Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Villámolvasás – nem hinni, kipróbálni kell!

Központ március 13, 2017 Társadalom

Napjainkban a felénk áramló információmennyiséggel nehéz megbirkózni. Ha valaki naprakész akar lenni szakmájában, gyakran rengeteget kell tanuljon, fejlődjön, könyvhalmazokon kell átrágnia magát. A „villámolvasás” módszer megváltás tud lenni ebben az esetben, olyan eszköz, amely lerövidíti a tanulási időt és hosszabb időre raktározza el az információt. Utánajártunk ennek a különleges, sokak számára ismeretlen módszernek, melyre választ Téglás Rezső személyiségfejlesztő tréner adott.

 

– Mi a villámolvasás? Miben különbőzik a hagyományos olvasás módszerétől?

A hagyományos olvasás abból a premisszából indul ki, hogy akkor van egy könyv elolvasva, ha az első szótól az utolsóig végigolvastuk. Ehhez képest a villámolvasás lényege, hogy konkrétan megfogalmazunk egy célt a könyvvel kapcsolatban, és akkor van befejezve a könyv, amikor elértük azt a célt, ami nem mást, mint az információ megszerzése, egy módszer elsajátítása vagy megtanulása, egy adott szakirodalom hatékony feldolgozása. Konkrét példával élve, életem első fotóolvasott könyve, Bagdy Emőke Hogyan legyünk boldogabbak? című 253 oldalas személyiségfejlesztő könyve volt. A tanfolyam első napján kevesebb mint másfél óra alatt olvastam ki, szereztem meg számomra teljes képet a könyv tartalmáról és jegyzeteltem ki részletesen elmetérkép segítségével. Felteszem a kérdést. Hagyományos olvasással, egy átlag sebességgel olvasó személy meddig jutott volna el? Az pedig csak hab a tortán, hogy az ezelőtt 5 évvel olvasott könyv tartalmára még most is emlékszem.


– Mi a módszer lényege?

A tudatalattinkba a periférikus látásunk specifikus alkalmazásával (fotófókusz) bevitt nagy mennyiségű információt a tudatos elménkbe hozzuk fel különböző olvasási, tanulási technikák segítségével. Az alapötlet, hogy mindkét agyféltekénket bevonjuk a tanulásba, ezáltal sokkal hatékonyabbak vagyunk és az információkra is tovább emlékszünk.

– Egy szkeptikus kívülálló számára első hallásra „szemfényvesztésnek” tűnhet ez a módszer. Mit tud felhozni „mentségére”?

A módszert már 20 éve tanítják Magyarországon, bőven elegendő idő ez arra, hogy bebizonyosodjon az értéke. A szkepticizmus nagyon jó dolog – főleg ha nyitottsággal és kíváncsisággal is párosul. Semmit nem kell elhinni nekem – ki kell próbálni. Az a személy, aki a tanfolyamon a gyakorlatokat végigcsinálja, a második nap végére már tökéletesen tud fotóolvasni, vagy villámolvasni. Sőt – ez már az első nap végén megtörténik a résztvevők 90%-nál.

– Néhány sikertörténetet megosztana?

Érdemes a www.tanulaskontroll.hu-t végigböngészni, rengeteg ilyen van. De egy nagyon egyszerű helyi sikert is elmondhatok, kolozsvári egyetemista K.Z.J., csak részleteit használta a módszernek, konkrétan – másodpercenként 1 oldalas sebességgel végiglapozta a tanulni valót fotófókusz állapotban, anélkül hogy utólag a tanfolyamon tanultak szerint aktiválta volna a könyveket, tananyagot, tehát minimális időt fordított a tanulásra. Érdekes módon, amióta ezt csinálja, minden vizsgája sikerül. Szeretném kihangsúlyozni: nem véletlenre megyünk – a teljes és alapos tanulást tanítom, és erre bátorítom minden tanítványomat. Itt már elárulom a rossz hírt is: továbbra is fog kelleni tanulni. De nem mindegy hogy mekkora erőfeszítéssel és időben mennyit.

– Miért nincs bevezetve ez a módszer az általános oktatásba kötelező tananyagként?

A válasz egyszerű. Pont azért, amiért a jobb agyféltekés rajz, vagy a jobb agyféltekés zene sem része a tanügyi programnak. Jelenlegi iskolarendszerünk gyökerei rég elkorhadtak, és nem tudják a mai világra hatékonyan felkészíteni a diákokat. Ennek a 100 évnél is régebbi oktatási stílusnak, mentalitásnak a megváltoztatása nem kis feladat, súrolja a lehetetlent, legalábbis közép-rövid távon. Közép-Kelet Európában nagy esélyt nem látok egy Finnország esetéhez hasonló, hatékony állami tanügyi rendszer létrehozására.

Erdély több városában is tartottam már líceumokban tanfolyamot a helyi vezetés kérésére, meglátásom szerint nagyon is hatékony lenne, hogy választható opcionális kurzusként megtanulhassa az a diák, aki hatékonyabban, könnyebben szeretne tanulni.

– Milyen jövőképe van a villámolvasásnak?

Egyre nagyobb az érdeklődés, egyre többen jönnek el a tanfolyamra – én kifejezetten optimista vagyok, úgy a villámolvasást, mint az egyéb teljes agyféltekét igénybe vevő személyiségfejlesztő módszereket illetőleg. Az emberek egyre nyitottabbak, egyre többen keresik a fejlődés különböző útjait – hiszem, hogy az elkövetkezendő években úgy létjogosultsága, mint biztos jövője is van egy ilyen tanfolyamnak.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1251

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.