Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Currently
Currently
Currently

Több mint 500 zöld ház lesz Maros megyében

Központ január 19, 2015 Társadalom

Maros megyéből több, mint 500 zöld házas kérést fogadott el a környezetvédelmi minisztérium – adja hírül a tirgumureseanul.ro.

hand holding eco house icon in nature

A négy éve elkezdett Zöld ház program keretében sikeresen pályázó Maros megyeiek elkezdhetik a fűtésre és meleg víz előállítására vonatkozó energiatakarékos kivitelezéseket.

Dănuţ Ştefănescu, a Környezetvédelmi Hivatal (APM) Maros megyei igazgatója elmondta,  a Zöld ház program keretében lehetőség van a hagyományos fűtés és melegvíz előállításához szükséges rendszer megújuló energiával működő szerkezetre való cserélésére.

Négy éve 698 kérést adtak le az APM-hez Maros megyében, melyből csupán 100 kérést vizsgáltak felül 2011-ig, miután a program leállt.

„2012-ben és 2013-ban a program fel lett függesztve a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM) pénzhiánya miatt, amely a programot finanszírozta. 2014-ben újratárgyalták a 2011-ben elbírálatlanul maradt kéréseket. Mostanra átvizsgáltuk az összes leadott kéréseket, melyből 550-et kedvező elbírálást kaptak, 148-at pedig elutasításban részesültek.  Jelen pillanatban már 280 szerződés meg lett kötve a pályázatot elnyertekkel, és további 300-at várunk a Környezetvédelmi Ügynökségi Alaphoz hogy aláírják az előkészített szerződéseket” –  mondta az APM helyi igazgatója.

Miután az AFM átadja az APM-nek a szerződéseket, 60 napos határidőn belül alá kell aláírni azokat, a kedvezményezetteknek pedig 12 hónap áll a rendelkezésükre a tervek kivitezeléséhez.

6000 lejt térit meg az AFM napelemekre és fahulladékkal működő központi fűtésre, valamint 8000 lejt hőszivattyúra. A pénzt a telepítés után és egy visszatérítési kérvény beadásával kaphatják meg az érintettek.

Forrás: tirgumureseanul.ro, vasarhely.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.