Központ
2018. március 22. csütörtök, Beáta, Izolda, Lea

Vásárhelyi férfi hódítaná meg Lappföldet

Pál Piroska december 4, 2015 Társadalom

Grávuly Vilmos Szilárd, 27 éves vásárhelyi férfi kutyaszánhúzó versenyen szeretne részt venni a Skandináv-félszigeten fekvő Lappföldön. Ahhoz, hogy a fiatal férfi kijusson a megmérettetésre, a Facebook közösségi oldalon kell szavazatokat összegyűjtenie a december 10-i határidőig. Ha kezdeményezése sikerrel jár, ő képviselheti Romániát a 300 kilométeres versenyen, amelynek a svéd szervezők által megfogalmazott célja, hogy hétköznapi embereknek bérmentve részük lehessen egy efféle kivételes élményben.

g

Vilmos, bár elmondása szerint ebben a sportágban még zöldfülű, örömmel állna a kihívás elé. Az elmúlt évben kerékpárral tekert le a Fekete-tenger partjára, idén pedig Szlovákiába, Kassáig biciklizett, így a 300 kilométeres szánhúzó verseny felhívását startból kecsegtetőnek találta. Mint elmondta, a pályázási lehetőségre interneten bukkant rá: „megtetszett a dolog, és gondoltam, belevágok, hisz nincs veszítenivalóm” – mondta.

g1

Vásárhelyről ő az egyetlen jelentkező

Az elit túrát 2012 óta minden évben megszervezi a Fjallraven svéd ruhagyártó cég, a versenyre minden kontinens számos országából jelentkeznek. „A bejutás beszavazásos alapon működik, Facebookról kell bejelentkezni a voksolás érdekében, a http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/710 linkre kell kattintani, és utána a VOTE gombra, vagy #votewilly rákeresés után lehet rám szavazni” – tudtuk meg. Hozzátette: a versenyre jövő évben kerül sor, a kiutazás és az ottani ellátás költségeit teljes mértékben a szervezők biztosítják.

g2

A bejutás procedúrája egyszerű: december 10-éig tart a szavazás, a legtöbb voksot összegyűjtő jelentkező nyeri el az első helyet, amely a versenyen való megméretkezést szavatolja. „A második személyt a szervezők választják ki egyéni preferenciák alapján. A versenyben 12 csoport van, én a „Más államok” kategóriában jelentkeztem” – magyarázta Vilmos. Azt is megtudtuk, hogy Romániából több pályázó is jelentkezett, sőt Erdélyből is. Egy Hunyad megyei hölgy nagy esélyes, de egy Angliában élő, marosvásárhelyi származású férfi is bejelentkezett a megmérettetésre, angol színekben.

Amatőr sportoló, de könnyen veszi az akadályokat

Vilmos hobbiszinten több sportág szerelmese, szabadidejében szívesen űzi az országúti és MTB-kerékpározást, de túrázni, hegyet mászni is szeret, valamint a maratoni távot is leszaladta már. „Igaz, hogy a kutyaszánhúzásban még zöldfülű vagyok, de kihívásként élem meg, és szívesen állnék elébe az erőpróbának” – állítja.

11923214_894792693943945_1275223723805944788_n

A fotógép elengedhetetlen kellék lesz

Grávuly Vilmos Szilárdot fotói révén ismerhetjük, hisz tehetséges fényképész. Jelentkezését az is ösztönözte, hogy a mesei szépségű tájakat lencséjén keresztül megörökítheti. „Köztudott, hogy Izland a természetfotósok Mekkája, és persze Európa északi része is csábítja őket. A sarki fény, a fjordok és vízesések fotózása minden fényképezéssel foglalkozó személy vágya. Magától értetődő, hogy a gépem elengedhetetlen kellék lesz az utazás során” – mondta el.

Még összegyűlhetnek a szavazatok

Vilmos elmondta, hogy a december 10-i határidőig még történhetnek fordulatok, tehát még nincs veszve semmi. „Ha mégsem sikerül kellő számú támogatói like-ot gyűjtenem, akkor jövőre ismét próbálkozom” – állítja.

Romániában egyébként tizenegy éve indult el Borszékről ez a sportág, de még mindig gyerekcipőben jár: hivatalosan ma sem elismert, és állami támogatásban sem részesül.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 734

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.