Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Borús
Vasárnap
Borús

Trópusi lepkék Parajdon

Központ augusztus 14, 2013 Társadalom

Trópusi lepkék Parajdon

lepke1

A székelyudvarhelyi székhelyű Vulticulus Földrajzi Társaság a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, 2011-ben megnyitotta az első lepkeházat Székelyudvarhelyen, majd annak tapasztalatait felhasználva 2012 tavaszán, Parajdon, Románia első állandó lepkeházát. A speciálisan erre a célra készült kétosztatú épületben egy ajándékbolttal egybekötött fogadó rész és egy trópusi mikroklímával, trópusi növényekkel, kis tóval, valamint körsétánnyal ellátott úgynevezett röptér kapott helyet. Bokor Attila, a parajdi Lepkeház házigazdáját és egyben idegenvezetőjét kérdeztük:

lepkes– Lepkéink dél-amerikai, afrikai és ázsiai lepkefarmokról bábok formájában érkeznek hozzánk. Érkezésük után egy külön erre a célra készített keltetőbe kerülnek, ahol fajtól függően néhány napon belül – immáron a hernyóból átalakulva –, csodálatos lepkeként látják meg a napvilágot. Itt általában 8-9 úgynevezett alapfajt és 6-7 változó faj több száz egyedét lehet megfigyelni egy időben. Lévén, a lepkék élettartama csupán 2-3 hét, az utánpótláskor figyelünk arra, hogy folyamatosan olyan új fajokat mutassunk be, amelyek megtekintése ürügyül szolgálhat a visszatérésre. Külön figyeltünk arra, hogy a kikelés folyamatát is láthatóvá tegyük a látogatók számára, ugyanis a természetben járva csak a kiváltságosaknak adódik lehetőség e folyamat megfigyelésére. Kellemes környezetben sétálva, a trópusok dzsungeljeit bemutató természetfilmekből ismert lepkék csodálhatóak meg.

– Milyen fajta trópusi lepkéket lehet látni?

– A leglátványosabb fajták: a kék színben pompázó azúrlepke, az akár 25 centiméter nagyságot is elérő atlaszlepke, vagy a rejtőzködés nagymestere, az indiai levéllepke. Állandó vendégeink közül kiemelnénk a lepkeház virtuózát, az égszínkék azúrlepkét, a kecses zebralepkéket, a folyamatosan lustálkodó denevérlepkéket, valamint a lepedőszerűen repülő nimfalepkéket.


– Hány folyamatból áll a lepkék metamorfózisa?

– A lepkék metamorfózisa négy folyamatból áll: először petét raknak le, utána kikel a hernyó, amely elfogyasztja a gazdanövényt, amire rátette a tojást, majd bábbá formálódik, amiből végül kijön a lepke.

Jelenleg a parajdi lepkeházunkban tíz fajta lepke van. Tulajdonképpen amennyi fajta báb van, annyi fajta lepke jön ki belőlük, azok, amelyek fehérebbek, azok már ki vannak jőve, a sötétebbek ezután jönnek ki a bábból.


– Hogyan jön ki a lepke a bábból?

– Van egy testnedvük, amelyet belepumpálnak a szárnyukba és abból kifeszülnek, de ehhez meg kell száradnia rajtuk a pikkelyes pornak, ezt követően leszállnak a bábról (amíg rajta csüngnek, nem szabad hozzájuk érni).


– Honnan származnak a lepkék?

– A bábokat interneten rendeljük meg, postai úton küldik őket Dél-Amerikából és Costa Ricából, ahol minden lepkefaj más trópusi növényre teszi le a petéit. Az ottani körülményeket mi itt nem tudjuk biztosítani, ezért több hónapba telik, amíg a kis tojásból lepke lesz.

Mindig több fajta lepkéből vásárolunk, hogy változatos legyen a kiállítás a visszatérő vendégeinknek. A lepkék 2-3 hetet élnek, ezért minden két hétben új bábokat kell vásárolnunk. Bukarestben is nyitottunk az idén egy lepkeházat, de az csak július végéig fogadta a látogatókat.


– A lepkék kis, ártatlan állatok, de milyen a felépítésük?

– A lepke a potrohából áll, négy vagy hat lábból, két csápból és egy pödörni nyelvből. A szárnyuk négy részből áll össze, de a külső szárnyak nem egyformák a belső szárnnyal.


– Mivel táplálkoznak a trópusi lepkék?

– A lepkéknek a legfontosabb a páratartalom és a meleg, ezért is van, hogy csak szeptemberig tartunk nyitva. A lepkeház területén belül felállított kis halastó a páratartalom biztosítása végett van, de naponta több alkalommal vizet spriccelünk a kis tavat övező kövekre, ahová leszállnak a lepkék és így is magukba szívják a nedvességet.

Mint látható, gyümölcsök is vannak elhelyezve a Lepkeház területén, a lepkék kiszívják belőlük a cukrot, ami az életet biztosítja számukra.

A kis ausztráliai zebrapintyek pedig hangulatossá teszik a környezetet a Lepkeházban.  


– Az érdeklődők, hol találhatják meg Parajdon a Trópusi Lepkeházat?

– Azok, akik Parajdra látogatnak, a sóbánya szomszédságában lévő, a stranddal szembeni Küküllőmező utcában találhatják meg lepkeházunkat, amely naponta 9 és 19 óra közt van nyitva. Belépő gyerekeknek, diákoknak 6 lej, felnőtteknek 7 lej.

Share Button
Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.