Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Újra gazdanapokat tartottak a Csűrszínházban

Központ szeptember 11, 2017 Társadalom

Mikházán már hatodik alkalommal tartották meg – az idén szeptember első hétvégéjén – a gazdanapokat, ebben az évben a „gazdálkodj okosan!” mottóval. Az esemény két fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Győrffy Balázs, a NAK elnöke volt. Ahogy az a korábbi években is történt, a szakmai előadásokat kulturális programok kísérték, sőt volt kézművestermék- és mezőgazdasági gépvásár, valamint a környékbeli magyar gazdakörök gulyásfőző versenyét is megtartották a Csűrszínházhoz közeli futballpályán.

Mi kell az okos gazdálkodáshoz?

Csomós Attila elnök a rendezvény megnyitójában aláhúzta, a legfontosabb, hogy a gazdálkodók minél nagyobb arányban használják a legmodernebb technológiákat, ugyanakkor lehető legkisebb mennyiségben használjanak olyan anyagokat a termelésben, amik „nem igazán ideálisak” az egészséges élelmiszer előállításához. A másik nagy kihívás a fiatalok itthon tartása, ugyanis az elvándorlás miatt komoly probléma a helyi gazdatársadalom elöregedése, a lassan nyugdíjba vonulóktól pedig egyre kevésbé lehet majd elvárni, hogy a termelést olyan szinten folytassák, mint korábban. Maros megye tanácsának és Péter Ferenc tanácselnök nevében Szabó Árpád köszöntötte a résztvevőket, kiemelve az ésszerű és okszerű gazdálkodás fontosságát annak érdekében, hogy minél értékesebb és egészségesebb élelmiszert tudjunk előállítani.

Sándor Tibor László mezőgazdasági és környezetügyi attasé (Magyarország Bukaresti Nagykövetsége) hangsúlyozta: az ember életében két kultúra játszik megkerülhetetlen szerepet – az egyik a szellem és a lélek ápolását szolgálja, a másik pedig a testet táplálja, ez utóbbi az agrikultúra. A rendezvény mottója kapcsán – „gazdálkodj okosan” – emlékeztetett arra, a régi társasjáték nevét idéző fogalom, kifejezés minden korábbinál időszerűbb és aktuálisabb az olyan új kihívások fényében, mint a klímaváltozás, fönntartható gazdálkodás – nem lehet mindig csak kivenni a földből, és semmit vissza nem juttatni. Kocsy Béla (NAK külkapcsolati igazgató) Győrffy Balázs NAK-elnök fő aktualitásként a külhoni gazdák NAK-tagságáról beszélt. Arról van szó, hogy pártoló tagként, jelképes összegért megnyílik a kamarai tagság a határon túli gazdálkodók számára is, akik így ugyanazon szolgáltatásokat vehetik igénybe, mint magyarországi kollégáik évi kétezer forintos tagsági díjért cserébe.

Mert a szakmáról is beszélni kell!

A szakmai előadások sorát Somogyi Norbert (stratégiai főigazgató-helyettes, NAIK) nyitotta meg, aki a mezőgazdasági termelést helyezte a globális összefüggésekbe, geostratégiai kihívásokat és fönntartható gazdálkodás fontosságát vizsgálta a közép-európai térség és a Mediterráneum kapcsolatrendszerében, rávilágítva arra, miért is kell Közép-Európában (is) okosan gazdálkodni. Somogyi György nyugdíjas fűszerpaprika-nemesítő, a Szatymazi Gazdakör elnöke szintúgy a „gazdálkodj okosan” gondolat köré építette föl előadását, mégpedig a vidéki élet fontosságát, előnyeit és hátrányait, nehézségeit helyezve a középpontba.

Jakab Sámuel, nyugalmazott egyetemi tanár (Sapientia, Nyárádszereda) előadása már a szakma egyik fő kérdését, a talajhasználatot járta körül abból a megközelítésből kiindulva, hogy a termelést három fő tényező befolyásolja: a talaj, az időjárás és az agrotechnika, ezek közül az időjárást lehet legkevésbé befolyásolni. Hangsúlyozta, a talaj az egyik legfontosabb erőforrásunk, de csak akkor megújuló, ha okosan gazdálkodunk vele!

Dr. Kentelky Endre (Sapientia EMTE marosvásárhelyi kar, kertészmérnöki tanszék adjunktusa) nagyon komoly eredménynek nevezte, hogy a Sapientia kertészmérnök-képzéséből kikerültek 80%-a a szakmában, 90%-a a szülőföldjén boldogul, ez reményt ad arra, hogy a szakma meg tud újulni. Az oktatásban nagyon nagy szerepe van a gazdákkal való szakmai együttműködésnek és a mobilitást finanszírozó programoknak, mivel így tudnak igazán sokat megtanulni a szakmáról. Bordi-Kacsó Zsolt, a romániai kifizető ügynökség (APIA) munkatársa a 2015-ös és 2016-os évek tapasztalatait összegezve kifejtette, az első év nagyon jelentős csúszásai, késései után az idén már igyekeznek minden határidőt betartva, tervezhetően dolgozni, de ez csak akkor lehet sikeres, ha a termelők is partnerek lesznek. Ha ez így lesz, az első olyan évről beszélhetünk majd, amikor nagy valószínűség szerint minden határidőre megtörténik a hivatal részéről.

Besenyei Sarolta, az MNKH marosvásárhelyi irodájának vezetője úgy látja, hogy Maros megye mezőgazdasága akkor tud majd igazán jól fejlődni, ha a gazdák érdemi lépéseket tudnak tenni az (ön)szerveződés felé, és ezen keresztül a mostaninál sokkal jobb piaci lehetőségek nyílnak meg előttük. A piaci lehetőségek fölkutatásában az iroda minden lehetséges segítséget megad, de ezek önmagukban nem lesznek elégségesek a remélt eredmények eléréséhez, ezekhez a gazdák konstruktív együttműködésére és sokszor közös föllépésére is szükség van.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1058

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.