Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Viszlát, Félsziget! Aki fizeti a prímást, az rendeli a nótát

Központ február 7, 2013 Társadalom

fszViszlát, Félsziget!
Aki fizeti a prímást,
az rendeli a nótát

És természetesen a helyszínt is. Egy hete jelentették be hivatalosan azt, amit már mindenki sejteni vélt: idéntől Kolozsvár ad otthont a Félsziget fesztiválnak. Ezzel nem csupán egy tíz éves hagyománynak fordítottak hátat a szervezők, de Marosvásárhely egy olyan lehetőségtől esett el, amely anyagi bevételt hozott, de főleg presztízsnövekedést jelentett Flekkenfalvának. Csupán találgatni tudjuk, ki okolható ezért: a városvezetés, a kedvezőbbnek remélt kolozsvári anyagi haszon, netán az RMDSZ, illetve a szervezők… Marosvásárhelyi fesztiválrajongókat és Félsziget-látogatókat kérdeztünk arról, hogyan is vélekednek a helyszíncseréről, milyen okokat sejtenek a hátterében, illetve terveznek-e ellátogatni a 11. Félszigetre.

rozsacsabaRózsa Csaba, 28 éves borász

Sajnálattal értesültem a helyszínváltoztatásról, hogy ezentúl Kolozsváron tartják az immár Félszigetnek nem nevezhető fesztivált. Félszigetnek azért nem merném nevezni, mert az nemcsak egy név volt, amit a fesztivál megálmodói és kivitelezői adtak ennek a rendezvénynek, hanem olyanok voltak a körülmények is. A Maros és a Víkendtelep által körülvett területen szervezték meg évről évre a fesztivált tíz éven keresztül. A tíz évből én kilenc alkalommal vettem részt az eseményen, de a tizenegyedik fesztiválon nem kívánok részt venni. Miért? Én azért jártam ki a Félszigetre, mert a magaménak éreztem, a miénknek. És ha már utazni kell, akkor  ilyen erővel kiutazhatok a Szigetre, amely enyhén fogalmazva színvonalasabb. A költözés háttérében zajló dolgokról hall ezt is meg azt is az ember, de én konkrétan a román jogrendszerre haragszom, éspedig arra, hogy miként engedheti meg, hogy egy cég, amely csődöt jelent (Sziget Management SRL), futtat egy újabb céget ugyanazon a néven és teljesen azonos tevékenységgel?

ferenczievaFerenczi Éva Rebeka, 21 éves egyetemista

Én utolsó percig reménykedtem, hogy a Félsziget költözése csak egy újabb kitaláció a botránykedvelők számára. Többféle pletyka is szárnyra kelt ezzel kapcsolatosan, mégis kellemetlenül érintett, amikor hivatalosan bejelentették az új helyszínt. Szerintem Marosvásárhelynek ez nagy vesztesség, és elkeserítő, hogy nagyrészt a politikán múlott. De ez a politika: lopás, és Emil Boc szó szerint ellopta a marosvásárhelyiek fesztiválját. Bodor László szervező ezek szerint a „napraforgó-elmélet” híve. Boc többet, jobbat ígért, s máris Kolozsváré a Félsziget. Kíváncsi vagyok, milyen FÉLSZIGET lesz a Gorbó-VÖLGYBEN, hisz a név már magáról árulkodik. Ugyanakkor én inkább személyes és pénzügyi okokból neheztelek a helyváltoztatásra. 8-9 éve vagyok Félsziget-látogató, s a Maros-partot tökéletes fesztiválozó helynek tartom.

