Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Visszafogott reménykedéssel tekintenek a jövőbe

Pál Piroska szeptember 28, 2017 Társadalom

Csúcsra járatott iskolaügy

Szombaton Liviu Dragnea, a PSD elnöke ígéretet tett arra, hogy megoldják a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum problémáját. Mindezt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökével való telefonos egyeztetés után írta ki a közösségi oldalára. Ezt megelőzően Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy sürgősségi kormányrendelettel kell újraalapítani a katolikus gimnáziumot. A Civilek a Katolikus Iskoláért csoport üdvözli a szándékot, de nem ígéreteket, hanem kézzel fogható megoldást szeretnének.

Csíky Csengele lapunknak elmondta, minden olyan megoldást üdvözölnek, ami törvényes, s az iskola megalapítására vonatkozik, de szkeptikusak a kivitelezéssel kapcsolatosan.  „Ígéretekkel már tele vagyunk, kaptunk olyanokat is, amelyek gyakorlatban is megoldhatóak lettek volna, mégsem lett semmi belőlük” – mondta el.

Kifejtette, jobban örültek volna annak, ha korábban és helyben találtak volna megoldást az ügyre, és ne vált volna két ország közti egyezmény tárgyává az iskola sorsa. „A továbbiakban az RMDSZ-nek és a magyar kormánynak óriási felelőssége van abban, hogy az ígéret valósággá váljék, a román politikát viszont ismerjük… Ám ha már ilyen magas szintre jutott az ügy, bizakodásra ad okot, hogy pontot tehetünk a végére. Nem mellékes az sem, hogy a történet a helyi intézmények és a képviselet inkompetenciáját jelzi” – szögezte le. Hozzátette, hogy mindenképp kérni fogják: vonják felelősségre azokat az intézményeket és vezetőiket, akik idáig juttatták az iskolát.

Újraalapítás csak a jogi procedúra lejárta után!

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy interjúban azt nyilatkozta, hogy sürgősségi kormányrendelettel kell újraalapítani a katolikus gimnáziumot. Csíky Csengele elmondta, hogy ez csak a folyamatban levő jogi procedúra lejárta után lehetséges. „Amíg jogi szempontból létezik az iskola, azaz a bíróság nem mondta ki ennek ellenkezőjét, nem lehet ugyanazon lakcím alatt, ugyanazzal a diáksággal, tanárcsapattal újraalapítani az iskolát. Először a jogi procedúrának le kell járnia, a Maros Megyei Tanfelügyelőség az iskola jogi személyiségét a kereskedelmi kamarával vissza kell vonassa, és amikor ez lejár,akkor lehet új iskolát alapítani. Elviekben mindez megoldható a jövő évi beiskolázási terv leadásáig” – tudtuk meg. Csíky kiemelte, hogy addig sem szabad ölbe tett kézzel ülni, hanem már most elő kell készíteni a szükséges iratcsomókat, amit a tanintézmény létrehozásához kell majd leadni.

Szeretnék, ha kommunikáció lenne

A szülői csoport ugyanakkor nehezményezi, hogy a megoldásban érdekelt intézmények és azok vezetői nem kommunikálnak velük, a sajtóból kell értesülniük döntéseikről. „Miután több mint egy éve intenzíven harcolunk az iskoláért, illetve megjártunk elég sok törvényes utat, elvárnánk az intézményvezetők részéről, hogy kommunikáljanak velünk személyesen, ne a sajtóból szerezzünk tudomást arról, hogy a gyerekeink sorsáról döntéseket kívánnak hozni. Úgy véljük, rendelkezünk kellő tapasztalattal ahhoz, hogy érdemben hozzáadjunk a megoldáshoz” – magyarázza Csíky Csengele.

Jövő héttől minden sínen lesz

Azt is megtudtuk, hogy hétfőn Tamási Zsolt volt igazgató bemehetett az iskolába, és valószínűleg órákat is fog tartani, de ez csak azért történhetett meg, mert jelenleg – ideiglenesen ugyan – az iskolát Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak hívják. „Mindemellett nagyon nagy szeretettel fogadták a gyerekek és a tanárok is a volt igazgatót. Ugyanakkor folyamatban van az adminisztratív dolgok rendezése – napló, ellenőrző, órarend –, és jövő héttől már normális kerékvágásban zajlik a tanítás” – részletezte Csíky.

Megalapítják a Magyar Szülők Szövetségét

A hosszas hercehurca arra ösztönözte a szülőket, hogy közösségünket erősítendő, a gyerekek jövőit tervezendő, megalakítsák a Magyar Szülők Szövetségét. „Első lépésként össze akarjuk fogni a teljes romániai magyar szülői közösséget, azaz országszerte minden magyar tannyelvű osztály, iskola, óvoda, bölcsőde szülői bizottságát egyetlen szervezetbe tömöríteni. Olyan közösséget akarunk kiépíteni, amely szervesen részt tud venni gyermekeink jövőjének tervezésében, az oktatási rendszerben, illetve annak kivitelezésében is. Ugyanakkor intézményesített rendszeren belül jogi tanácsadás nyújtására is vállalkozik. Olyan szövetséget képzeltünk el, amelyen belül a legkisebb településtől a legnagyobb városig össze tud fogni mindenki egy ügy támogatásáért. Példaként a román szülői közösségeket követnénk, amelyek minden szinten jelen vannak, és teszik a dolgukat, vészharangkongatásukra egy ország áll talpra. A szövetségünk hosszútávú célja olyan közösségi erő kiépítése, amely vonzóvá teszi a szülőföldön való maradást gyerekeink számára” – hangsúlyozta Csíky Csengele.

Share Button
Ennyien olvasták: 703

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.