Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Továbbra is nagy az érdeklődés a honosítás iránt

Központ május 30, 2013 Társadalom

zsigmodTovábbra is nagy az érdeklődés a honosítás iránt

Dr. Zsigmond Barna Pál, a Csíkszeredai Főkonzulátus 2011-ben kinevezett vezetője, 1972-ben született Marosvásárhelyen. Szülővárosában érettségizett a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, majd 1990-től Magyarországon folytatta tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán. A jogi diploma megszerzését követően Svédországban tanult nemzetközi jogot, a Svéd Intézet ösztöndíjával. Korábban a versenyszférában dolgozott ingatlanbefektetési és vagyonkezelési területen, majd több évet töltött el a közigazgatásban. Ennek során az Igazságügyi Minisztériumban, az Oktatási Minisztériumban és a Határon Túli Magyarok Hivatalában is tevékenykedett. Jelenleg a főkonzuli tisztsége mellett a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke is egyben. A főkonzul irodájában válaszolt a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos kérdésekre.

– Kérem, beszéljen a honosítás folyamatáról, hogyan működik az állampolgársági kérelmek beadása, az ügyintézés és az állampolgárság megszerzése?

– A honosítás iránt nagyon nagy az érdeklődés Csíkszeredában. Azt tapasztaljuk, hogy nemhogy csökkent volna, hanem inkább nőtt az érdeklődés, az eljárás pedig zavartalanul folyik. Jelen pillanatban a telefonon bejelentkezők számára egy, maximum két hónapon belül tudunk időpontot biztosítani, tehát felgyorsult a folyamat.

Az ügyfelek a Gáll Sándor utca 9. szám alatti Lazarus Házban adhatják le honosítási kérelmeiket. Átlagosan 6 hónapon belül érkezik meg a honosítási okirat, ezután tehetik le a honosítottak az állampolgársági esküt. Az eskütételekre szintén a Lazarus Házban kerül sor. A honosítási okiratokkal együtt a lakcímkártyákat is átadjuk a honfitársaknak. Esetenként előfordul, hogy egyes személyek nem kapják meg az okirattal együtt a lakcímkártyát: őket később értesítjük, amint megérkezett a külképviseletre az igazolványuk. Az eskütételt követő egy-másfél év elteltével érkeznek meg a magyar születési és házassági anyakönyvi kivonatok, erről ugyancsak telefonon értesítjük az ügyfeleket.

A külképviseleten van lehetőség magyar útlevél igénylésére is, az erre vonatkozó kérelmet azonban csak előzetesen egyeztetett időpontban lehet beadni. Erre egy hónapon belül tudunk időpontot biztosítani, és ez az eskütételt követően személyesen, vagy telefonon lehetséges. Az útlevélkérelmet is lehet leadni, melynek kiállítása illeték- és díjköteles: az öt évig érvényes útlevél kiállításának költsége 46 euró, a tíz évig érvényes útlevélé 69 euró. A 18 éves kor alatti gyermekek és a 70. életévüket betöltött személyek számára egységesen 29 euró. A kérelem beadását követő 4-6 hétben megérkezik az útlevél, amit személyesen lehet átvenni a főkonzulátuson Csíkszeredában.

Az anyakönyvi kivonatokat, lakcímkártyákat és útleveleket a Petőfi Sándor utca 45. szám alatti, régi konzulátusi épületben vehetik át az ügyfelek, hétfőtől csütörtökig 8 és16 óra között, illetve pénteken 8 és 13 óra között.  


– Felmerültek tévhitek is az állampolgársági kérelmeket illetően, miszerint bezárulhat ez a lehetőség, vagy esetleg fizetni kell majd a kérelmek leadásáért. Oszlassuk el ezeket a tévhiteket…

– Valóban nagyon sok tévhittel szembesültünk, én kettőt szeretnék említeni és megcáfolni. Az egyik, ami többször megjelent a sajtóban az elmúlt két évben, hogy egyszer majd véget vetnek az állampolgársági kérelmek elfogadásának, mert bizonyos határidőkhöz kötötték megszerzésének lehetőségét, amely határidők már lejártak. Ez olyan tévhit volt, mint például a világvége, amit sikeresen túléltünk.

Megerősítem, hogy zavartalan az állampolgársági eljárás.

A másik tévhit a nyugdíjakhoz kapcsolódik. Az Európai Unióban az állampolgárok ott kapnak nyugdíjat, ahol legalább egy évet dolgoztak, tehát a nyugdíjat a munkahely szerinti ország társadalmi biztosító szervétől kapják meg. Azt gondolom, hogy ilyen vonatkozásban mindenkinek nyugodt lehet az élete, hiszen az Európai Unió nyugdíjakra vonatkozóan kidolgozott szabályrendszere garantálja azt mindenki számára, hogy állampolgárságától függetlenül kapja meg az összeget abban az országban, ahol erre jogosultságot szerzett.


– Érvényes-e az állampolgárság megszerzésének lehetősége a csángók esetében? Mennyire jut el az információ hozzájuk?

– A csángók is megszerezhetik a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás révén. Az állampolgársági törvény tartalmaz egy olyan fordulatot – ez az úgynevezett „csángó-klauzula”, amely pont a csángómagyarok miatt került a jogszabályba –, amelynek értelmében az is kérheti a magyar állampolgárságot, akinek csupán vélelmezni lehet a magyarországi származását. Mint ismeretes, a csángók felmenői, akik valaha Erdélyből vándoroltak el, nagyon régen élhettek csak a magyar királyság fennhatósága alatt. A csángók érdekében hozta a jogalkotó azt a kitételt, miszerint nem kell feltétlenül igazolni a kérelmező valamely felmenőjének magyar állampolgárságát, hanem elégséges a magyar származást valószínűsíteni.

Mi azt látjuk, hogy a csángók érdeklődnek a magyar állampolgárság iránt. Azt javasoljuk, hogy akit érdekel ez a folyamat, nyugodtan keresse fel a csíkszeredai főkonzulátust, és amennyiben teljesíti a feltételeket (főként a magyar nyelvtudásra hívnám fel a figyelmet), akkor minden további nélkül megszerezheti a magyar állampolgárságot.


– Mit jelent a vélelmezés?  

– A vélelmezés jelentése tulajdonképpen, hogy bizonyos tények fennállása esetén egy valószínű dolgot valósnak fogadunk el addig, amíg az ellenkezője nem nyer bizonyítást. Tehát amennyiben valaki csángó településen született és beszél magyarul, akkor feltételezhetően csángó, felmenői valamikor Erdélyből kerülhettek oda egy csángó kivándorlás során.  


– Van-e pontos adat arra vonatkozóan, hogy havonta hány ügyet intéznek el sikeresen a csíkszeredai főkonzulátuson?

– A számokkal kapcsolatos kommunikáció nem a mi feladatunk, ezt a politikum általában központilag teszi meg. De megállapítható, hogy világszinten eddig körülbelül 400 ezer kérelmet adtak be, és 300 ezer esküt tettek le.


———–

Mint ismeretes, már megfogalmazódott a szándék egy konzulátus létesítésére Marosvásárhelyen is, azonban a megvalósítást a kormánynak kell jóváhagynia. A marosvásárhelyi konzuli iroda a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozna, kerülete Maros és Szeben megyéből állna majd, és vélhetően ősszel lesz működőképes. Az iroda székhelye az Iskola (Aurel Filimon), a Nyomda és a Bartók Béla utca által határolt épületben kap helyet, amely a Zsidó Hitközség tulajdonát képező területen van.                


Share Button
Ennyien olvasták: 884

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.