Társadalom

Visszaszoktatni a vásárhelyieket a helyi termékekre

Erdély minden részének megvan a jellegzetes ízvilága, termékei, amelyek minőségi alapanyagokat jelentenek bárhol és bármely étkezéshez. A közvetlenül a termelő kertjében leszedett friss zöldségek és gyümölcsök, az istállóból éppen kihozott frissen fejt tej vagy az abból készült sajttermék, a közeli erdő szélén sorakozó kaptárokból származó méz még a leghétköznapibb étkezést is kulináris élvezetté tudja varázsolni.

Maros megyében már létezik néhány igazán jól működő kezdeményezés a helyi fogyasztóknak az ősi termelőkkel való megismertetése céljából, hiszen ki ne ismerné a Petry által minden hónapban megszerveződő Local Farmer’s Market, illetve a Közvetlen értékesítés a Fókusznál elnevezésű vásárokat. De mivel más, akár kisebb települések jóval előrébb vannak, mint Marosvásárhely, ennek a feljavítása és kiküszöbölése céljából a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet egy újabb kezdeményezést indít útjára, Keresd a helyit! címmel, hiszen úgy látják, hogy nagy szükség van rá.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy városunkban léteznek ehhez hasonló akciók, de ez egy kicsit mégis más. Az esemény célja, hogy a kistermelők közelebb kerüljenek, és szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a vásárlói körrel, hiszen egy ilyen rendezvény sokkal közvetlenebb, személyesebb, mint az, ha valaki elmegy a piacra bevásárolni” – meséli Sikó László az RMGE MAROS falugazdásza, a rendezvény szervezője.

Az esemény további célkitűzése azon kistermelők megszólítása, akik a saját maguk által előállított termékeiket nem mindig tudják értékesíteni, egy ilyen alkalom, azonban esélyt ad arra, hogy kialakuljon a bizalomra és ismeretségre alapuló viszony a vásárló és a vevő részéről egyaránt.

„Bár Marosvásárhelyhez közel van a Nyárádmente, a Küküllő vidéke és a Maros völgye, ahol jó minőségű zöldségek teremnek, azonban egyre nehezebben, vagy sokszor egyáltalán nem jut el a városi fogyasztókhoz” – mondja a szervező, melynek egyik legfőbb „ellensége” a hipermarketek széles kínálata, amelyek tonnaszámra árulják más országok termékeit, csak néha elvétve egy-egy helyit, amelyek bár olcsók, de a minőségben hagynak némi kívánnivalót maguk után. Ezért is szeretnék visszaszoktatni a vásárhelyieket a helyi termékek csodálatos világába, hiszen azok, nemcsak finomak, de egészségesek is.

Az esemény helyszíne a szervezet székháza, a Laposnya utca 23 szám alatt, melyre július 27-én kerül sor, reggel 10 órától egészen délután 18 óráig. A vásárra eddig Maros- és Nyárádmente, valamint mezőségi termelők jelentkeztek, melynek száma tizennégy. A standokon megtalálhatóak lesznek friss zöldségtől, sajttermékektől elkezdve egészen a befőttekig minden, ami a konyhába kell. Ha pedig minden a tervek és elképzelések szerint alakul, lesz egy csütörtöki zöldséges kispiac, hiszen a városnak ebben a részében, amúgy sincs közel ilyen jellegű vásártér.

„Váljunk tudatos vásárlóvá és keressük a helyi termékeket. A növekvő keresletnek köszönhetően újabb helyi kezdeményezések indulhatnak el a termelésre. Pénzünkkel és időnkkel pedig jó minőségű helyi gasztronómia kialakulását támogathatjuk, olyanét, ami mindkét félnek előnyös és visszafizetődő” – véli a szervező.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.