Központ
2020. július 10. péntek, Amália

„Vállalni kell a konfrontálódást!”

Központ június 20, 2013 Társadalom

„Vállalni kell a konfrontálódást!”

Sz

Majdnem kétéves huzavona után a marosvásárhelyi önkormányzati képviselőtestület megszavazta a Bernády György iskolanevet. Közismert, hogy a kezdeményezés mögött fáradhatatlan civil tömörülés dolgozott, akik sokszor feladat- és hatáskörüket átlépve, a civil eszköztárat kimerítve, kitartóan harcoltak és harcolnak az iskola átkereszteléséért. Szigeti Enikővel, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) elnökével beszélgettünk.

 

„Bár egyelőre nem jósolható meg, mi lesz a határozat utóélete, mindenképp sikernek könyvelhető el az, hogy a tanácsosok megszavazták az iskolanevet. Hogyha nem lesz a kezdeményezésnek kerékkötője, akkor ez nem >>csak<< egy magyar iskolanevet jelent majd, hanem óriási áttörést is a város magyar közösségének, de a marosvásárhelyi civil szféra, civil kurázsi szempontjából is fontos lépés. Az ügy sikeres kimenetele precedensértékű és irányt szabó mozzanat lesz, jelezni fogja, hogy ki lehet, és ki kell állnunk az érdekeinkért” – mondta el Szigeti.

Bár a CEMO is nagyon sokat dolgozott az ügyön, Szigeti vallja, hogy a szülői akciócsoport nélkül eddig a pontig lehetetlen lett volna eljutni. Egy hozzávetőlegesen 10 fős csoportról van szó csupán, de közismert, hogy érdekérvényesítésben ekkora létszámú közösséggel is csodákat lehet elérni. Nem mellékes az sem, hogy a CEMO elengedhetetlennek tartja, hogy civilek is felsorakozzanak az ügy mögé, egyrészt hogy megtanulják önállóan használni a civilek eszköztárát, másrészt ez legitimálja az ügyért való harcot. „A szülők rengeteget tanultak az érdekérvényesítés terén. Ha összeszámolnák, hány órát töltöttek el szabadidejükből ezen ügyön dolgozva, biztosan mindeniküknek egy félmunkaidő adódna össze. Sokszor olyan szerepeket vállaltunk fel, amelyek nem feltétlenül a civilek feladatköre: a prefektussal személyesen tárgyaltunk, rendőrséget hívtunk ki, ha kellett, leveleket írtunk, beadványokat fogalmaztunk meg, feljelentettünk személyeket, panaszokat adtunk be, az ügy teljes menetét követtük, a papírokat az intézmények számára már-már idegesítően akkurátusan ellenőriztük” – mesélte a CEMO elnöke.


A szülői akciócsoportot nem lehetett megkerülni

Hozzátette, hogy gyakran a politikusok a hátuk közepére kívánták őket, de reméli, hogy a mindenkori magyar politikai érdekvédelmi szervezet számára tanulságos lesz az eset, és ráébreszti őket arra, hogy egyrészt rendkívül oda kell figyelni a részletekre, és nem szabad tessék-lássék dossziékat összeállítani, másrészt pedig arra, hogy a civileknek is létjogosultságuk van a társadalomban.

„Célunk továbbra is, hogy kontrollszerepet töltsünk be, és ezután is figyeljük a politikai szereplőket. Tulajdonképpen ez a névadás egy egyszerű, államigazgatási rutinfeladat. Azaz: annak kellene lennie. Ez esetben azért nem volt rutinügy, mert történetesen magyar személyiség nevét szeretnénk látni az iskola homlokzatán. Sokáig az RMDSZ is arra hivatkozott, hogy ez államigazgatási feladat, nem tudnak semmit tenni a névadás érdekében. Végül „rávezettük” az RMDSZ-t arra, hogy amíg Romániában valamilyen ügynek etnikai színezete van, azt már nem lehet, nem szabad csak az államra bízni!”

