Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Vasárnap
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Vásárhelyi környezetvédők tiltakozása

Központ május 25, 2012 Társadalom

Vásárhelyi környezetvédők tiltakozása

zoldFigyelemmel kísérjük a zöldövezetek elleni legújabb merényletsorozatot, amely a választások időpontjának közeledtével csak fokozódik, így az oxigént biztosító zöld oázisok betondzsungelekké válnak. A Kövesdombon kiirtották a főút között húzódó hársfasort (kb. 7 egészséges fát vágtak ki), és ezt folytatták a sugárút mindkét oldalán. Az ily módon átalakított területekre ültettek ugyan virágokat és bokrokat, de mindez csak a látszatot szolgálja. Ezzel mit értünk el? Néhány parkolóhelyet és egy romló városképet.

 

A Kárpátok Sétányán is megcsonkították a tömbházak közötti zöldövezetet, kivágtak egy hatalmas, teljesen egészséges fát, és tönkretették a fűszőnyeget, „cserébe” lebetonozták a sétányt. Vajon mindezt a zöldövezetek megőrzésére szánt pénzből tették? Egy „betonparkot” hoznak létre a tényleges füves-fás park helyett?! Hasonló módon jártak el a Gát utcában is.

A Bodoni utca környékén, a vasútállomás előtt korábban megnyirbálták – persze szakszerűtlenül – a hatalmas fákat, most pedig végleg eltűntették őket. Tán csak nem újabb „parkot” alakítanak ott ki?  

A csupa beton városközpontban hiába keressük a régi fákat, kivágásuk által csak fokozódott a városrész levegőjének szennyezettsége, ültettek viszont pálmafát…  

Városszerte módszeresen irtják a fákat, díszbokrokat mikor parkolókért, mikor csak úgy, mindenféle cél nélkül…  

Senki sem tagadja, hogy szükségünk van parkolókra. A város bizonyos részein szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. De nem ez a megoldás! A fák esztelen kivágása, a zöldövezetek felszámolása csak látszólag olcsó és kényelmes megoldás.  

A probléma nem újkeletű, az egyik legkézenfekvőbb megoldás a földalatti parkoló lenne. Miért nem építettek bár egyet mindeddig? (Persze nem a városközpont alá…)

Olyan megoldásokat kell találni, amelyek nem járnak a zöldövezetek felszámolásával. A Városháza által alkalmazott, az élő környezet feláldozását követelő „megoldások” elképzelhetetlenek egy civilizált településen.  

A Bodoni utca környékén, a vasútállomás előtt előbb megcsonkították a fákat, mára viszont végleg eltűntették őket. Jelenleg építőtelepre hasonlít a hely, talán újabb „parkot” építenek?   

A városközpontot lebetonozták, az indokolatlanul kiirtott fák hiányában folyamatosan növekszik a városrész levegőjének szennyezettsége… Ültettek viszont pálmafákat…  

Városszerte napi rendszerességgel folyik a fák, díszbokrok, zöldövezetek indokolatlan módon történő kiirtása, felszámolása. Mára szinte alig találni ép koronájú fát a városban.  

Mennyi fölösleges anyagi áldozatba kerültek eddig – és mennyibe kerülnek még ezután – a városháza eme környezetromboló akciói?

Felmerül a kérdés: van-e törvényes alapja, illetve milyen tanácsi határozatra hivatkozva végzik a zöldövezetek ilyenszerű átalakítását, azaz megnyirbálását? Tudomásunk szerint nincs.

Továbbá hány esetben tartottak ez ügyben lakossági meghallgatást, illetve mikor?

Mi április folyamán beadvánnyal fordultunk a Városházához (15747/10.04), amelyben tájékoztatást kértünk a Somostető erdejében végzett munkálatok anyagi részleteiről, amelynek során összegereblyélték, összegyűjtötték, elszállították az ott összegyűlt avart. Sajnos a mai napig nem kaptunk semmiféle választ. Talán majd most… – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott, Szakács László által jegyzett közleményben.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 250

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.