Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Havazás
Ma
Havazás
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Vele mi lesz?

Központ április 3, 2014 Társadalom

FerenczZsomborVele mi lesz?

És mi lesz a hétköznapi emberrel? Azzal, akit nem érdekel a politika, nem akar semmilyen párthoz kötődni, nem akar közéleti szerepet vállalni. Akinek nincsenek rejtegetnivaló szennyes ügyei, nincsenek korrupciós botrányai vagy állami megrendelései. Akinek nincs köze a hatalomhoz, nem óhajt magának magas beosztású funkciót, nem igényel számottevő anyagiakat. Aki nem akar egy életen át szélmalomharcot vívni, nem akar a mások szemében fontosnak tűnni.

Aki a legértékesebbnek a saját, megismételhetetlen életét tekinti. Aki mérlegre teszi a várható jót és rosszat, és ennek alapján, hideg józansággal hozza meg a döntéseit. Aki a magasabb rendű emberi értékek elé helyezi azokat az alapvető elvárásokat, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a létünk: az egészséget, a békességet és az anyagi jólétet. Aki nem akar egy adott földrajzi, gazdasági vagy társadalmi konjunktúra áldozatává válni, hanem az éppen adódó lehetőségek hatékony kihasználásából értéket teremteni. Aki nem foglalkozik a világmegváltó gondolatokkal, csak a konkrét kérdésekre megadható konkrét válaszokkal. Aki beismeri, hogy egy halandó, gyarló ember, és nem kíván farizeusként élni.

Aki a választásokon való részvételt jognak és nem kötelességnek tekinti. Aki a tüntetéseken megnyilvánuló erőszakot megveti, és el is kerüli. Aki a politikusok munkáját nem tartja nagyra, de le sem nézi, ugyanakkor pedig a civil kurázsi megerősödését reméli. Aki a közéleti érdeklődés helyett az idejét a szakmai előrehaladásnak, a mindennapos örömöknek, a sportnak és a művészi élmények átélésének szenteli. Aki elvárja, hogy az egyház érte tegyen, és ne ellene. Aki elfogadja, hogy a nagybetűs élet korlátokat szab, ezáltal pedig megbékél a sorsával, mert másként nem tehet. Ugyanakkor ellenáll a megvesztegetési kísérleteknek, a rossz beidegződéseknek, a nyájszellemnek. Felmeri vállalni önmagát, nem bújik ideológiák vagy pártmozgalmak mögé. Ha nem muszáj, nem sérti meg a környezetében élőket, nem konfrontál, nem kardoskodik. Aki tényleg hisz a kimondott szó erejében, és nem áll szándékában másokat félrevezetni. Nem álnokoskodik a szavazók kegyeiért. Aki nem a nemzetiségük, hanem a szavahihetőségük alapján ítéli meg az embereket. Aki nem a nyelvük, hanem a tartalmuk szerint értékeli a szövegeket. Aki nem csak azt nézi, hogy hogyan beszél valaki, hanem azt is, hogy mit. Akinek fontos a rokonlelkűség, a közös gondolkodás, az együttérzés. Aki nem elégszik meg a formai követelményekkel, az évente egyszer kitűzött kokárdával, a megjátszott érdekképviselettel. Aki hisz az alapvető emberi értékekben. Vele mi lesz?

Share Button
Ennyien olvasták: 216

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.