Társadalom

Több mint 1200 lejt költünk családonként karácsonyi ajándékokra

A Ferratum Group idén kilencedik alkalommal készített karácsonyra vonatkozó felmérést, amely elemzi a vásárlási szokásokat. A Karácsonyi barométer elnevezésű tanulmány idén 19 ország 23 ezer háztartását vizsgálta, és ezekből igyekezett levonni általános, illetve egyedi jellemzőket a téli ünnepekkel kapcsolatosan. Ebből többek között kiderült, hogy a Romániából megkérdezett személyek többsége ruhaneműt vásárol legszívesebben ajándékba, de hajlandóak vagyunk téli vakációra is költeni, jövedelmünkhöz mérten talán túl sokat is.

Mexikó és Brazília után legtöbbet költünk téli kirándulásra

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 21 százaléka idén többet tervez költeni karácsonyra, mint tavaly, míg 43 százaléka az előző év költekezési szintjét szeretné megtartani. Románia lakosai bőkezűbbek a téli ünnepek tekintetében, a megkérdezettek 40 százaléka szánja az ünnepkörre a múlt évivel megegyező összeget, míg 34 százalék hajlandó 100–200 euróval több pénzt áldozni, mint tavaly.

Az ajándékok, az ünnepi asztal kellékei mellett sokan hosszabb-rövidebb üdülést is beiktatnak a karácsonyi szünidőbe, Mexikó és Brazília lakosai után a romániaiak hajlandók a keresetükhöz mérten legtöbbet költeni a téli pihenésre, jövedelmüknek átlagosan mintegy 29 százalékát.

A családdal töltött idő az igazán fontos

A felmérés arra is kitért, hogy mit gondolnak az emberek a karácsonyról, illetve milyen terveik, elvárásaik vannak a következő évre nézve. A romániaiak nagy része, azaz 60 százaléka úgy véli, hogy az ünnepben a legfontosabb a családdal együtt töltött idő, 26 százalékuk a karácsony szellemét szeretné élvezni, míg 11 százalék szerint az ünnepi ajándékvásárlás a legfontosabb. Ajándékvásárlás tekintetében a 19 ország többségében a ruházatot részesítik előnyben, az összes megkérdezett 16 százaléka valamilyen ruhaneműt tesz majd be a fa alá, toplistás ajándék még a játék, valamint az édesség is, játékra a megkérdezettek 10 százaléka biztosan költ, édességre pedig mintegy 9 százalék.

Ruházati ajándék a legnépszerűbb

A romániai ajándékvásárlási preferenciák hasonlítanak az átlaghoz: valamivel még hangsúlyosabb ajándék a ruházat, a hazaiak 19 százaléka tesz ruhaneműt a fa alá, de az édességeket is kedveljük, ugyanis 18 százalékunk édességeket, finomságokat is biztosan vásárol ajándékba. Kedveltek a játékok is, a romániaiak 11 százaléka vásárol játékot, emellett a megkérdezettek 8 százaléka elektronikus termékeket, 7 százaléka pedig háztartási eszközöket is ajándékoz. Minderre átlagosan 269 eurót, vagyis mintegy 1250 lejt szán egy romániai háztartás. Összehasonlításképp, az Egyesült Királyságban több mint ennek dupláját, azaz 703 eurót költenek háztartásonként.

Az újévi tervek, elvárások tekintetében a romániaiak 32 százaléka jegyezte meg, hogy több időt szeretne eltölteni szeretteivel, 27 százalékuk lakásfelújítást tervez, 25 százalék utazni szeretne többet a 2019-es évben. A válaszadók 15 százaléka pedig egy aktívabb életről álmodik a jövő évre nézve.

A 23 ezer háztartásból résztvevő személyek életkora 18 és 51 között volt, és a válaszadók 57%-a nő.A háztartásban élő személyek átlagszáma 2,9.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.