Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Volt egyszer egy Aranykakas

Központ január 25, 2013 Társadalom

Volt egyszer egy Aranykakas

a1

Az Aranykakas valaha népszerű vendéglő volt, nyári kertje a város fiatalságának és a közeli Elektromaros dolgozóinak is kedvenc mulatóhelye. A hetvenes években élő zene szólt itt, olyan együttesek játsztak, mint a Montana, vagy a Novax. A legnépszerűbb Fonográf-számokat, Illés-dalokat, LGT-nótákat, vegyítve néhány román számmal egyaránt hallhatta az, aki betért ide. Nyaranként nap mint nap dugig volt a kert, aki még emlékszik rá: jéghasábokkal rakott pléhteknőben hűtötték a sört, volt, amikor minden asztal mellé jutott egy-egy ilyen alkalmatosság. Télen a vendéglőbe és a bárba szorultak a vendégek, többnyire alig, vagy csak nagyon nehezen, esetleg némi kapcsolat révén lehetett üres asztalhoz jutni.

A rendszerváltás után még működött egy ideig, aztán az esztelen privatizáció áldozatául esett a város egyik legrégebbi szecessziós stílusú épülete, amelyet Bürger Albert építtetett a XIX. és a XX. század fordulóján.

a3

A tulajdonos Bernády György polgármestersége idején városi tanácsos volt, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki elsősorban sörgyáráról volt híres. A család az 1938-as gazdasági válságban tönkrement, a villát eladta. Az épületet 1948-ban államosítottak, az 1960-as években vendéglővé alakították.

a2

A jelenleg a bukaresti Romarta Rt. tulajdonát képező, évek óta üresen álló, egyre romló állagú egykori Aranykakast múlt év szeptemberében eladásra bocsátotta a kereskedelmi ingatlanok értékesítésével foglalkozó United Capital, de vevő egyelőre nem került rá.

a4

a5

Share Button
Ennyien olvasták: 687

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.