Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

Vásárhelyi összefogás: sokismeretlenes egyenlet

Pál Piroska február 18, 2016 Hír & hírháttér, Társadalom

Hétfőn újabb tárgyalásra került sor az EMNP és az RMDSZ között a marosvásárhelyi önkormányzati képviselői jelöltlista kapcsán. Az RMDSZ a 8., illetve a 12. helyet kínálta fel a Néppártnak, ám az utóbbi egyelőre nem fogadta el az ajánlatot arra hivatkozva, hogy nem biztosan befutó hely 12., és nem alamizsnáért könyörögnek, hanem partneri viszonyt várnak el.

rmdszemnpPéter Ferencet, az RMDSZ politikai alelnökét Kelemen Hunor szövetségi elnök kérte fel az ezirányú tárgyalások lebonyolítására, ám a szovátai polgármester elmondása szerint betegség miatt nem tudott jelen lenni az ülésen. Az RMDSZ részéről Peti András alpolgármester és Vass Levente, a választmány elnöke vett részt a tárgyaláson.

péterferenc

Tisztességes, előnyös ajánlat

„Két helyet ajánlottunk az EMNP-nek, a 8. biztos befutót, a 12. pedig az összefogás folyományaként könnyen elérhető” – mondta el lapunknak Péter Ferenc. Hozzátette, hogy az RMDSZ ígérete utolsó percig érvényes marad, nem mellesleg úgy gondolja: az ajánlat tisztességes és előnyös a városi önkormányzatban eddig mandátumot nem szerző Néppárt számára is. „Bár az EMNP képviselői pillanatnyilag nincsenek ezzel megelégedve, bízom abban, hogy a további tárgyalások során sikerül konszenzusra jutni” – állítja Péter.

A szovátai polgármester azt is elmondta, hogy az RMDSZ alapszabályzata szerint minden olyan tárgyalást, amely érdekvédelmi szervezetek vagy pártok között történik, a szövetségi elnöknek kell jóváhagynia. Így jelenleg az EMNP-vel való egyeztetések célja, hogy a két szervezet álláspontját közelítsék, és arra majd Kelemen Hunor rábólintását várják. „Én bízom abban, hogy a marosvásárhelyi magyarság érdekében sikerül az összefogás listáját létrehozni” – szögezte le Péter Ferenc.

Kegyvesztett lett Brassai?

Eddig a Maros megyét érintő tárgyalások Brassai Zsomborral, az RMDSZ Maros megyei elnökének közbenjárásával történtek, ám Kelemen Hunor szövetségi elnök ezeket a feladatokat Péter Ferencre ruházta át. Péter elmondása szerint nem tud arról, hogy ez Brassai kegyvesztését jelezné, ám jómaga a rábízott feladatot képességei szerint elvégzi.

„Nem alamizsnáért könyörgünk”

portik

Az EMNP-s Portik Vilmos, az előválasztás második helyezettje, az RMDSZ-lista 8. helyének várományosa bár az első tárgyaláson tudatosan nem vett részt, a mostanira RMDSZ-es kérésre elment, mégsem fogadták el a szövetség ajánlatát. „A 12. pozíció nem garantálja a biztos bejutást a második Néppárt-tag számára. Nem alkalmazkodunk ahhoz az állásponthoz sem, hogy az RMDSZ felkínál valamit nekünk, hisz mi nem alamizsnáért mentünk a tárgyalásra, hanem beszélni a vásárhelyi reális összefogásról, ami nem enged meg alá- és fölérendeltségi viszonyokat, csak partneri kapcsolatot. Mi sajnos nem ezzel szembesültünk, hanem feltételeket szabtak. A másik dolog, amiért egyelőre nemet mondtunk: hogy a néppárti identitásunk kerülhet veszélybe a frakciófegyelem ránk kötelezése által” – mondta el lapunknak Portik.

Lehet saját lista is

Ha nem születik megegyezés az RMDSZ-szel, akkor saját listával vág neki az EMNP a júniusi választásoknak. Erről döntési joga a vásárhelyi közgyűlésnek van, amelynek határoznia kell, hogy ezt az ajánlatot elfogadhatónak tartja vagy sem. „Jelen pillanatban egyik álláspont mellett sem tenném le a garast” – nyilatkozta Portik.

Írásbeli garanciát vár a Néppárt

A mindenkit megnyugtató megoldás az lenne, hogy az összefogás is létrejöjjön, de a Néppárt se adja fel identitását. Portikot kérdeztük arról, hogy megvalósulhat-e ez egyáltalán. „Erre van jogi megoldás, ezt választási koalíciónak nevezik. Formailag akár járható út is lehetne, de azt elismerem, hogy meglehetősen nagy kockázattal jár, és jelen esetben ezt vállalni nagy rizikó. De a politikai rendszer ezt kínálja arra az esetre, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. A Néppárt nagy engedményt és jelentékeny gesztust tesz, ha RMDSZ-listán indul, hisz feladja a lehetőségét, hogy külön pártként méretkezzen meg, valamint vállalja annak az ódiumát, hogy a radikális RMDSZ-ellenesek szemében hitelességét veszíti. A szövetség akkor tudja ezt méltányosan viszonozni, ha írásban garanciát vállal arról, hogy a biztosítja a Néppárt-tagoknak, hogy a sarkalatos, magyarságot illető kérdésekben – ha nem értenek egyet – ne vonatkozzon rájuk a frakciófegyelem. A másik jogos elvárás, hogy az RMDSZ ne éreztesse azt, hogy ő engedményeket tesz a Néppárt irányába, hisz akkora problémák vannak Marosvásárhelyen, hogy sem ők, sem a Néppárt nem mondhatja senkinek, hogy „nem kellesz!” – szögezte le Portik.

Két és fél hónap múlva veszi kezdetét a kampány, adódik a kérdés: meddig várnak a döntéssel? Portik szerint Vásárhely van annyira fontos, hogy utolsó percig egyeztessenek, de hamarosan mindenki a saját maga kampányát készíti elő. Egyébként a héten zajlik az EMNP vásárhelyi szervezetének a közgyűlése, amely döntést hoz ezügyben.

Share Button
Ennyien olvasták: 1106

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.