Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Több mint 500 zöld ház lesz Maros megyében

Központ január 19, 2015 Társadalom

Maros megyéből több, mint 500 zöld házas kérést fogadott el a környezetvédelmi minisztérium – adja hírül a tirgumureseanul.ro.

hand holding eco house icon in nature

A négy éve elkezdett Zöld ház program keretében sikeresen pályázó Maros megyeiek elkezdhetik a fűtésre és meleg víz előállítására vonatkozó energiatakarékos kivitelezéseket.

Dănuţ Ştefănescu, a Környezetvédelmi Hivatal (APM) Maros megyei igazgatója elmondta,  a Zöld ház program keretében lehetőség van a hagyományos fűtés és melegvíz előállításához szükséges rendszer megújuló energiával működő szerkezetre való cserélésére.

Négy éve 698 kérést adtak le az APM-hez Maros megyében, melyből csupán 100 kérést vizsgáltak felül 2011-ig, miután a program leállt.

„2012-ben és 2013-ban a program fel lett függesztve a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM) pénzhiánya miatt, amely a programot finanszírozta. 2014-ben újratárgyalták a 2011-ben elbírálatlanul maradt kéréseket. Mostanra átvizsgáltuk az összes leadott kéréseket, melyből 550-et kedvező elbírálást kaptak, 148-at pedig elutasításban részesültek.  Jelen pillanatban már 280 szerződés meg lett kötve a pályázatot elnyertekkel, és további 300-at várunk a Környezetvédelmi Ügynökségi Alaphoz hogy aláírják az előkészített szerződéseket” –  mondta az APM helyi igazgatója.

Miután az AFM átadja az APM-nek a szerződéseket, 60 napos határidőn belül alá kell aláírni azokat, a kedvezményezetteknek pedig 12 hónap áll a rendelkezésükre a tervek kivitezeléséhez.

6000 lejt térit meg az AFM napelemekre és fahulladékkal működő központi fűtésre, valamint 8000 lejt hőszivattyúra. A pénzt a telepítés után és egy visszatérítési kérvény beadásával kaphatják meg az érintettek.

Forrás: tirgumureseanul.ro, vasarhely.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 657

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.