mentén ma 4 terület rendelkezik a Natura 2000 által nyújtott védettséggel.

Natura odukeszites

A Nyárád- és Kis-Küküllő mentén található védett területek közül három Különleges Természetmegőrzési Terület és egy Különleges Madárvédelmi Terület, amelyeknek területe közel 100 000 hektár. A védett területek három megyében helyezkednek el, 41 községet és több mint 150 000 lakost érintenek. A települések közül 35 van Maros megyében, 4 Hargita és 2 Szeben megyében. A védett területek a következők:

  1. A Küküllők dombsága – Nyárád völgye, amelyet elsősorban a madarak – például a békászó sas vagy a haris – védelmére jelöltek ki. Ezzel párhuzamosan azonban más fajok vagy élőhelyek is oltalom alá kerültek, mint például olyan gyepek, ahol az orchideák közé tartozó kosborok, a szibériai nőszirom vagy a vadnárcisz is élnek.
  2. A Kis-Küküllő dombság – Bekecs élőhelyvédelmi területet elsősorban a nagyragadozó emlősök védelmére jelölték ki. Ez a térség nagyon fontos a barnamedve populációjának megőrzésében, de ezek mellett olyan közismert rovarok is védettek itt, mint például a szarvasbogár.
  3. A Kis-Küküllő folyó élőhelyvédelmi területen olyan védett halfajok élnek, mint például a Petényi márna vagy a homoki küllő, de a területen él a tompa folyamkagyló és a nagy tűzlepke is, amelyek szintén védettek.
  4. A Nagy-Küküllő menti molyhos tölgyesek élőhelyvédelmi terület tulajdonaképpen kilenc, egymáshoz közel eső, kisebb erdőrészből áll. A molyhos tölgyes bokorerdő egy igen megfogyatkozott élőhely típusa, ezért minősül természetvédelmi területnek.

„Gondnokságunk felügyeli a térségben történő erdészeti tevékenységet”

Natura odukeszites 2

A fennebb felsorolt területek felügyeleti jogát 2022-ig három partner egyesület, a Nyárádmente Kistérségi Társulat, a Kis-Küküllő Térségi Társulás Balavásár-Szováta és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület kapta meg a Környezetvédelmi Minisztériumtól. A három egyesület egy közös felügyeleti struktúra alapján látja el a területek gondnokságát, amely a Nyárádmente Kistérség égisze alatt működik. A gondnokság igazgatójától,  Kovrig Zoltántól afelől érdeklődtünk, hogy mikor jött létre a gondnokság és milyen tevékenységet fejtenek ki. „A gondnokság 2011 áprilisától működik és a tevékenysége több síkon folyik. Elsősorban tevékenységi körünkbe tartozik a Natura 2000 – külterületként nyilvántartott – védett területein történő építkezések szabályozása. Az ezeken a területeken tervezett építkezések engedélyezésére a mi jóváhagyásunkra is szüksége van az építtetőnek. Itt szakembereink azt vizsgálják meg, hogy milyen esetleges káros hatásokkal lehet a befektetés a természeti környezetre nézve, és ennek alapján engedélyezzük azt, vagy sem. Ezenkívül gondnokságunk felügyeli a térségben történő erdészeti tevékenységet, úgy a legálist, mint a törvényellenest. De tereptevékenységünk része a gyepek ellenőrzése is. Talán legfontosabb munkáink közé tartozik az ökológiai nevelés, amelyek során az iskolákban vagy szervezett kirándulásokon tartunk előadásokat a diákok számára.” – mondta el lapunknak Kovrig Zoltán.

„Sokszor az illegális fakivágások miatt is konfliktusokba keveredünk”

Natura 1

A gondnokság nagyobbrészt pályázati úton szerzett pénzekből tartja fenn magát, de kisebb összegekkel az önkormányzatok is segítik.  A védett terület gondnokságának tudományos hátterét a Milvus Csoport biztosítja, szakemberei segítségével. A felügyelők olykor konfliktusba keverednek a szabálysértőkkel. „Vannak konfliktusaink bizonyos cégekkel, az építkezések kapcsán és ezek révén indirekt módon néha vitáink alakulnak ki az önkormányzatok képviselőivel is. De ezeket általában sikerül megoldanunk a párbeszéd útján. Sokszor az illegális fakivágások miatt is összetűzésbe keveredünk, de a vízüggyel is volt már vitánk a vízszabályozások kapcsán” – tájékoztatott a gondnokság igazgatója.

„Földjeinket környezetbarát módon műveljük!”

Natura golyamentes

A továbbiakban arra kértük Kovrig Zoltánt, hogy ismertesse, milyen módon segíthetünk természetjárókként, mezőgazdaságban dolgozókként a gondnokság munkájában. „Szervezetünk emberhiányban szenved, ezért minden segítségre szükségünk van. Több alkalommal telefonon jelezték nekünk, ha törvénytelen fakivágást észleltek az erdőben, vagy valamilyen természetszennyező tevékenységet jelentettek. De a legnagyobb segítség az lenne, ha mindenki odafigyelne egy-egy részletre, ami által sokat tehet a természetes élőhelyeinkért. Ilyen például, ha földjeinket környezetbarát módon műveljük, mondjuk istállótrágyát használva. Vagy, ha megóvjuk vizeink tisztaságát azáltal, hogy nem engedjük bele a vegyszereket, szennyvizet” – vélekedik Kovrig Zoltán.

Share Button
Ennyien olvasták: 1188

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.