Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Tömeges mérgezést okoztak a partidrogok

Központ július 13, 2015 Társadalom

Tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban – a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban – a partidrogok, csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre. Az ápoltak között egy terhes nő is van, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos. A katowicei rendőrség két gyanúsítottat vett őrizetbe a törvényellenesen terjesztett kábítószer gyanúja miatt.

partidrog

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szombaton hangsúlyozta, hogy a társadalomban növelni kell annak tudatát, hogy a partidrogok életveszélyesek. Közölte, hogy a gondot hamarosan megvitatja Teresa Piotrowska belügyminiszterrel.

Marian Zembala egészségügyi miniszter a szombat esti sajtóértekezleten elmondta, a mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. A miniszter problematikusnak minősítette azt, hogy Lengyelországban a szintetikusan gyártott partidrogok könnyen elérhetők, noha gyakran a hagyományos kábítószereknél is veszélyesebbek.

Lengyelországban 2010-ben tiltották be a partidrogok bolti árusítását. A kábítószer azonban internetboltokban, játéktermekben továbbá is kapható. Rendőrségi statisztikák szerint 2014-ben csak a sziléziai vajdaságban 602 embert ápoltak kórházban túladagolás tüneteivel, s három ember meghalt. Idén júniusig 631 embert szorult kórházi kezelésre, hárman meghaltak.

A kábítószerrel való visszaélés megelőzéséről szóló törvényt ezért megszigorították: a július elején hatályba lépett módosítás értelmében az eddig ismert partidrogok kábítószernek minősülnek. Ezért nemcsak az árusításuk, hanem a gyártásuk és birtoklásuk is büntethető. A törvény tartalmazza 114, a partidrogok gyártásához használt hatóanyag listáját, az újabban kifejlesztett szerekre azonban továbbá sem terjed ki.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.