Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

„Vadállatokkal dolgozunk, itt nem lehet mellébeszélni, mint a politikában!”

Központ november 15, 2012 Társadalom

bereczki„Vadállatokkal dolgozunk, itt nem lehet mellébeszélni, mint a politikában!”

A Marosvásárhelyi Állatkert ma már olyan követelményeknek, formáknak tesz eleget, melyeket világszerte nagyon sok hasonló intézet irigyel. Ezt azonban egyáltalán nem volt könnyű megvalósítani, és bizony nem egy-két napi munkát, hozzáállást igényelt. Amint azt Bereczki Boldizsár menedzser elmondta: kellő időben a jó vonatra kellett felszállni. Elsők voltak az az program leadásánál, és ennek köszönhetően olyan pénzekhez jutottak, melyek felhasználása által teljesen más formát nyert az állatkert. Ami a több eurós befektetést illeti: tudni kell, hogy Marosvásárhelynek ez volt az első ilyen programja, amit Európa Uniós alapokból kapott…

– Vásárhelynek ma egy olyan állatkertje van, amely eleget tesz az európai elvárásoknak. Ez a megvalósítás nagymértékben önnek köszönhető…

z1

– Nem mondanám azt, hogy mindez csakis nekem köszönhető. Ez a folyamat 2007-ben kezdődött, amikor a Környezetvédelmi Minisztérium a Marosvásárhelyi Állatkertet választotta ki kiinduló pontnak. Ez az állatkert azért volt a többiekhez képest előnyben, mert már akkor nagyon sok követelménynek eleget tett. A minimális biológiai teret és a feltételeket biztosítani kell ahhoz, hogy állatokat lehessen tartani.

2005-ben, egy Kolozsváron végző építész, név szerint Adi Turcu itt írta a diplomadolgozatát. Turcu összejárta Európa állatkertjeit és az az ismeretség, dokumentáció, amit magával hozott, igencsak szerencsés helyzetbe hozta  a szóban forgó intézetet. Az ő segítségével, modern elképzeléseivel a programot benyújtják a Környezetvédelmi Minisztériumhoz. Amint az ma már látható, nem hiába.

z2

– Mekkora összegből gazdálkodott az állatkert?

– Nagyon sok mindent köszönhetünk annak a szerencsés helyzetnek is, hogy programunkkal is az elsők voltunk. A Környezetvédelmi Minisztériumtól startból négy és fél millió eurót kaptunk. A szerződést 2008 novemberében írták alá. Három év állt a rendelkezésünkre, hogy a munkálatokat befejezzük. Igaz, voltak apróbb késések, csúszások, de kérdezném én, hogy hol nincsenek?

z4

– A 20 hektáros terület-gyarapodással még mit nyert az állatkert?

– A területnek is megvan a saját maga története. Nem akarok most ebbe részletesen belemenni, azonban röviden elmondom azt, hogy 1965-ben az erdészeti hivataltól kaptunk negyven hektárnyi területet. Ennek azonban csak a felét tudtuk bekeríteni, és ahogy az lenni szokott, néhány évvel ezelőtt még azt is be kellett bizonyítanunk, hogy a telek másik része is a miénk… Mára azonban ez a gond is megoldódott. Most mind az egészet használhatjuk, és használjuk is. Ez a negyven hektár be van kerítve, katasztrálisan is az állatkert tulajdona, sőt az összes épület, de a legkisebb részecske is hivatalosan fel van térképezve.

z5

– A korszerűsítés eredménye tükröződött az idei forgalomban?

– Ez már az elmúlt évben is érzékelhető volt. Az idén pedig amolyan csúcsforgalomról beszélhetünk. Nagyon jó nyarunk volt, és ezeknek a hónapoknak rengeteg látogatót kö­szönhetünk. Tudjuk azt, hogy Marosvásárhely nem egy turisztikai központ, nem lehet Brassóval, a tengerparttal, vagy például Temesvárral egy napon emlegetni, de ettől függetlenül, akik itt jártak, vagy akik átutaztak Marosvásárhelyen, azok közül szép számban meglátogatták intézményünket. Igaz, e cél érdekében mi is mindent megtettünk. Az állatkertet reklámoztuk, hirdettük, de ebben a kapitalista világban csak így lehet.

Hétköznap körülbelül 1500-an, a hétvégén pedig átlagosan 3000-en látogatják meg az állatkertet. Ez azt jelenti, hogy a látogatók száma megtriplázódott.

z6

– Van-e akadálya annak, hogy az állatkert honlapját is színesebbé tegyék? Gondolok itt bővítésre, illetve többek között az írott rész több nyelvre való lefordítására?

– Mindig azt mondom, hogy mindennek megvan a maga ideje. Ma már eljutottunk egy olyan szintre, amikor kötelező módon mindenre oda kell figyelnünk. Természetesen nem csak a gyakorlati környezetet akarjuk színesebbé tenni, hanem mindent, ami ehhez tartozik. Ennek érdekében szívesen fogadunk bármiféle észrevételt, pont úgy, mint ezt is. Az elmúlt években rengeteget dolgoztunk, mindenre figyeltünk, amire lehet. Biztos vagyok benne, hogy akadnak még hiányosságok, de ezeket orvosoljuk, mert ennek ez a rendje. És hogy a kérdésére válaszoljak: a honlap kérdése is meg fog oldódni beleértve a nyelvi formákat és nem utolsó sorban a többi hiányosságot is.  Lassan ugyanis itt van a tél, a hibernálási időszak. Biztos vagyok abban, hogy a soron következő hetekben-hónapokban az elmondottak is megoldódnak.

z3

Voltak még kérdések, és voltak még válaszok. Megnéztük az új, korszerű épületeket, létesítményeket. A nyomatékosság érdekében arra az elhatározásra jutottunk, hogy vizuális élményeinket fényképeinkkel mutassuk be olvasóinknak. Úgy hiszem, ezek a képek magukért beszélnek.


Share Button
Ennyien olvasták: 595

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.