„Nem győzöm hangsúlyozni: muszáj konfrontatívan fellépniük a civileknek, szervezeteknek a politikusokkal, intézményekkel szemben, mert a finomkodás nem hoz eredményt tájainkon. Akár úgy is elképzelhető ez, mint a háborúban, a fronton a csaták. A >>küzdelemnem akarnak cirkuszt<<, utána már szükség esetén ők kreáltak konfliktusos helyzeteket. Passzív, tájba simuló magatartásra vagyunk nevelve, ilyenek a beidegződéseink, de meg kell érteni, hogy mi azért létezünk, hogy a rendszert felelősségre vonjuk, feszültséget keltsünk, ha úgy tetszik. Ha nem vagyunk kellően kritikusak, nem gyakorlunk nyomást azokra, akik a sorsunkat érintő problémákról döntenek, rossz irányba halad a társadalom” – vallja.


Az informális csoportok a hatékonyak

Hozzátette, hogy elemi tényező számukra az állami, politikai támogatások visszautasítása, és az is, hogy a szülői csoport tagjai se függjenek anyagilag, vagy munkahelyük révén az állami szférától, politikai csoportosulásoktól. Ellenkező esetben kiszolgáltatottságuk miatt az érdekérvényesítést nem lehet hatékonyan végezni. „Az eredményes civil érdekérvényesítést nem a bejegyzett – a politikum által finanszírozott és becsatornázott – szervezetek végzik, hanem az informális csoportok, amilyen a miénk is. Ez a tendencia mutatkozik Nyugat-Európában is, és ez az egyetlen járható út” – szögezte le a CEMO elnöke.


Támadható-e bíróságon a döntés?

Közismert, hogy a névadásról 2011-ben már született – jogilag ingatag lábon álló, támadható – tanácsi határozat, ám Cornel Briscaru, volt PSD-s tanácsos bíróságon megtámadta ezt. Szigeti Enikőtől azt kérdeztük, hogy számítanak-e hasonló peres eljárásra. „Tudni kell, hogy Briscaru a közigazgatási és polgári bíróságon is megtámadta a határozatot, és bár a 2011-es határozat kvázi halva született, mégis mindkétszer elveszítette alapfokon. Természetesen nem kizárt az újabb per, mert ezzel kiválóan lehet időhúzásra játszani, de módfelett vigyáztunk arra, és felügyeltük az RMDSZ-t is, hogy minden procedurális eljárás a törvényeknek megfelelően történjen, és támadhatatlan legyen a határozat. Romániában roppant módon kell vigyázni arra, hogy az etnikai színezetű ügyeknek egy milliméternyi támadási felületet se hagyjunk, és hát a bíróság nem meszelhet el egy minden törvényes keretnek megfelelő ügyet, csupán azért, mert etnikai színezete van.”


Következő lépés

A CEMO és a szülői akciócsoport számára a munka itt még nem állt le. Az elkövetkezendő 15 napban a prefektúrának le kell ellenőriznie a határozat törvényességét, és ha ők zöld utat adnak, utána a polgármester kell elindítsa a névadási folyamatot. „A következőkben Dorin Florea irányába nyitunk frontot, hisz neki kell aláírnia a szükséges iratokat, és az övé az utolsó szó, amellyel akár bojkottálhatja is a névadást. Meg kell vizsgálnunk, hogy a magyar tanácsosok folytatnak-e tárgyalásokat Floreával ennek érdekében, hisz a közelmúltban az RMDSZ-USL-protokollum révén hozott döntések erős konfliktushelyzetet kreáltak a polgármesterrel. Azt elmondhatom, hogy addig visszük a hátunkon az ügyet, amíg a Dr. Bernády György Általános Iskola-tábla a tanintézmény homlokzatán nem lesz” – jelentette ki Szigeti.

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.