Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Új marosvásárhelyi kiadó mutatkozik be a könyvvásáron

Központ október 24, 2013 Társadalom

lectorÚj marosvásárhelyi kiadó mutatkozik be a könyvvásáron

A Lector Kiadót Szőcs Katalin és Gálfalvi Ágnes alapította. Mindketten Marosvásárhelyen születtek, és Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végeztek, magyar-idegen nyelv szakon. Tapasztalt szerkesztők, szépirodalmi és tudományos kötetek gondozásában vállaltak részt. Gálfalvi Ágnest arra kértük, ismertesse olvasóinkkal az új könyvkiadót.

– Mikor indult útjára a Lector Kiadó? Miért ez a neve?

– A Lector Kiadót a tavasszal jegyeztettük be a marosvásárhelyi cégbíróságon. Olyan nevet akartunk, amelyik könnyen megjegyezhető, és mint mindegyik kiadó, az olvasóért jött létre, hát akkor legyen „olvasó” a neve.

– A szerkesztők miért váltottak?

– Néha jó, vagy éppen szükséges, hogy az ember váltson, az új mindig frissítést, frissülést jelent, nemcsak az intézmény, hanem az egyén szempontjából is. Meg kell ismerni a másságot is, szakmailag állandóan fejlődni kell, hogy ne szűküljünk be.

„Ha nem vagy a szakma megszállottja, akkor ne fogj hozzá!”

– Megéri-e ilyen jellegű vállalkozásba kezdeni? Vannak-e kéziratok?  Van-e igény könyvekre?

– Ezt a kérdést már sokan feltették nekünk. Ha az anyagi oldaláról nézzük, akkor nem, nem éri meg, mert nemhogy meggazdagodni, de megélni is nehezen lehet belőle. Ha nem vagy a szakma megszállottja, akkor ne fogj hozzá! A kultúra terjedésének/terjesztésének leghitelesebb, legfontosabb eszköze a könyv. A számítógép miatt veszített tért, de továbbra is van igény rá. Szomorú társadalmi tény, hogy az értelmiségi réteg, amelyik a legjobban igényli a kultúrát, vagy éppen a kultúra képviselője, méltatlanul anyagi gondokkal küzd.

Reméljük, hogy jó könyvterjesztési gyakorlattal a kiadó önfenntartó lehet. Kézirataink pedig igen, vannak. Mindössze időre és finanszírozási lehetőségre van szükségünk a kiadásukhoz.

„A kultúra mindig mostohagyermek volt a mi vidékünk politikájában”

– Milyen jellegű könyvek szerkesztését, kiadását vállalják? – Mik a céljaik?

– A szép- és fordításirodalom mellett a valóságirodalom kiadása volna a célunk, olyan kéziratok szerkesztése, amelyek méltón képviselhetik népünk kultúráját. Az anyagi nehézségek miatt nem szabad lemondani az igényességről, a jó minőségről. Erre vonatkozóan sok pozitív példát idézhetnénk. Például Bod Péter néhány könyvet több száz példányban eladott az ő korában, mecénásokat keresett és talált, és sorolhatnám tovább. Pozitívan kell gondolkodni, hozzáállni a munkához. Sajnos, a kultúra mindig mostohagyermek volt a mi vidékünk politikájában, és valós társadalmi összefogásra volna szükség ahhoz, hogy kultúremberekhez méltón éljünk.

– Készülnek-e az ez évi marosvásárhelyi könyvvásárra?

– A könyvvásárra két új könyvvel készülünk: Magyary Ágnes kolozsvári születésű írónő Az ördög operába készül című novelláskötetével és a Hézser Gábor pasztorál-pszichológussal készült beszélgető-könyvvel. A kötet címe: Újra szárnyra kapni, kérdezett Mihály Emőke. A Színház épületében megrendezett könyves szemlén Kovács Levente rendező is dedikálja Időutazás című novelláskötetét, melyet nemrég mutattunk be.

Szeretettel várjuk standunknál és könyvbemutatóinkra a marosvásárhelyi közönséget!


Share Button
Ennyien olvasták: 614

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.