Ami még inkább felháborított: az új dátum. Egyértelmű, hogy amikor úgy döntöttek, július közepe talán jobb lenne az egyetemistáknak, nem voltak tekintettel a majdnem ugyanabban az időpontban megszervezett tusnádfürdői diáktáborra, Tusványosra. Minden évben rengeteg ismerősöm látogatta mindkét rendezvényt, most viszont legtöbbünk választásra kényszerül, vagy egyik, vagy a másik, hisz 2 nap választja e kettőt el.

novkbalzsNovák Balázs, 23 éves egyetemista

Alapjában véve nincs gondom azzal, hogy Kolozsvárra költözik a Félsziget, és egyes emberek felháborodását sem értem teljesen. Úgy vélem, hogy egy fesztivál minősége a leglényegesebb szempont, és nem a helyszíne. Egy fesztiválozó szempontjából nem mérvadó az a száz kilométer. Én aktív félszigetező voltam, a legelső rendezvényen is ott buliztam, ám ez a hagyomány megszakadt néhány éve, mert romlott a színvonal, és a zenei felhozatal is egyre silányabb lett. Optimista vagyok a kolozsvári helyszínnel kapcsolatosan, mert remélem, hogy – a gazdasági megfontolások végett is történt váltás miatt – több pénzt tudnak áldozni a zenei programokra, és jobb együtteseket láthatunk majd a színpadokon. Abban is reménykedek, hogy a szervezés is javul, hiszen elég, ha csak arra gondolunk, hogy eddig a Félsziget honlapja az esemény előtt másfél-egy hónappal lett aktív, holott a jól szervezett, külföldi fesztiválok esetén már fél évvel előtte hirdetik a line-upot. Hallottam, hogy sokan úgy gondolják, a Kolozsvárra költöztetéssel „elrománosodik” a fesztivál, nos, azoknak azt üzenem, hogy a Félsziget soha nem arról szólt, hogy a helyi magyarság közös fesztiválon bulizzon.

pusztahatiorsiPakó Orsolya, 26 éves titkárnő

2005 óta járok rendszeresen a Félszigetre, és minden évben önkéntesként dolgoztam is a fesztiválon, hisz a bulizás lehetősége mellett ez egyfajta tapasztalatszerzés lehetőségét is jelentette számomra. Az esemény hangulata már első alkalommal elvarázsolt, nagyon tetszett, és úgy érzem, nem szabad kihagyni ezt a bulit. Ennek már hét éve, és azt reméltem, hogy ez így marad. Nem először hallottam, hogy a Félsziget Kolozsvárra költözik, de úgy gondoltam, ez csak pletyka, amit azért terjesztenek, hogy jobban odafigyeljenek rá, hogy jobban megbecsüljék a vásárhelyiek. Így derült égből villámcsapásként ért a költöztetés hivatalos bejelentése, és az is érthetetlen számomra, hogyan lesz Félsziget nevű rendezvény valahol, ahol víz sincs. Ugyanakkor remélem, hogy a helyszínváltozás nem eredményez minőségcsökkenést is. Bár az elmúlt hét Félszigeten részt vettem, idén meggondolom, hogy elmenjek-e. Sajnálom a költözést, nem csak azért, mert egy nyári munkalehetőségtől fosztottak meg velem egyetemben több vásárhelyit  is, hanem a helyi vállalkozók is elestek egy lehetőségtől. Nem beszélve arról, hogy ez a Fesztivál a város brandjévé nőtte ki magát, a szervezők pedig lelkiismeretfurdalás nélkül elvitték innen.

aaron_palyiPályi Aaron, 26 éves sza­badúszó reklámgrafikus, vizuális művész

Véleményem szerint a Félsziget elköltözésének van, azaz lehet jó és rossz hozadéka is. Mint rendszeres félszigetező, nekem mindenképp egy mínuszt jelent majd az, hogy nem a Maros-parton lesz megrendezve az esemény. Viszont lehetséges, hogy Kolozsváron sikeresebb, esetleg magasabb nívójú lesz a buli. Rengeteg ok miatt történhetett a helyszíncsere, legtöbbről az átlagember mit sem sejt, de mivel én voltam szervező is egy évben, kicsit jobban mögé látok az okoknak, tehát mindenképp minőségjavulást várok ettől a lépéstől. Sajnos az tény, hogy az utóbbi években igencsak hanyatlóban volt a színvonal, viszont, aki fesztiválrajongó, az megvette a heti/napi jegyet, és szerintem ugyanígy tesz most is, helyszíntől függetlenül. Én kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Mind a szervezőknek, mind a látogatóknak jobb, sikeresebb fesztivált kívánok!

Share Button
Ennyien olvasták: 478

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.