Hír & hírháttér Hírek Külföld

Vatikáni pedofília-botrány – Pell bíborost kihallgatják

Nem a Vatikánban, hanem egy római szállodában tesz tanúvallomást videón keresztül George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse, akit az ausztrál kormány pedofilia ellenes bizottsága hallgat meg az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélésről. A vád szerint Pell tudott a visszaélésekről. 

91055
távolról csodálatos

 

George Pell bíboros egészségügyi okokra hivatkozva nem utazott Ausztráliába. Kérésére Rómából, videó-konferencián keresztül válaszolhat az ausztrál kormány által 2013-ban felállított bizottság kérdéseire magyar idő szerint vasárnap este tíz órakor.
Az Ausztráliában papok által elkövetett szexuális visszaélések egykori gyermek-áldozatai közül tizenhatan Rómába érkeztek, hogy részt vehessenek a Vatikánban az egyik legmagasabb tisztséget betöltő bíboros meghallgatásán.
A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofília-ügyekről kérdezik. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására felállított ausztrál bizottság a múlt század hatvanas és nyolcvanas éveiben történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.
Az egykori áldozatok azzal vádolják George Pellt, hogy tudott az alárendelt papok tetteiről, mégse cselekedett. A bíboros a vádakat mindeddig visszautasította. 2003-ben őt magát is pedofíliával vádolták egy 1961-ben történt ügyben: Pell bíboros felfüggesztette magát papi szolgálatából, amíg a hatósági vizsgálat nem menti őt a vádak alól.
Ferenc pápa 2014 decemberében vatikáni bizottságot állított fel a kiskorúak védelmében. Ennek egyik laikus tagja, a brit Peter Saunders, aki gyermekkorában szintén papok által elkövetett szexuális erőszak áldozata volt, február elején kilépett a bizottságból. Saunders akkor elmondta, hogy többek között az is közrejátszott távozásában, hogy George Pellt a Vatikán nem kötelezte, hogy Ausztráliába utazzon a helyzet tisztázására. Peter Saunders a BBC-nek kijelentette, hogy a Vatikán az utóbbi két év alatt „semmit nem tett annak érdekében, hogy felszámolja a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett visszaéléseket”.

forrás: HVG
Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.