Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Védett vadvirágok után szaglásztunk a Nyárádmentén

Nemes Gyula április 8, 2016 Társadalom

A Nyárádmente egyik szívet-lelket gyönyörködtető látványossága koratavasszal a több ritka vagy veszélyeztetett, védettség alatt álló vadvirágfajtától színes rét. A Felső-Nyárádmentén és a Bekecs környékén terjedelmes tőzikemezők jelzik a tavasz közeledtét, majd a lankásabb vidékeken megjelenik a csillagos nárcisz, a szibériai írisz, a mocsári nőszirom, a leánykökörcsin, az agárkosbor és az igen ritka kockásliliom. Mai lapszámunkban mi is a Felső-Nyárádmentére látogatunk védett vadvirágok után kutatni.  

A Nyárádmentére látogatni maradandó élményt jelenthet bárkinek, akit vonz a székely-magyar történelem, a néprajz vagy a természet nyújtotta szépségek. A műemlékszámba menő több évszázados templomok (Székelyhodos, Nyárádszentmárton, Mikháza, Nyárádszentlászló stb.) a múltról mesélnek. A néprajzi és falumúzeumok úgyszintén, akárcsak a mai napig éltetett népi hagyományok és szokások. A hagyományos porták, a faragott székelykapuk, a mohos síremlékek és fejfák szintén a látványosságok sorát gyarapítják. Turisták sokaságát vonzza manapság a rendezvények, falunapok, események rengetege. Elég, ha csak a vármezői hőlégballon parádéra, a mikházi csűrszínházi napokra vagy a jobbágyfalvi Só útjára gondolunk. De sok érdeklődőt maga a természet és ennek csodái indítanak arra, hogy túrázzanak a környéken. Mai lapszámunkban mi is ismertetünk néhány helyi védettségnek is örvendő kora tavaszi virágot, amellyel nagy a valószínűsége, hogy találkozik a természetjáró ember.

A 2016. év vadvirága a kockásliliom

A kockásliliom Európában észak felé Norvégiáig, kelet felé a Kaukázus hegyláncáig terjed el. Romániában és Ukrajnában sebezhető, Magyarországon és Svájcban veszélyeztetett, Szlovákiában kritikusan veszélyeztetett, míg Csehországban és Belgiumban kihalt státusban szerepel. A Magyar Természettudományi Múzeum kuratóriuma által indított szavazás végeredményeként a kockásliliom az Év vadvirága lett 2016-ban. Erdély egyik legnagyobb kiterjedésű területe, amelyen nagyszámban virágzik a kockásliliom a nyárádmenti Búzaházán található. A több évszázados, hagyományos gazdálkodásnak köszönhetően, a mintegy 40 hektárnyi területen tavasszal a helyiek által kockás tulipánként is ismert liliomon kívül nyílik a kék és a sárga szibériai nőszirom és a tavaszi tőzike is. A terület helyi védettséget élvez.

16. A. Kockás kotuliliom a búzaházi réten

A csillagos nárcisz Erdély területén több helyen megtalálható. Egy 1979-ben született nemzetközi megállapodás szerint a csillagos nárcisz védett fajnak számít, gyűjtése, árusítása tilos. Erdélyben Brassó, Szeben, Temes, Máramaros és Hunyad megyékben természetvédelmi területeken él. A dísznövényként termesztett fehér nárciszhoz hasonló csillagos nárcisz Búzaháza határában is előfordul.

Jellegzetes felső-nyárádmenti vadvirág a tavaszi tőzike

A kora tavasszal nyíló tavaszi tőzike virága a hóvirágéhoz hasonló, de annál nagyobb és hat egyforma nagy lepellevele van. A halvány krémszínű lepellevelek csúcsát egy-egy sárgás vagy zöldes folt díszíti. Fiatal gyertyán és bükk erdők szélén, nedvesebb helyeken él, március-áprilisban virágzik. A búzaházi határban is honos, jellegzetes felső-nyárádmenti növény, védett és veszélyeztetett faj.

Photo0097

A réti kardvirág hagymagumós, szálas levelű évelő növény, görbült csövű piros vagy lilás-piros virággal. Egy oldalra néző fürtös virágzata ágatlan, karcsú szárának a felső részén található. Levelei kard alakúak. A búzaházi kaszálóréteken június-augusztus folyamán megcsodálható.

2004-től a kockásliliom, a szibériai nőszirom és a tavaszi tőzike helyi védettség alatt áll

Megemlítjük még az agárkosbort, a szibériai nőszirmot, és a leánykökörcsint, amelyek Nyárádszereda határában fordulnak nagyobb számban elő. A Fókusz Öko Központ kezdeményezésére Csíkfalva önkormányzata helyi védettség alá helyezte a község határában élő előbb említett vadvirágok közül a kockásliliomot, a szibériai nőszirmot és a tavaszi tőzikét. Hogy tulajdonképpen mit is jelent ez, arra Balogh Istvántól, Csíkfalva község polgármesterétől kaptunk választ: „2004-ben egy önkormányzati képviselőtestületi határozattal helyeztük helyi védettség alá az említett vadvirágokat. A növények országos védelem alatt is állnak, nem szabad azokat gyökerestől kiásni, árusítani. A helyi védettség tulajdonképpen egy megjelölés. A vadvirágok élőhelyén információs táblákat állítottunk fel, amelyek jelzik, hogy ezek természeti és erkölcsi értéket képviselnek a térség számára. A területek viszont továbbra is a helyi gazdák tulajdonában vannak, akik kaszálják, legeltetik a határ ezen részeit is. A többi nyárádmenti önkormányzattal karöltve azon dolgozunk, hogy térségünket turisztikai szempontból egyre vonzóbbá tegyük. Úgy gondoljuk, hogy a Nyárádmente egyik kínálatát képezhetik a jövőben a vadvirágos rétek” ­– mondta lapunknak Balogh István polgármester.

Digital

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1372

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.