Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Újra a 15-ös országút siralmas állapotáról

Központ február 21, 2013 Társadalom

Újra a 15-ös országút siralmas állapotáról

ut

A 2013. február 7-én megjelent lapszámunkban írtunk a marosszentgyörgyi főútvonal siralmas állapotáról. Most ismét visszatérünk a témához, ezúttal a község polgármesterének, Sófalvi Sándor Szabolcsnak a feltett kérdéseinkre adott válaszait közöljük.  

 

– Marosszentgyörgyön a Főút állapota igen siralmas képet mutat. Ki,  vagy kik a felelősek ezért?

– A Marosszentgyörgyöt átszelő 15-ös számú országút a Román Országos Út- és Autópálya Vállalat (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) adminisztrálása alatt áll. Ezért a törvény értelmében az úttest, a hozzátartozó járdák, hidak, padkák és sáncok karbantartása és korszerűsítése teljes mértékben az említett vállalat feladata! Az út rossz állapota miatt tehát a CNADNR a felelős.

– Mikorra várható az út felújítása, rendbetétele? Hozzávetőlegesen mennyi időt vesz majd ez igénybe?

– Őszintén szólva: fogalmam sincs! Mivel senki nem értesítette a Polgármesteri Hivatalt, hogy ez az út felújítás alá kerül-e vagy sem, nem kértek véleményt, sem beleegyezést. Csak a kész tények elé kerültünk, amikor észrevettük, nekilátnak a mamut szegélykövek elhelyezésének.

A község bejáratánál táblákat helyezett el valaki, amelyeken tudomásunkra adja, hogy az országút felújítási munkálatai 2013. február végéig(!) tartanak, az viszont, hogy ki a kivitelező és ki a megrendelő, nem derül ki.  

– A szegélyköveket miért kellett visszabontani?

– Mert tiltakoztunk! Autóvezetők, gyalogosok, átutazók, rendőrség, tűzoltóság, mentők, cégek képviselői és más megyei intézmények is egyértelműen azt mondták, életveszélyesek ezek a szegélykövek, a magasságuk miatt és amiatt, hogy megszűkítették az amúgy is keskeny úttestet. De igazából senki nem tett semmit, csak beszélt. A Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal számos hivatalos levelet intézett az Országos Útügynek, a kivitelezőnek, a konzultáns cégnek, a tervező cégnek, de nem kaptunk választ. Ezért személyesen mentem el a Szállításügyi Minisztériumba tiltakozni. Onnan egy bizottságot küldött ki az államtitkár. Közben a Prefektúra és a Maros Megyei Tanács részéről is érkezett tiltakozó levél a szaktárcához, ahol, a bizottság véleményezése után, úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a kivitelezési tervet, és visszaszedetik nemcsak Marosszentgyörgyön, hanem máshol is a magas szegélyköveket. Most én vagyok a fekete bárány a kivitelező szemében és a késlekedésért is engem akarnak okolni. De ettől én nyugodt vagyok, mert tudom, hogy egy jó dolgot sikerült elérnem a köz javára.

– Úgy tudom, próbáltak javítani az úton és járdán, de az Útügyi Vállalat felszólította, hogy ne tegyék. Igaz ez?

– Igen. 2012 tavaszán új járdák építésébe kezdtünk a Főút mentén, de felszólítottak, hogy nem a mi hatáskörünkbe tartozik az országút és a mellette levő járda felújítása és hagyjuk abba. Abbahagytuk. Azóta várjuk, hogy ők tegyék meg. Hiába.

– Nemrég azt nyilatkozta, hogy elzárja az utat, ha nem javítják meg. Ez a figyelmeztetés meg érvényes?

– Igen! És nemsokára megtesszük.

Share Button
Ennyien olvasták: 512

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.