Központ
2019. március 20. szerda, Klaudia,

Törvénytelenül szüntettek meg tanintézményeket Marosvásárhelyen

Központ szeptember 12, 2013 Társadalom

ovodaTörvénytelenül szüntettek
meg tanintézményeket Marosvásárhelyen

Az idei tanévkezdésre tíz óvoda veszítette el önálló jogi személyiségét, amelyekben magyar nemzetiségű személyek is vezetői tisztséget töltöttek be, és a törvényekkel a szembemenve, 300 gyereket számláló tanintézményeket is bezártak. Emiatt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete panaszlevelet intéz a megyei tanfelügyelőséghez és az oktatási tárcához, de az ügy jogi útra terelése esetében a fent említett perképes intézményeket is felkarolja.

„A marosvásárhelyi iskolahálózat terve törvénytelen, megalapozatlan és indokolatlan, úgy vélem az iskolák és az óvodák intézményként nem működtethetőek együtt” – mondta el Peti András alpolgármester.

Kifejtette, hogy a városban összesen tíz óvoda veszítette el önálló jogi személyiségét, amelyből hármat a Liviu Rebreanu Általános Iskolába olvasztottak be, egyfajta megaintézményt létrehozva. „Ez Marosvásárhely legnagyobb tanintézménye lett, több mint 1200 gyerekkel, és ennek igazgatásának hatékonysága kérdéseket vet fel. Emellett pedig a tízből négy óvoda rendelkezik a törvény által előírt minimum 300-as gyereklétszámmal, ami szavatolja az intézmény önállóságát” – véli az alpolgármester.

A marosvásárhelyi RMDSZ panaszlevelet fogalmaz a Maros Megyei Tanfelügyelőség részére, és a szakminisztériumnak is elküldi azt, és amelyben három törvénnyel való visszaélést jeleznek. „Elsősorban törvénytelenül járt el a tanfelügyelőség, amikor nem neveztek ki vezetőséget – igazgatót, aligazgatót – a megszűntetett intézményekben. Ezzel megszegték a 2013-as júliusi városi tanácsi határozatot. Másodsorban a megszűntetett tíz óvoda közül négy teljesíti a minimális létszámra vonatkozó törvényes elvárást, és emiatt meg kellett volna maradjon annak az önálló jogi személyisége. Harmadsorban pedig létezik egy számunkra fontos kitétele az 2011-es tanügyi törvénynek, ami arra vonatkozik, hogy minden igazgató és aligazgató kinevezése és elbocsátása esetén köteles a tanfelügyelőség egyeztetni az érdekvédelmi szervezettel, jelen pillanatban az RMDSZ-el. Velünk erről senki nem konzultált, és a véleményünket sem kérdezték meg” – rója fel Peti.

„Köztudott, hogy perképessége ebben az ügyben csak az érdekelt feleknek van, azaz a megszűntetett óvoda, illetve a megszűntetett kémiai líceum vezetésének, tanári karának, valamint szülői bizottságának. Amennyiben lesz valós hajlandóságuk az ügy jogi útra tereléséhez, akkor az RMDSZ felkarolja a kezdeményezésüket, és bepereljük a tanfelügyelőséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 266

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.