Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Van-e jövője a manufakturális sajtkészítésnek? 

Központ augusztus 14, 2017 Társadalom

Napjainkban egyre népszerűbbek a házilag készített élelmiszerek, biokészítmények, a helyben megtermelt és előállított, tartósítás nélküli termékek, hiszen az emberek kezdenek rájönni, hogy az igazi értékek karnyújtásnyira vannak. Szerencsére a háztáji produktumok és a termelői piacok is egyre nagyobb súllyal lesznek jelen a multik mellett, egyre erősebb karakterrel.

A bolti sajtok nem említhetőek egy lapon a termelői sajtokkal. Teljesen más az eljárás, az alapanyagok minősége, az adalékanyagok mennyisége. Míg a termelői sajtban a tejjel nem csinálnak semmit feldolgozás előtt, addig a bolti egy sor eljáráson megy keresztül, míg a vásárló konyhájába kerül, és nagy valószínűséggel tartalmaznak ízfokozókat, egyéb adalékokat. Jól tudja ezt Szőke Tímea, a Felső-Nyárádmenti Kézműves sajtok készítője, aki kizárólag természetes alapanyagokból készült, tartósítószer nélküli, színezéket vagy egyéb káros anyagokat nem tartalmazó házi sajtokat készít.

„Szüleim által kerültem kapcsolatba a sajtkészítéssel, amit gyerekkorom óta apránként kezdtem elsajátítani, mivel a szüleim állattartással foglalkoznak, így gyakorlatilag beleszülettem. Az első mini méretű friss sajtot 8 éves koromban készítettem el, amit édesanyám a szovátai piacon értékesített. Akkor még leginkább az motivált, hogy az ára az enyém volt. Szovátán volt egy bácsi, aki rendszeresen a kicsi sajtot vásárolta meg, csak azért, hogy nekem kedvem legyen az elkészítéséhez” – emlékszik vissza Timi, aki komolyabban a tavalyi év májusától készíti a kézműves sajtokat, amihez a kisgazdaságukban lévő tehenek tejét használja föl.

Bálint Balázs és felesége, Imola 2012-ben döntöttek úgy, hogy felhagynak addigi életvitelükkel, ami abból állt, hogy a férfi minden hétfőn hajnaltól péntek estig dolgozott az építkezésben, aminek következtében nagyon kevés időt tudott a családjával tölteni. „Adódott egy lehetőség, egy magyarországi birtokon mindketten állást kaptunk, ahol állattartáson kívül kézműves sajtkészítéssel is foglalkoztak, így mi is kapcsolatba kerültünk annak módszerével. Öt év ottani tapasztalat után úgy gondoltuk, itthon próbáljuk továbbvinni az ott elsajátított tudást. „Kezdők” vagyunk, hiszen március elején kezdtük készíteni saját sajtjainkat, nagy tervünk, hogy teljesen önfenntartóvá váljunk” – meséli a Görgényüvegcsűrön élő házaspár, akik a sajthoz szükséges tejet szintén saját gazdaságukból nyerik.

Hogyan készül?

„A frissen fejt tejet megszűrjük, oltóanyaggal megoltjuk, amikor szépen megalszik, hárfa segítségével apróra vágjuk, majd összeállítjuk az alvadékot, sajtruhába tesszük, kinyomkodjuk a fölösleges alvót, formázzuk és préseljük. Préselés után általában 24 órát érleljük, de az érési időre nagy hatással van az időjárás is. Mikor kellően megért a sajt, apró kockára vágva, forró sós vízbe forrázom és formálom”– avat be Tímea a sajtkészítés bonyolult folyamatába, aki fajtától függően füstöli és érleli azokat.

A termékek minőségét illetően felvehető a verseny a boltok polcain megtalálható készítményekkel, hiszen ezek sokkal természetesebbek és finomabbak, mert nem géppel készülnek, hanem kézzel, és sokkal több figyelmet kapnak. „Minden sajt külön-külön egy egyéniség, ezért egyenként mindenikre oda kell figyelni. Ami a sajtok árát illeti, szerintem nincs kellően megfizetve, főleg ha azt nézzük, hogy a bolti sajtok árai hogyan mozognak” – meséli Szőke Tímea, aki szakmai tudását, mindazonáltal, hogy kurzust is végzett, az internetről tanulja, ami nagy segítségére van az alapok fejlesztésében.

A célpiac elsősorban a városon élő emberek, hiszen ők azok, akik egyre jobban értékelik a hagyományos, háztáji termékeket.

Mi a titka?

„A finom házi sajt titka a jó minőségű, teljes értékű friss tej, és a jó minőségű tejkultúra készítőjének a szaktudása. Sajnos árban és mennyiségben még mindig nem lehet felvenni a versenyt a bolti áruval, viszont minőségben meg lehet előzni őket, mivel termékeink nem tartalmaznak semmilyen ízfokozót vagy tartósítószert” – vallja Balázs és Imola, akik úgy látják, nálunk leginkább a natúr sajtokat kedvelik, de egyre többen vásárolnak a fűszeres sajtokból is. Továbbá nagyon kedveltek a füstölt kézműves sajtok, főként a fonottak és a tekertek.

„A „nagy titok” a hagyományok megőrzése! Nem szabad semmiféle adalékanyagot vagy ízfokozót hozzáadni. Anno az én nagyszüleim sem használtak semmit az oltón kívül, és nagyon finom, friss termékeket állítottak elő” – vallja Tímea is, aki szerint a sajtkészítés egy csodálatos és fontos mesterség.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1006

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.