Központ
2020. augusztus 06. csütörtök, Berta, Bettina

Világszínvonal Vásárhelyen

Központ október 10, 2013 Társadalom

Világszínvonal Vásárhelyen

benedekImre

A kardiovaszkuláris betegségek jelentős hányadát teszik ki a ritmus és vezetési zavarok.  A marosvásárhelyi Kardiológiai Klinika már régóta azon dolgozik, hogy hatékonyan működő központot alakítson ki, amely eséllyel küzdhet a betegségek ellen. Megjegyzendő, hogy az említett terület Romániában jelentős hiányosságokkal küzd.

A Marosvásárhelyi 2-es Számú Kardiológiai Klinika menedzs­mentje célul tűzte ki a minél hamarabbi előrelépést. Ehhez azonban egy külföldi partner felkutatására és bekapcsolására volt szükség. Ezt az intézetet már évekkel ezelőtt meg is találták, fel is vették velük a kapcsolatot, sőt, ebben a pillanatban már konkrét és pozitív eredményekről is beszámolhatunk. Az említett klinika osztályvezető főorvosa, dr. Benedek Imre professzor lapunknak elmondta, hogy a rotterdami Erasmus MC Központtal vették fel a kapcsolatot. A továbblépést, a felkészülést az ottani vezetők készséges támogatása, szakmai segítsége nélkül nagy valószínűséggel nem tudták volna ilyen szinten megoldani.  

Az Erasmus aritmológiai divíziójának vezetője, név szerint dr. Szili-Török Tamás nem kis szerepet vállalt a központ létrehozásában. Azonban mindenképpen meg kell említeni azt a tényt is, hogy az itteni kardiológiai kórháznak kimondottan nagy szerencséje van abban, hogy Szili-Törökkel már rég­óta – szűk fél évtizede – együttműködtek, és az sem mellékes, hogy Magyarországról származik. A jelen kapcsolat tehát nem új keletű. Ez azért is fontos, mert egy ilyen aritmológiai központ létrehozásához, beindításához nem egy, és nem két év szükségeltetik. Márpedig Vásárhelyen ennyi idő alatt történt ez meg. Így mostantól a marosvásárhelyi Kardiológiai Klinika munkatársai Európa egyik legjobb és leghíresebb aritmológiai központjával, illetve ennek vezetőjével és szakembereivel dolgozhatnak együtt, ezek után nem nehéz megérteni és felmérni, hogy a központ létrehozásából milyen hasznunk is származik.

Benedek professzor rávilágított arra, hogy az új – itteni – egyetemi struktúra lehetővé tette, hogy ezentúl olyan elkötelezett fiatalok kerülhessenek az oktatásba, akikkel célszerűbben lehet foglalkozni, ugyanis a csapatmunka ezen a területen abszolút nélkülözhetetlen. Nem mindegy tehát, hogy a fiatal orvosok, akik ezt a szakmát továbbviszik és oktatják, milyen szintű munkacsoportot fognak képviselni. Értelemszerű, hogy erre maximálisan kell összpontosítani. Ugyanakkor a mostani vezetők feladata és felelőssége, hogy ezek a teamek milyen felkészültséggel fognak rendelkezni. Ez is egyértelműen a neveléstől és a hozzáállástól függ. Másrészt a célzottságra, az irányításra is kiemelten figyelniük kell.

Megvan a szükséges felszereltség

A folyamat tehát elkezdődött. Megnyugtató, hogy a szükséges felszereltség a kezelésekhez megvan. Ami a beavatkozásokat illeti: a meglévő eszközök segítségével a legegyszerűbb feladattól a legkomplex­ebbig minden megoldható! És mindehhez a szakembergárda is rendelkezésre áll, amelyet Benedek professzor kellőképpen tud ebben az irányban képezni és irányítani.

Az osztályvezető főorvos úgy gondolkodik, hogy minden csak addig nehéz, amíg az ember neki nem fog dolgozni és fejleszteni. Persze a kezdet sohasem mondható egyszerűnek, a cél viszont egyértelmű: ebben a rendszerben arra kell törekedni, hogy a tévedéseknek a lehetőségét kizárják. A legfontosabb, hogy az itteni Kardiológiai Klinika egy szervezettségében, működésében egyaránt világszínvonalat jelentő rendszernek adjon otthont.  

Az aritmológia Romániában most is működik, a gond, hogy nem azon a szinten, amelyen kellene. Legalábbis ez a nívó a professzor szerint elégtelen. Benedek elmondta, hogy ezen a területen már évtizedekkel ezelőtt megvoltak, és ma is megvannak a szakmai lépések, fejlesztések, azonban ez távolról sem elég. Most végre adottak a lehetőségek ahhoz, hogy felzárkózzanak a világszínvonalhoz. A kardiológiai klinika vezetője még elmondta, hogy ablációt eddig is végeztek, de nem olyan számarányban és nem olyan megközelítésben, mint ahogyan azt nap mint nap az Erasmus MC központban teszik.

A vásárhelyi orvosok nem akármilyen ambícióval bírnak.

Bőven elég, ha az érpatológia-, az infarktusellátás-, és a képalkotás terén elért eredményeikre gondolunk. Ezekben az esetekben minden szerénység nélkül világszínvonalról beszélhetünk. A mostani hozzáállás szerint az várható, hogy az aritmiát is világszínvonalra emelik Vásárhelyen.

A klinika vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy Dr. Szili-Török Tamás trimeszterenként fog Marosvásárhelyre utazni. Ellenben az is elképzelhető, hogy nem mindig személyesen, hanem valamelyik tanítványa fogja képviselni. A lényeg mindenképpen az, hogy a folyamat beindult. Az itteni négy orvos aktív-interaktív továbbképzésben fog részesülni.

Továbbá Benedek professzort az aritmológiai kezeléséről is kérdeztük. Amint az a válaszából kiderül, ezt néhány mondatban lehetetlen összefoglalni. Egyértelmű az, hogy ezt a kezelést intervencionális eszközökkel végzik, többféle csoport közreműködésével. Hogy csak a pacemakerek esetét említsük, ezekből a legkomplexebbek beépítését is vállalják és végzik a vásárhelyi szakemberek.

Az orvosi szakmában nélkülözhetetlen a továbbtanulás, a kardiológia esetében Benedek szerint épp elég, ha például a fibrillációkra gondolunk. Ugyanis a fibrilláció sikerességének a megoldása nálunk elég kis százalékban és számarányban fordul elő. Azonban más a helyzet az Erasmus központban, ahol naponta négy-öt beavatkozást is végeznek. Pofonegyszerű kiszámolni, hogy ez akkor hányat jelent évente. Tehát van honnan tanulni, és nem is keveset!

Share Button
Ennyien olvasták: 443

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.