Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Újra működik a már svájci tulajdonban lévő Azomaros

Központ augusztus 22, 2012 Társadalom

kombinatÚjra működik a már svájci tulajdonban lévő Azomaros

Harminc napos szünet után, augusztus 13-ától újra működik az Azomaros vegyi kombinát. Befejeződtek a műszaki vizsgálatok és ismét teljes ütemben folytatódhat a műtrágyagyártás.  A vizsgálatok során górcső alá vették azokat a felszereléseket, amelyek elengedhetetlenek a folyamatos termeléshez.

Románia elsőszámú műtrágyagyártója

Az Azomaros a legnagyobb műtrágyagyártó az országban, évente minimum 1,2 millió tonnát termel, hozzávetőlegesen 2600 alkalmazottja van. Jelentős mennyiségeket exportál Európa különböző országaiba, de Afrikába, Kínába és az Amerikai Egyesült Államokba is. Idén a külföldi piacon eladott termék mennyisége 8,52 százalékkal nőt a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A kombinát évente 163 millió lej nettó profitot jegyez, ugyanakkor a 2012-es év első évadának pénzügyi kimutatásai szerint a gyár nettó profitja 1,45 százalékkal nőtt 2011 ugyanezen időszakához viszonyítva. A Bukaresti Tőzsdepiac közleménye szerint a kombinátnak ez év június 30-án a nettó nyeresége 165.607.946 lej, míg 2011-ben ugyanilyenkor a nettó profit 163.244.891 lej volt. „A nagyobb profit elérése annak tulajdonítható, hogy a nyersanyag drágulása miatt a késztermékeket is drágítanunk kellett, ugyanakkor a lej az euróhoz és a dollárhoz viszonyított értékcsökkenése miatt is nagyobb lett az exportra szánt termékekből nyert profit” – nyilatkozta Mihai Aniţei, az Azomaros vezérigazgatója.

Új tulajdonosok.Új szemlélet?

Június végén a svájci Ameropa vette át az Azomarost, és az új vezetőség megígérte: négy éven belül teljesen felújítják a berendezéseket, amely beruházás 200 millió dollárba kerül majd.  Vásárhely lakosai nevében is reméljük, hogy ezt az összeget olyan korszerű szűrőberendezésekre költik majd, amely jelentősen minimalizálja a toxikus anyagok levegőbe való kibocsátását. Jelenleg a gyár Adminisztrációs Bizottsága öt tagból áll: Henry Zivy (elnök), Jan Kadanik (alelnök), Manuela Nicoleta Bobîrnac-Ionescu, Gilles Louis Gabriel Viellet és Markus Beat Wirth tagok.


Share Button
Ennyien olvasták: 556

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.