Központ
2020. január 24. péntek, Timót

Világszerte kevés a teljesen egészséges ember

Központ június 9, 2015 Társadalom

A világon húsz emberből csak egy egészséges, 95 százalék legalább egy betegségről panaszkodik, minden harmadik pedig több mint öt bajjal küzd – derült ki egy hosszú távú, nagy léptékű amerikai kutatásból. A Betegségek Globális Terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmányt a Lancet brit orvosi hetilap hétfői száma tette közzé. A munka 1990 és 2013 között készült.

Sick man sitting on his bed while looking at the camera

Sick man sitting on his bed while looking at the camera

Huszonhárom év alatt a bajok alig változtak: derékfájás, depresszió, vashiányos vérszegénység, nyaki fájdalom, időskori hallásgyengülés okozták világszerte az egészséggel kapcsolatos legnagyobb gondokat, melyeket a „betegséggel élt években” (Years Lived with Disability, YLD) mérnek. A legtöbb iparosodott ország lakói leggyakrabban derékfájástól, az esések következményeitől, nyaki fájdalmaktól, krónikus bronchitisztől és depressziótól szenvednek. Ezeket követi a hallásromlás, a migrén, a szorongás, a diabétesz és az Alzheimer-kór.

A kutatók hangsúlyozták, hogy Közép-Európában az esések a betegségterhek átlagosnál nagyobb arányát idézik elő. A világon 2013-ban a mozgásszervi bajok – leggyakrabban hát- és nyakfájdalmak, ízületi gyulladások – jelentették az összes betegség felét. A vizsgált időszakban az egész világon nőtt a betegséggel élt évek száma – 530 millióról mintegy 760 millióra – a népesség növekedése és az idősödés miatt. A világ népességén belül a betegek aránya az 1990-es egyötödről egyharmadra nőtt.

A szegény országokban más betegségek vezetik a listát: a karibi térségben a szorongás gyakori, Mexikóban, Nicaraguában, Panamában és Venezuelában pedig a diabétesz. Kambodzsában, Nicaraguában és Ruandában a háború és a konfliktusok idézik elő a bajokat, Vietnamban még mindig ez utóbbi a második leggyakoribb betegségcsoport. Fekete-Afrikában a HIV és az AIDS miatt emelkedik a betegségek terhe.

A statisztika nem csak a súlyos betegségekről számol be. Az emberiség egytizede szenved nyolc egészségügyi problémától, többek közt a fogszuvasodástól (2,4 milliárdan), a stresszes fejfájástól (1,6 milliárdan) és a vashiányos vérszegénységtől (1,2 milliárdan).

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 373

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.