Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Ma
Köd
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Volt egyszer egy Aranykakas

Központ január 25, 2013 Társadalom

Volt egyszer egy Aranykakas

a1

Az Aranykakas valaha népszerű vendéglő volt, nyári kertje a város fiatalságának és a közeli Elektromaros dolgozóinak is kedvenc mulatóhelye. A hetvenes években élő zene szólt itt, olyan együttesek játsztak, mint a Montana, vagy a Novax. A legnépszerűbb Fonográf-számokat, Illés-dalokat, LGT-nótákat, vegyítve néhány román számmal egyaránt hallhatta az, aki betért ide. Nyaranként nap mint nap dugig volt a kert, aki még emlékszik rá: jéghasábokkal rakott pléhteknőben hűtötték a sört, volt, amikor minden asztal mellé jutott egy-egy ilyen alkalmatosság. Télen a vendéglőbe és a bárba szorultak a vendégek, többnyire alig, vagy csak nagyon nehezen, esetleg némi kapcsolat révén lehetett üres asztalhoz jutni.

A rendszerváltás után még működött egy ideig, aztán az esztelen privatizáció áldozatául esett a város egyik legrégebbi szecessziós stílusú épülete, amelyet Bürger Albert építtetett a XIX. és a XX. század fordulóján.

a3

A tulajdonos Bernády György polgármestersége idején városi tanácsos volt, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki elsősorban sörgyáráról volt híres. A család az 1938-as gazdasági válságban tönkrement, a villát eladta. Az épületet 1948-ban államosítottak, az 1960-as években vendéglővé alakították.

a2

A jelenleg a bukaresti Romarta Rt. tulajdonát képező, évek óta üresen álló, egyre romló állagú egykori Aranykakast múlt év szeptemberében eladásra bocsátotta a kereskedelmi ingatlanok értékesítésével foglalkozó United Capital, de vevő egyelőre nem került rá.

a4

a5

Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.