Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

„Visszanyerhető Marosvásárhely polgármesteri széke!”

Központ július 11, 2013 Társadalom

„Visszanyerhető Marosvásárhely polgármesteri széke!”

polgarmesterseg

Mára már ismeretesek a 2011-es népszámlálás végleges eredményei. A közzétett adatok szerint a kilencvenes évek után megyénk lakossága népszámlálásonként 30-30 ezerrel csökkent. 1992-ben mintegy 610 ezren lakták a megyét, 2002-ben már csak 580 ezren, 2011-re ez a szám már 550 ezerre csökkent. A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy Maros megyében nemcsak a magyarság száma, de az aránya is csökkent a 2002-es népszámlálási adataihoz képest. A forrásból idézve: „… míg egy évtizeddel korábban a lakosság 39,3 százaléka vallotta magát magyarnak, jelenleg mindössze 38,1 százaléka mondta magát annak…”.

Azonban most nem  százalékokról és a száraz, szomorú, de valós statisztikai adatokról akarunk írni. Fejlettebb országok szociológusai stratégiákat dolgoznak ki az apadás megfékezéséért. Jelen esetben felvetődik a kérdés: Vásárhelynek lesz-e még magyar polgármestere, megyei tanácselnöke? Kíváncsiak voltunk, miként vélekedik erről Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke és Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere.


Brassai: A népszámlálás adatai nem megbízhatóak!

„Mindenekelőtt tisztázzuk, a népszámlálási adatok nem megbízhatóak. Az adatgyűjtés során több ízben is jeleztük, hogy olyan eljárásbeli hibákat követtek el a biztosok, melyek miatt többen is kimaradtak az állandó lakossági nyilvántartásból. Például más városban tanuló egyetemista

diákokat tartósan távoltartózkodókként regisztráltak, így kimaradtak az állandó lakosok listájáról. A tavalyi választási évben is visszaigazolódott, hogy komoly gondok lehettek az adatgyűjtéssel, ugyanis meglepő módon a választói névjegyzéken szereplő tizennyolc év fölöttiek száma hatványozottan több volt, mint a népszámlálás alkalmával regisztráltaké. Az sem mellékes, hogy az időközben valahonnan előkerülő, mintegy 1 millió lakos nemzetiségi hovatartozásáról semmit sem lehet tudni” – mondta el Brassai.

Hozzátette, hogy a számarány csökkenésünk azzal magyarázható, hogy Maros megyében bizonyultak öntudatosabbaknak a magukat romának valló állampolgárok, az ország más megyéinek adataival összevetve megyénkben jelentősebb a roma közösség létszáma. De kiemelte: továbbra is aggasztó a népesség létszámcsökkenése, ami minden bizonnyal nemzetiségi vonatkozású kedvezőtlen körülményekre utal.

Ám a megyei elnök szerint van megoldás a magyarság csökkenésének megfékezésére. „Meggyőződésem, hogy amennyiben Erdélyt, Székelyföldet vagy szűkebb életterünket, Maros megyét élhetőbbé tesszük, úgy a kivándorlási kísértés is csökken, és a családalapítási és gyermekvállalási kedv is nő. Ennek érdekében tudatosan és elszántan dolgozunk önkormányzataink megerősítésén, hiszen az erős önkormányzatok teremtenek kedvező vállalkozásfejlesztési környezetet, melynek egyenes következménye a munkahelyteremtés, gazdasági fejlődés.

Legalább ennyire fontos érvényt szerezni azoknak a nyelvi jogoknak, melyeket az elmúlt huszonhárom évben sikerült törvényes keretbe foglalni. Az anyanyelven való tanulás lehetősége, minőségi oktatás biztosítása magyar gyermekeinknek szintén fontos eleme annak az erdélyi magyar jövőképnek, melyben nemzeti közösségünk megmaradása és erősödése körvonalazódik. Ebben az RMDSZ egyértelműen következetes politikát folytat immár huszonhárom éve” – szögezte le.

Arra a kérdésünkre, hogy Marosvásárhelynek van-e esélye újra magyar polgármesterrel, megyei tanácselnökkel büszkélkednie, Brassai derűlátóan válaszolt. „Bár a népszámlálási adatok alapján fogyott népességünk a megyében, mégis, ha egységes politikai közösségként tudunk megnyilvánulni, fölényünk van a politikailag megosztott többségi nemzettel szemben. Ilyen értelemben mind Marosvásárhely polgármesteri tisztsége, mind a Maros Megyei Tanács elnöki tisztsége visszanyerhető. Hiszek abban, hogy ez 2016-ban sikerülni fog.“


Peti András: a népességcsökkenés folyamatos

Marosvásárhely alpolgármestere, Peti András szerint a népességcsökkenés, sajnos folyamatos tendenciát mutat. A közétett adatok szerint ez nemcsak Vásárhelyen, Maros megyében, hanem Erdélyben, sőt egész Romániában is észlelhető. Az apadás pedig nem kizárólag az elvándorlásoknak tulajdonítható.

Amint azt Peti állítja: „Nekem három gyermekem van, ugyanez nem mondható el minden magyar családról. Napjainkban nagyon sokan meggondolják azt, hogy egyáltalán vállalnak-e, avagy hány gyermeket vállalnak. Az RMDSZ különben 2011-ben ennek elősegítése végett hozta létre a Családsegítő Programot. A program arra hivatott, hogy gazdasági és szociális javaslatokkal segítse a gyermekvállalást. Továbbá: az önkormányzatok számára kidolgozott egy család-barát projektet, mely keretén belül díjazza Erdély legcsaládbarátabb hivatalát. Az elmúlt évben ez meg is történt. A szóban forgó díjjal mintegy húsz települést tüntettek ki. Meg kell említenem továbbá a Családi Majális összejövetelét is. Ezt is azért szerveztük meg, hogy ezáltal is fékezni tudjuk a kivándorlást és erősíteni az összetartást…”.

Peti András lapunknak elmondta még, hogy a programok fejlesztése érdekében több Maros megyei és vásárhelyi civil egyesületet vonnak be, melyek szaktudásukkal és tapasztalatukkal szintén a népesség létszámcsökkenését próbálják fékezni. Ilyen a Nagycsaládosok Szövetsége, a Magyar Anyák Egyesülete. Az említettek együttműködésével a baba-mama típusú programokat is könnyebben lehet fejleszteni, tökéletesíteni – nem beszélve például a szülési tanácsadásokról.

Vásárhely alpolgármesterét arról is megkérdeztük, hogy szerinte a közeljövőben lesz-e városunknak magyar vezetője. Peti szerint: „…ez nem kérdés. Főként, ha a magyar politikai

alakulatokra gondolunk. Egyértelműen mi vagyunk a legnagyobbak, úgy Marosvásárhelyen, mint a megyében. A legfontosabb viszont az összefogás és a közös célok meghatározása. Biztos vagyok abban, hogy összefogással minden funkciót vissza lehet, és vissza is fogunk szerezni!”.

Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.