Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Tíz éves az Onesimus projekt

Központ április 11, 2017 Társadalom

A közösségi életforma csodája

Egy csapat, amely a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi szerepvállalásáról gondoskodik, egy közösség, ahol a cél, hogy hasznos és értékes emberek épüljenek be a keresztény közösségbe és társadalomba. Ez az Onesimus projekt, amely az elmúlt 10 évben olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel ruházta fel a fiatalokat, figyelembe véve az egyéni szociális hátrányból származó fejlődés szakaszait, amely hozzájárul az egészséges önismeret kialakulásához, hogy széles látókörrel és megfelelő tapasztalattal vágjanak neki a nagybetűs életnek.

130 fiatal, 31 lelkes munkatárs, 37 munkatábor, 103 szakmai tanfolyamot végzett résztvevő, számos önkéntes- csak néhány nyers adat, amely az Onesimus projekt nevéhez fűződik, és amely R. Szabó István ötletétől vezérelve született meg, aki személyes kudarcaiból tanulva szerettet volna segíteni, valamit tenni az egykor hozzá hasonló fiatalokért. Sikerét és fontosságát mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a projekt immár 10 éves szülinapját ünnepli, sikertörténetekkel telítve.

Én vagyok, mert mi vagyunk

„Számomra nagy élmény, hogy a fiatalokkal lehetek életük egy rövid szakaszában, hogy megajándékoznak bizalmukkal. A különböző tevékenységeken igyekszem abban segíteni és támogatni őket, hogy egyre jobban kibontakoztathassák a bennük rejlő kincseiket, készségeiket, hogy felismerjék személyes értékeiket és kamatoztatni tudják azt. A fejlődés kis lépésekben történik, ezért időnként nehéz megragadni. Nekem sikertörténetnek bizonyul az is, amikor valaki onnantól, hogy a környezetében mindenkivel konfliktusba van, eljut odáig, hogy változtatni akar, és így egyik-másik kapcsolata rendeződik” – meséli Csog Ildikó, aki egy éve dolgozik a projekt koordinátoraként, jelenleg pedig az 1. és 2. éves csoportot vezeti.

A projekt 3 évet ölel fel, míg az első két évben a személyiségfejlesztésen és a közösségbe való beépülésen van a hangsúly – rendszeres csoportfoglalkozások, kirándulással egybekötött képzések, munkatáborok, mentorprogram – az utolsó évben mindez kiegészül akkreditált szakmai tanfolyamokon való részvétel lehetőségével, segítségnyújtással a megfelelő munkahely megtalálása érdekében.

Nem mindennapi fiatalok

Nemcsak a résztvevők, hanem a projektben dolgozok is gyümölcsözőnek vallhatják a projektet, hiszen az évek során olyan nagyszerű fiatalok voltak részesei a csoportoknak, akik legyőzve a mindennapos nehézségeket, próbálják napról-napra megvalósítani álmaikat. Arról meséltek néhányan, hogy mit tanultak meg leginkább a 3 év alatt, illetve, hogy merre tart az életük.

„Csapatmunka, új kapcsolatok kialakítása, de leginkább a pontosság, hiszen emlékszem, hogy eleinte 1-2 órákat késtem. Már 4 éve Németországban élek, ami nehéz volt, mivel nem az a munka várt rám, mint amire számítottam. A kérdés az volt, hogy maradok vagy kiszállok? De nem adtam fel, nyelvet, kultúrát tanultam, elkezdtem egy 3 éves fodrászkurzust, és bár 2 évig havi 180 euróból éltem, de kitartottam, aminek nagyon örülök.” „A projekt során elvégeztem egy bébiszitter kurzust, aminek köszönhetően 2 hónapos kora óta vigyázok, egy jelenleg 2 éves kislányra. Az Onesimus segített abban, hogy megtanuljam mi az, hogy felelősség, ami esetemben nélkülözhetetlen.” „Önbizalom, nyíltság, mivel az Onesimus előtti „Én” biztosan nem ült volna ki egy csomó ember elé magáról mesélni. Megtanultuk, hogy hogyan figyeljünk oda másokra, továbbá azt, hogy egy problémát több szempontból is vizsgáljunk meg, ami párkapcsolati szempontból is nagy segítség.” „Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. Megtanultam kifejezni magam, hogy ne legyek annyira szégyellős. Nagyon szerettem azt, hogy sokat dicsérnek, ami megerősítette az önbizalmam. Ami a csoporttevékenységek során még egyszerűnek tűnt – pénz és időbeosztás – idővel bebizonyosodott, hogy mégsem annyira könnyű. Amíg csak tanuló voltam, adódott a baráti kör, a szabadidő, de most, hogy dolgozom és tanulók is, nagyon jól be kell osztanom az időmet, hogy úgy tudjam élni az életem, ahogy azt egykor elképzeltem”.

Az Onesimus csapata hasonló eredményekkel szeretné tovább folytatni a projektet, célja még több fiatal megszólítása és bevonása a programba, amihez azonban szükségük van a támogatókra, a nyitott vállalkozókra, olyanokra, akik szívesen látnak egy céglátogatás vagy nyári munka kapcsán, esetleg munkalehetőséget tudnak felajánlani a projektben résztvevő fiataloknak.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 824

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.