Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Végre kitöltötték a periódusos rendszer hetedik sorát

Központ január 4, 2016 Társadalom

Négy új elemet adtak hozzá a periódusos rendszerhez, ezzel végre sikerült kitölteni a táblázat hetedik sorát. A táblázathoz 2011 óta nem adtak új elemet, de most egyszerre négy új elem létezését is sikerült függetlenül is megerősíteni.

periodusos

A négy szupernehéz elemet japán, orosz és amerikai tudósok hozták létre – ezek az elemek csak laboratóriumi körülmények között léteznek, és csak nagyon rövid ideig, mielőtt lebomlanának.

A négy új elem közül a 115, 117 és 118-as rendszámút orosz-amerikai együttműködésben a dubnai Egyesült Nukleáris Kutatóintézet és az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói hozták létre. A 113-as rendszámú elem felfedezését a Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Szövetsége a japán Riken Intézet kutatóinak tulajdonította, bár az orosz-amerikai tudóscsapat is magának követelte a dicsőséget.

A japán kutatócsoport vezetője, Kosuke Morita most a 119. és még további elemek felfedezésére készül, ami már ismeretlen terep: a 118. elemmel hivatalosan is megtelt a periódusos táblázat hetedik, utolsó sora.

Az új elemeket még nem nevezték el, ideiglenesen ununtriumnak (Uut, 113), ununpentiumnak (Uup, 115), ununseptiumnak (Uus, 117), és ununociumnak (Uuo, 118) nevezik.

Forrás: 444.hu Via The Guardian

 

Share Button
Ennyien olvasták: 779

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.