Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Tessék mondani, ez már a kampány?

Központ május 11, 2012 Társadalom

Tessék mondani, ez már a kampány?

Rendszerint a választások közeledtével minden megjavul, majd utána a megígért álomkép darabjaira hull. Egy hónap van még a mindent eldöntő szavazásig, de Marosvásárhelyen már most zűrzavar van. Mi történik? Túl hamar kiégtek a kampányfogások?

Vegyük például az utóbbi idő legnagyobb magyar „sikerélményét”, a magyar tagozat megalakulását a MOGYE-n. Micsoda örömöt váltott ki ez a hír, most pedig azt mondhatjuk, hogy hol volt, hol nem volt, talán csak mese volt. Mondhatnánk azt, hogy ez a kormány bukása miatt van így, és ezzel le is lehetne zárni az ügyet, amellett, hogy még hallani lehet néhány – eleve pesszimista hozzáállással induló – tiltakozást. Azért még egy kérdőjel marad a pont után. Miért nem volt fontos évekkel ezelőtt küzdeni a magyar tagozat megalakulásáért? Ez a kérdés egyfajta „pre-kampányként” világítja meg a helyzetet. Ez nem azt jelenti, hogy minden, ami választások előtt történik, kampányfogásnak minősíthető, csupán elgondolkodtató.

Sajnos az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy hirtelen sokat akarunk, ahelyett, hogy apró lépésekben valósítanánk meg terveinket, előre gondolkodva. Ha 10 hónap alatt el lehetett fogadtatni a kormánnyal, hogy egy ilyen intézkedés szükséges, akkor mi mindent lehetett volna még tenni 3-4 év alatt?

Az a gond, hogy nem vagyunk elővigyázatosak, nem féltjük eléggé a jövőnket. Az elővigyázatosságról jut eszembe… Olyan nagy erőfeszítés lenne kamerákat szerelni a szobrainkhoz? Már a sarki boltokban is hemzsegnek a fekete megfigyelő szerkezetek, ez ma már szinte banális. Ami ennél is banálisabb, hogy nem tanulunk a saját hibáinkból, hiszen nem az első eset, hogy szobor nélkül maradunk.

Ne folytassuk tovább ezt a „ha baj van, akkor gyorsan csináljunk valamit” politikát. A gyors munka igazán látványos, de már láttuk az eredményét, vagy inkább az eredménytelenségét. Itt az ideje, hogy tanuljunk a hibáinkból, a mulasztásainkból, és közös utat keresve, fokozatosan kiépítsük az életünket a saját otthonunkban.

Share Button
Ennyien olvasták: 511

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.