Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Vásárhelyi környezetvédők tiltakozása

Központ május 25, 2012 Társadalom

Vásárhelyi környezetvédők tiltakozása

zoldFigyelemmel kísérjük a zöldövezetek elleni legújabb merényletsorozatot, amely a választások időpontjának közeledtével csak fokozódik, így az oxigént biztosító zöld oázisok betondzsungelekké válnak. A Kövesdombon kiirtották a főút között húzódó hársfasort (kb. 7 egészséges fát vágtak ki), és ezt folytatták a sugárút mindkét oldalán. Az ily módon átalakított területekre ültettek ugyan virágokat és bokrokat, de mindez csak a látszatot szolgálja. Ezzel mit értünk el? Néhány parkolóhelyet és egy romló városképet.

 

A Kárpátok Sétányán is megcsonkították a tömbházak közötti zöldövezetet, kivágtak egy hatalmas, teljesen egészséges fát, és tönkretették a fűszőnyeget, „cserébe” lebetonozták a sétányt. Vajon mindezt a zöldövezetek megőrzésére szánt pénzből tették? Egy „betonparkot” hoznak létre a tényleges füves-fás park helyett?! Hasonló módon jártak el a Gát utcában is.

A Bodoni utca környékén, a vasútállomás előtt korábban megnyirbálták – persze szakszerűtlenül – a hatalmas fákat, most pedig végleg eltűntették őket. Tán csak nem újabb „parkot” alakítanak ott ki?  

A csupa beton városközpontban hiába keressük a régi fákat, kivágásuk által csak fokozódott a városrész levegőjének szennyezettsége, ültettek viszont pálmafát…  

Városszerte módszeresen irtják a fákat, díszbokrokat mikor parkolókért, mikor csak úgy, mindenféle cél nélkül…  

Senki sem tagadja, hogy szükségünk van parkolókra. A város bizonyos részein szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. De nem ez a megoldás! A fák esztelen kivágása, a zöldövezetek felszámolása csak látszólag olcsó és kényelmes megoldás.  

A probléma nem újkeletű, az egyik legkézenfekvőbb megoldás a földalatti parkoló lenne. Miért nem építettek bár egyet mindeddig? (Persze nem a városközpont alá…)

Olyan megoldásokat kell találni, amelyek nem járnak a zöldövezetek felszámolásával. A Városháza által alkalmazott, az élő környezet feláldozását követelő „megoldások” elképzelhetetlenek egy civilizált településen.  

A Bodoni utca környékén, a vasútállomás előtt előbb megcsonkították a fákat, mára viszont végleg eltűntették őket. Jelenleg építőtelepre hasonlít a hely, talán újabb „parkot” építenek?   

A városközpontot lebetonozták, az indokolatlanul kiirtott fák hiányában folyamatosan növekszik a városrész levegőjének szennyezettsége… Ültettek viszont pálmafákat…  

Városszerte napi rendszerességgel folyik a fák, díszbokrok, zöldövezetek indokolatlan módon történő kiirtása, felszámolása. Mára szinte alig találni ép koronájú fát a városban.  

Mennyi fölösleges anyagi áldozatba kerültek eddig – és mennyibe kerülnek még ezután – a városháza eme környezetromboló akciói?

Felmerül a kérdés: van-e törvényes alapja, illetve milyen tanácsi határozatra hivatkozva végzik a zöldövezetek ilyenszerű átalakítását, azaz megnyirbálását? Tudomásunk szerint nincs.

Továbbá hány esetben tartottak ez ügyben lakossági meghallgatást, illetve mikor?

Mi április folyamán beadvánnyal fordultunk a Városházához (15747/10.04), amelyben tájékoztatást kértünk a Somostető erdejében végzett munkálatok anyagi részleteiről, amelynek során összegereblyélték, összegyűjtötték, elszállították az ott összegyűlt avart. Sajnos a mai napig nem kaptunk semmiféle választ. Talán majd most… – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott, Szakács László által jegyzett közleményben.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 539

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.