Központ
2020. február 24. hétfő, Szökőnap

Újabb tüntetésre készül az RMOGYKE

Központ június 6, 2013 Társadalom

Újabb tüntetésre készül az RMOGYKE

vali

Ádám Valerián, az RMOGYKE titkára arra buzdítja az erdélyi magyarságot, hogy csatlakozzanak a bukaresti tüntetésükhöz.

 

„Éljen a lehetőséggel, és csatlakozzon a június 15-ei bukaresti tüntetéshez! Jelenleg mintegy 30 busznak a költségére találtunk támogatókat, de reményeink szerint ennél többen teszik majd tiszteletüket a felvonuláson. Az utazás költségeihez való hozzájárulást nem határozzuk meg, mindenki tehetsége szerint adakozzon. A befolyt összeget újabb buszok indítására kívánjuk fordítani. Az utazással kapcsolatos részletes információkat jövő héten közöljük” – áll az RMOGYKE közleményében.

Hozzáteszik: a bukaresti tiltakozó akciónak vannak nemzeti, oktatásügyi, egészségügyi és erkölcsi vonatkozásai. „Nemzeti – ideje megmutatnunk a románságnak, hogy nem tűrjük tovább a kisemmizést, a megalázást évezredes  szülőföldünkön. Minden demokratikus eszközzel élni fogunk, hogy megvédjük nyelvünket, örökségünket. Oktatásügyi – vissza kell követelnünk minden oktatási intézményt, amit az elődeink ránk-hagytak. Az orvosi és gyógy­­­szerészeti egyetemünk

ujjászervezése utat nyit a többi intézményünk birtokba vételéhez. Egészségügyi –  mindenki az anyanyelvén tudja legjobban elsajátítani a tudást. Számunkra fontos, hogy felkészült orvosaink legyenek. Akik nem a szülőföldjük szolgálatára akarnak tanulni, hanem Berlinbe vagy Bukarestbe vágyódnak, azok tanulhatnak az ország vagy a világ többi egyetemén. Követelnünk kell a teljes magyar nyelvű oktatást azon fiaink számára, akik a szülőföldünkön kívánnak élni és dolgozni. Erkölcsi – moldvai csángóként hittel küzdöttem éveken át, hogy Erdély ne csángósodjon el. Ha testvérüknek tekintenek, június 15-én ne hagyjanak egyedül a csatában” – zárul a közlemény.


Share Button
Ennyien olvasták: 350

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.