Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

„Végignéztem a saját családomban, milyen egy dohányos élete”

Pál Piroska március 17, 2016 Társadalom

Szerdától stop a cigarettázóknak

Tegnap volt az első nap, amikortól Romániában hatályba lépett a dohányzást korlátozó törvény. A jogszabály értelmében tilos a cigarettázás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, továbbá a szolgálati gépkocsikban és taxikban is. A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig büntethetők, illetve a kávézók, bárok és vendéglők 5 vagy akár 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak. A harmadik kihágásnál pedig már 15 ezer lejes büntetés és a vendéglátóhely bezárása következik.

cigi

Nem csökken a cigisek száma – de javulnak a statisztikák

Dr. Dégi László Csaba addiktológust, drogprevenciós szakembert kérdeztük a törvény pozitív hozadékairól, aki lapunknak elmondta, hogy a jogszabály következtében egy, legfennebb három év múlva az Egészségügyi Világszervezet által számon tartott országos mutatók a szív- és érrendszeri, valamint a tüdőbetegségeket illetően javulni fognak. De azt is hozzátette, nem hiszi, hogy a törvény miatt csökkenne a cigarettázók száma az országban.

Kényszerzubbony a dohányosokra

„Abszolút negatív aspektusa a törvénynek, hogy semmiféle szakmai előkészület nem előzte azt meg. Hasonlattal élve: a csizmával berúgtuk az ajtót, anélkül, hogy megnéztük volna, mi van az ajtó mögött, és mi lesz a csizmával. Külföldön a füstmentesítést szakmailag jól előkészítették, de nálunk nem jelent meg semmilyen erre vonatkozó szakmai támogatás, és ez igen problémás a dohányosok szempontjából. Aranyigazság az addiktológusi szakmában: nem vehetünk el úgy függőséget, hogy ne adnánk helyette lehetőségeket arra, hogy az érintett elinduljon más irányba. A törvényt óriási médiaérdeklődés övezte, de semmit sem hallottunk leszoktató programok szervezéséről. Ennek hiányában pedig a dohányosok magukra maradtak, és kényszerzubbonyt húztak rájuk. Bár a kutatások szerint a romániai felnőtt cigarettázók közül tízből legalább négy megpróbált leszokni a szenvedélyéről – sikertelenül –, az állam és az illetékes szervezetek nem adják meg az ehhez járó segítséget nekik” – foglalta össze Dégi.

Mit tehetünk mi?

A szakember azt is elmondta, hogy pozitívumként könyvelhetjük el a törvény révén potenciálisan kialakuló emberi kapcsolatokat. „Jómagam sosem dohányoztam, édesapám tüdőrákban halt meg fiatalon, tehát végignéztem a saját családomban, hogy milyen egy dohányos, drogos élete. Ebből azt is megtanultam, hogy a nem dohányosoknak közelíteniük kell dohányosok felé, hiszen ha a szakemberek nem ajánlanak konkrét segítséget, akkor mi megfoghatjuk a leszokásban lévő függők kezét. Talán a mi erőnk, példánk ösztönzőleg hat rájuk” – véli.

Nem lesz számottevő profitvisszaesés a kocsmákban

A jogszabály következményeként többek a vendéglátóipari egységek profitjának csökkenését jelezték előre. Ám Dégi elmondása szerint a füstmentesített országok intézményei újraértelmezett marketinggel meg tudták tartani a klientúrájukat. „Ezekre a helyekre az emberek nem kizárólag cigarettázni jártak, hanem jót ebédelni, szocializálódni” – tette hozzá.

Csak elektromos cigit ne!

ecigi

Az addiktológus úgy véli, hogy a törvény „kiskapuja”, az elektromos cigarettákra való átszokás, amely szintén függőséget okoz, s legalább annyira káros, mint a dohányos, kátrányos változat. „Az elektromos cigarettában lévő anyagok hasonlóan rákkeltőek, mint a dohányos cigarettában lévők, és 4000 féle kémiai anyag van az oldatokban. Bár vízgőzt bocsát ki az elektromos változat, el szeretjük felejteni, hogy ez esetben is égési folyamat megy végbe, és ekkor keletkeznek a rákkeltő anyagok.  Nem beszélve arról, hogy a 16 féle ízesítésben kapható elektromos cigaretta fokozza a függőséget, hisz köztudott, hogy az ízek stimulálják az addiktív folyamatot” – tudtuk meg a szakembertől.

Romániában a felnőtt lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak. A dohányipar a második legjelentősebb befizető az olajipar után. A dohánytermékekre kivetett különböző adónemekből 2014-ben mintegy 2,7 milliárd euró folyt be a román állam büdzséjébe.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 962

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.