Központ
2020. április 10. péntek, Zsolt

Tizenhárom évre előre jelzi a rákot egy új teszt

Központ május 6, 2015 Társadalom

A Harvard és az Northwestern University kutatói fedezték fel, hogy kicsi, de jelentős változások mennek végbe a szervezetben már több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy diagnosztizálnák a rákot – írja az MTI.

telomer

A kutatók megfigyelték, hogy a kromoszómák végén lévő telomerek, amelyek megakadályozzák a DNS károsodását, jelentősen elkopnak azokban az emberekben, akiknél később daganatos betegség fejlődik ki.

A telomerek ezeknél az embereknél jóval rövidebbek voltak a kelleténél, és egyre rövidültek körülbelül négy évvel azelőttig, hogy a daganat kifejlődött volna, ekkor hirtelen megállt zsugorodásuk. Bizonyos esetekben ezek a telomerek 15 évvel idősebbnek tűnnek koruknál. Minden ilyen változással élő embernél később kifejlődött a rák.

„Ha megértjük a telomer növekedésének ezen mintáját, azt jelentheti, hogy az egy előrejelző (biomarker) lehet rák esetében” – hangsúlyozta Lifang Hou, az Északnyugati Egyetem Feinberg Orvostudományi Iskolájának professzora, a tanulmány vezető szerzője. Mivel erős kapcsolatot találtak a mintázatban a daganatos betegségek legkülönbözőbb típusainál, ezen folyamatok megfelelő vizsgálatát felhasználhatják a rák legkülönbözőbb fajtáinak diagnosztizálására.

A kutatócsoport azt reméli, hogy ha azonosítani tudják azt, miként téríti el a daganat a sejteket, akkor a gyógymódokat is ki lehet fejleszteni annak érdekében, hogy a rákos sejteket önmegsemmisítésre vegyék rá anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítanák. A kutatást az Ebiomedicine online folyóiratban mutatták be.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 588

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.