Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Trópusi lepkék Parajdon

Központ augusztus 14, 2013 Társadalom

Trópusi lepkék Parajdon

lepke1

A székelyudvarhelyi székhelyű Vulticulus Földrajzi Társaság a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, 2011-ben megnyitotta az első lepkeházat Székelyudvarhelyen, majd annak tapasztalatait felhasználva 2012 tavaszán, Parajdon, Románia első állandó lepkeházát. A speciálisan erre a célra készült kétosztatú épületben egy ajándékbolttal egybekötött fogadó rész és egy trópusi mikroklímával, trópusi növényekkel, kis tóval, valamint körsétánnyal ellátott úgynevezett röptér kapott helyet. Bokor Attila, a parajdi Lepkeház házigazdáját és egyben idegenvezetőjét kérdeztük:

lepkes– Lepkéink dél-amerikai, afrikai és ázsiai lepkefarmokról bábok formájában érkeznek hozzánk. Érkezésük után egy külön erre a célra készített keltetőbe kerülnek, ahol fajtól függően néhány napon belül – immáron a hernyóból átalakulva –, csodálatos lepkeként látják meg a napvilágot. Itt általában 8-9 úgynevezett alapfajt és 6-7 változó faj több száz egyedét lehet megfigyelni egy időben. Lévén, a lepkék élettartama csupán 2-3 hét, az utánpótláskor figyelünk arra, hogy folyamatosan olyan új fajokat mutassunk be, amelyek megtekintése ürügyül szolgálhat a visszatérésre. Külön figyeltünk arra, hogy a kikelés folyamatát is láthatóvá tegyük a látogatók számára, ugyanis a természetben járva csak a kiváltságosaknak adódik lehetőség e folyamat megfigyelésére. Kellemes környezetben sétálva, a trópusok dzsungeljeit bemutató természetfilmekből ismert lepkék csodálhatóak meg.

– Milyen fajta trópusi lepkéket lehet látni?

– A leglátványosabb fajták: a kék színben pompázó azúrlepke, az akár 25 centiméter nagyságot is elérő atlaszlepke, vagy a rejtőzködés nagymestere, az indiai levéllepke. Állandó vendégeink közül kiemelnénk a lepkeház virtuózát, az égszínkék azúrlepkét, a kecses zebralepkéket, a folyamatosan lustálkodó denevérlepkéket, valamint a lepedőszerűen repülő nimfalepkéket.


– Hány folyamatból áll a lepkék metamorfózisa?

– A lepkék metamorfózisa négy folyamatból áll: először petét raknak le, utána kikel a hernyó, amely elfogyasztja a gazdanövényt, amire rátette a tojást, majd bábbá formálódik, amiből végül kijön a lepke.

Jelenleg a parajdi lepkeházunkban tíz fajta lepke van. Tulajdonképpen amennyi fajta báb van, annyi fajta lepke jön ki belőlük, azok, amelyek fehérebbek, azok már ki vannak jőve, a sötétebbek ezután jönnek ki a bábból.


– Hogyan jön ki a lepke a bábból?

– Van egy testnedvük, amelyet belepumpálnak a szárnyukba és abból kifeszülnek, de ehhez meg kell száradnia rajtuk a pikkelyes pornak, ezt követően leszállnak a bábról (amíg rajta csüngnek, nem szabad hozzájuk érni).


– Honnan származnak a lepkék?

– A bábokat interneten rendeljük meg, postai úton küldik őket Dél-Amerikából és Costa Ricából, ahol minden lepkefaj más trópusi növényre teszi le a petéit. Az ottani körülményeket mi itt nem tudjuk biztosítani, ezért több hónapba telik, amíg a kis tojásból lepke lesz.

Mindig több fajta lepkéből vásárolunk, hogy változatos legyen a kiállítás a visszatérő vendégeinknek. A lepkék 2-3 hetet élnek, ezért minden két hétben új bábokat kell vásárolnunk. Bukarestben is nyitottunk az idén egy lepkeházat, de az csak július végéig fogadta a látogatókat.


– A lepkék kis, ártatlan állatok, de milyen a felépítésük?

– A lepke a potrohából áll, négy vagy hat lábból, két csápból és egy pödörni nyelvből. A szárnyuk négy részből áll össze, de a külső szárnyak nem egyformák a belső szárnnyal.


– Mivel táplálkoznak a trópusi lepkék?

– A lepkéknek a legfontosabb a páratartalom és a meleg, ezért is van, hogy csak szeptemberig tartunk nyitva. A lepkeház területén belül felállított kis halastó a páratartalom biztosítása végett van, de naponta több alkalommal vizet spriccelünk a kis tavat övező kövekre, ahová leszállnak a lepkék és így is magukba szívják a nedvességet.

Mint látható, gyümölcsök is vannak elhelyezve a Lepkeház területén, a lepkék kiszívják belőlük a cukrot, ami az életet biztosítja számukra.

A kis ausztráliai zebrapintyek pedig hangulatossá teszik a környezetet a Lepkeházban.  


– Az érdeklődők, hol találhatják meg Parajdon a Trópusi Lepkeházat?

– Azok, akik Parajdra látogatnak, a sóbánya szomszédságában lévő, a stranddal szembeni Küküllőmező utcában találhatják meg lepkeházunkat, amely naponta 9 és 19 óra közt van nyitva. Belépő gyerekeknek, diákoknak 6 lej, felnőtteknek 7 lej.

Share Button
Ennyien olvasták: 1006

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.