Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Újabb ételről derült ki, hogy rákot okozhat

Központ november 9, 2015 Társadalom

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy nem mindegy, miben sütjük ki az ételeinket.

kaja

A növényi olajokban – mint a napraforgó- vagy a kukoricaolajban – való kisütés során olyan mérgező anyagok szabadulnak fel, amelyek rák és más betegségek kialakulásához kapcsolódnak. Ezért ezek helyett jobb, ha olívaolajat, kókuszolajat, zsírt vagy vajat használunk – figyelmeztetnek tudósok a Telegraph szerint.

A többszörösen telítetlen zsírokban gazdag olajokról korábban azt gondolták, hogy egészségesebbek, mint például az állati zsiradékok, amelyek telített zsírokat tartalmaznak.

A tudósok most arra jutottak, hogy a kukorica- vagy napraforgóolaj hevítésénél az aldehidek magas koncentrációja szabadul fel, amit korábban olyan betegségekkel hoztak összefüggésbe, mint a rák, a szívbetegség és az időskori elbutulás.

Martin Grootveld, a leichesteri De Montfort Egyetem professzora szerint a növényi olajban kisütött fish and chips 100-200-szor több mérgező aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi határérték. Ezzel szemben a kisütött zsír vagy vaj sokkal kevesebb aldehidet bocsát ki, a legkevesebbet pedig a kókuszolaj.

Az Oxfordi Egyetem idegkutató professzora, John Stein egy ettől független tanulmányban azt állítja, hogy a növényi olajok használata az agyban is nagy változásokat okoz, olyan mértékben, „mint a természetben a klímaváltozás”. Ugyanis a kukorica- és napraforgóolaj Omega-6 zsírsavban gazdag, emiatt az agyban kevesebb lesz az Omega-3 zsírsav, így utóbbi kritikus szintre csökken.

Stein szerint az Omega-3 hiánya fokozza a mentális betegségek, például a diszlexia kialakulásának kockázatát. A zsírban és vajban megtalálható telített zsírsavak ugyanakkor a szív- és érrendszeri problémák és a koleszterinszint növekedésének okozói.

Forrás: vs.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 662

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.