Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

UNESCO-védnökség alá került a vásárhelyi Víz Háza

Pál Piroska április 10, 2019 Társadalom

Az UNESCO védnöksége alatt működő Vízmúzeumok Nemzetközi Hálózatának tagja lett múlt hónapban a marosvásárhelyi Víz Háza. Az országban ezen kívül csupán egyetlen, a kolozsvári hasonló múzeum tagja a hálózatnak. Az Aquaserv által működtetett és két és fél éve megnyitott múzeum udvarán és belső szobáiban levő tárgyak, dokumentumok betekintést nyújtanak az ivóvíz gyűjtésének és tisztításának történetébe a múlt század elejétől napjainkig.

Tekintettel arra, hogy a vízkészleteket egyre inkább veszélyezteti a hulladék és a szennyezés mennyisége, valamint az emberi közömbösség, a Vízmúzeumok Nemzetközi Hálózata létrehozásának fő célja, hogy összehangolt módon oktassa a Föld lakóit és az illetékes hatóságokat a víz mint kulturális örökség, illetve az ember legértékesebb életforrásának megőrzésére. A hálózat feladata, hogy egyéni szinten is új értelmezésre ösztönözzön minket, ami a víz tisztaságának megóvását illeti. A múzeumhálózatot 2017 májusában hozták létre.

Az egyik legrégebbi az országban

A marosvásárhelyi vízhálózat az egyik legrégebbi az országban, több mint egy évszázados hagyománya van. 1907-1913 között építették és kezdték elműködtetni az első ivóvízelosztót Marosvásárhelyen.

A Víz Háza a Nyár utcában található épületben kapott helyet, amely építmény a város első ivóvíz szivattyútelepének egyike. Az épületeken kívül számos kiállított tárgy – szivattyúk, csövek, szerszámok, aggregátumok, hidrotechnikai mérőeszközök, fényképek, térképek – is megcsodálható úgy a házban, mint a kültéri, parkszerűen kialakított kertben.

Díjmentes a látogatás

A nemzetközi hálózatnak hatvan múzeum a tagja, ezeknek tavaly mintegy 5 millió látogatója volt. Az Aquaserv az idén csatlakozott a hálózathoz, így bekerült a nemzetközi körforgásba. A Víz Háza a marosvásárhelyi Somostető felé vezető utcában található, a város egyik legelső víztározó medencéje udvarán. A medencét évtizedek óta nem használják, ezért döntött úgy a vízüzemek vezetősége, 2016-ban, hogy múzeumi látványosságként fogja hasznosítani.

A Víz Háza mindennap díjmentesen látogatható a Nyár utca 44. szám alatt, érdeklődni és csoportos érkezés esetén bejelentkezni a 0265-208 861-es telefonszámon lehet.

Share Button
Ennyien olvasták: 2412

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.