Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Végre egyértelművé vált, kik akadályozzák az iskola-ügy megoldását

Pál Piroska május 3, 2017 Társadalom

Aggodalommal vegyes bizakodással tekintenek a jövő elé

Négy és félórás tanácskozáson vett részt a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport két tagja az Oktatási Minisztériumban számos politikus, oktatási döntéshozó társaságában. Nem zárult eredmény nélkül a megbeszélés: a szaktárca a május 15-i határidőt tűzte ki a Római Katolikus Teológiai Gimnázium „keresztlevelének” kiállítására. Amennyiben ez nem történik meg, miniszterelnöki vizsgálóbizottság érkezik Vásárhelyre. A szülők és a diákok továbbra is kitartanak, a pedagógusok egy része elkezdett más munka után nézni…

Csíky Csengele, a szülői csoport képviselője éppen úton volt a fővárosból hazafele, amikor telefonon tájékoztatott a keddi történésekről. „A tanügyminiszter a május 15-i határidőt tűzte ki a Maros megyei iskolahálózatot tartalmazó dokumentum leadására, eddig a városnak és a megyei tanfelügyelőségnek rendeznie kell a tanintézmény jogi helyzetét. Ehhez ki kell állítani az iskola „keresztlevelét” jelentő tanácsi határozatot, azaz rendkívüli tanácsülést kell összehívni, valamint az összeállított iskolahálózati okiratcsomót újra el kell küldeni a tanfelügyelőségnek” – tudtuk meg. Amennyiben ez nem történik meg, a miniszterelnöki hivatal vizsgálóbizottságát küldik a városra és a megyei főtenfelügyelőségre, ami azt hivatott vizsgálni, hogy miért, illetve ki, kik miatt nem működik az iskola. „Ironikus, mert eddig azt vizsgálgatták, hogy miért működik az iskola” – tette hozzá Csíky.

A szülők elmondása szerint 15-ig folyamatos nyomást gyakorolnak az illetékesekre, és remélik, hogy megoldódik a helyzet, mert tanácsi határozat és alapító okirat nélkül nem sok esélyük van túlélni a vizsgálatot. „Ha az RMDSZ- és a POL-frakció félre tudja tenni a politikai alkukat, és megszavazzák a katolikus gimnáziumot is tartalmazó iskolahálózatot, az nagy előrelépés lenne” – véli Csíky.

Ki vett részt a tanácskozáson?

A megbeszélésen jelen volt Pavel Nastase miniszter, Ariana Oana Bucur, Liviu Ispas és Király András oktatásért felelős államtitkárok, Corina Marin, az országos iskolahálózatért felelős igazgató. A helyiek közül Lucian Goga, Maros megye prefektusa, a megyei tanács részéről Kovács Levente, a városi tanács részéről Peti András, Sergiu Papuc és Hermann Mark Christian, a városvezetés részéről Szövérfi Vasile jegyző és Horatiu Lobont iskolahálózatért felelős igazgató. A megyei tanfelügyelőségről Ioan Macarie főtanfelügyelő és helyettese, Illés Ildikó. Emellett Novák Zoltán szenátor, Vass Levente, Biró Zsolt, Marius Pascan képviselők, ugyanakkor jelen volt az Unirea Főgimnázium szülői bizottságának elnöke és a bizottság ügyvédje – akik az elmúlt 12 órában megyei szülői bizottság elnökeivé avanzsálódtak, hogy részt vehessenek a megbeszélésen. A szülői csoportot Zsigmond Imola és Csíky Csengele képviselte.

Elvenni egy hároméves gyerek életét

„A tanácskozáson teljesen egyértelművé vált, hogy a város vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy magakadályozza az iskola létjogosultságát, Dorin Floreának személyesen küldött meghívót a miniszter, de az nem jelent meg”- fejtette ki lapunknak. De azt is megtudtuk, hogy az Unirea képviselete enyhén fogalmazva szélsőséges nacionalista diskurzussal hozakodott elő, akiket Marius Pascan maximálisan támogatott. „A felsővezetés magyar tagjai inkább a tanácskozás operatív részével foglalkoztak, illetve a megoldásokat keresték, a tanácskozás után azonnal nekifogtak a konkrét munkának. Jelen esetben ez többet jelent, mint egy támogató megnyilvánulás” – véli Csíky.

A megbeszélés után Csíky a miniszternek plasztikusan próbálta elmagyarázni, hogy mi is a helyzet, és a következő hasonlattal élt: él egy hároméves gyerek, akinek nincs vagy elhibázott keresztlevele van, az illetékesek megoldása erre pedig az, hogy elvegyék a gyerek életet… A miniszter válasza zavart nevetés volt.

Share Button
Ennyien olvasták: 728

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.