Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

HETI HETES

Molnár Tibor december 4, 2014 Humor

A hét kincse. Újabb „kincset” vásárolt a Maros Megyei Múzeum: a dák ékszereket tartalmazó gyűjteményt a kulturális minisztérium múzeumi szakbizottsága a napokban iktatta hivatalosan kincstári kategóriában.

A Maros megyei Mezőmadaras térségében találták azt a dák kincset, amelyet a múzeumnak sikerült megvásárolnia Maros Megye Tanácsának támogatásával. „A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozik a múzeum, és fontosnak tartjuk, hogy az ezüstékszer-gyűjtemény hivatalosan is a múzeum tulajdonát képezze. A megyében ez az első dák kori lelet, amelyet kincsként jegyeztek be. Eddig is kerültek elő a megye területén abból a korból származó értékes gyűjtemények, de ezek sajnos nem a mi birtokunkban vannak. A sikeres együttműködés során a kincsek meg- vagy visszaszerzése hozzájárul a dák kort követő századok eseményeinek megértéséhez, ezért ezeket közszemlére kell bocsátani” – mondta a Maros megyei önkormányzat elnöke, Ciprian Dobre.

Jövő hónapban újabb két értékes leletet állítanak ki: Mihai Viteazu lovának bal mellső lábszárcsontját, illetve Avram Iancu gyerekkori koponyáját.

A hét reklámja. A napokban az erdélyi szász településen, a Szeben megyei Berethalmon forgatott reklámfilmet az Aldi üzletlánc. A filmben a falut Julbackennek hívják, és a történet szerint Skandináviában található. Johan, egy Julbacken-i fiatalember ausztrál módon népszerűsíti a karácsonyt Skandináviában.

Johan ugyanis a meleg, távoli Ausztráliában járt, és az ottani tapasztalatairól mesél falustársainak, akik kezdetben egy szavát sem hiszik el, de később elfogadják állításait. A filmben több szereplő is románul beszél, annak ellenére, hogy a messzi északon játszódik. (Az Aldi német szupermarketlánc 18 országban van jelen, és 9000-nél több üzletet tulajdonol világszerte.)

Berethalom az egyik leglátogatottabb erdélyi szász turisztikai célpont, a falu közepén emelkedő dombon áll Erdély egyik legszebb erődtemploma. A 16. század első felében élte virágkorát. Mezővárosként a közeli Medgyessel vetélkedett Kétszék központjának rangjáért. Az 1500-as években népesebb volt Medgyesnél, és a mainál nagyobb területen feküdt.

Szeben megye is, meg szász falvacska is, meg Johan(n)is…, nem sok itt egy kicsit az egybeesés?

A hét filmje. December elsején a Pro TV az Avatar című sci-fit tűzte műsorra; nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a filmbeli sztori és a „nagy egyesülés” között (illetve, ami azután következett Erdélyben): a film alapvetően arról szól, hogy a zsoldosok odapofátlankodnak egy idegen bolygóra, és szívatják az őslakosokat.

A hét esernyője. Akárcsak a SF-filmekben, úgy védekezhetünk az esőcseppek ellen, ha kézbe vesszük azt az esernyőt, amely bekapcsolásával fejünk felett egy láthatatlan levegőmező alakul ki, így nem kell az elázástól tartanunk többé.

Az új ernyő fogantyúja szinte úgy néz ki, mint a hagyományos esernyőké, noha itt van egy különleges kapcsoló, és egy elem is bele lett építve, amely ahhoz szükséges, hogy egy belső ventilátort működésbe hozzon.

Mikor ez bekapcsol, a nagy energiával kiáramló levegő egyszerűen egy mennyezetet képez használója fölé, és az esőcseppek nem tudnak behatolni ebbe a térbe. Azért is előnyös a használata, mert állítani lehet a levegőerősségen, ami növeli a láthatatlan mennyezet nagyságát, így két ember is könnyedén elfér a levegőernyő alatt. Ugyan kissé hangos, de feltalálója szerint így is csendesebben működik, mint az eső által keltett zajszint.

És nem utolsósorban: jól a mellettünk elhaladók képébe küldi a fejünk fölül elhárított összes vizet.

A hét tehetségkutatója. Már csak idő kérdése volt, hogy pornós tehetségkutató is induljon: a refinery29.com-on követhető az X-Faktor új formája, ahol egymillió dollárt lehet nyerni, ha valaki nagyon ügyes.

Nyolc fiút és nyolc lányt választott ki a „szakmai” zsűri, és akárcsak a Tyra Banks vezette Topmodell leszekben, hétről-hétre újabb feladatokat kell teljesíteniük a versenyzőknek. A legjobb pornós egymillió dollárt vihet haza, valamint egy jó kis szerződést is, hogy beinduljon a filmes karrierje. Ja, és lefeküdhet a műsorvezetővel is, a kamerák előtt.

A zsűriben olyan pornósztárok ülnek, mint Tori Black, Remy Lacroix, Lexi Belle és Keiran Lee, akinek egymillió dollárra biztosították a szerszámát. Valószínűleg ő az egyetlen férfi a földön, akinek megérné a kasztráció.

A hét törvénye. Pár napja lépett életbe az a kínai törvény, amely megtiltja a tibeti buddhista szerzeteseknek, hogy engedély nélkül újjászülessenek. A reinkarnáció állami ellenőrzés alá vonásával Kína szándéka az, hogy a dalai láma befolyását csökkentse.

Tibetet Kína ötven éve tartja megszállás alatt, a hetvenkét éves dalai láma emiatt 1959 óta Indiában él. A himalájai ország lakói őt tekintik vallási és politikai vezetőjüknek. A dalai láma többször kijelentette: mivel országa kínai ellenőrzés alatt áll, nem hajlandó ott újjászületni.

Mivel a törvény szerint a Kínán kívül élő buddhista szerzetesek legálisan nem születhetnek újjá, ezzel a kínai hatóságok kezébe adja a jogot, hogy megválasszák a következő dalai lámát. A vallási hagyományok szerint ugyanis a dalai láma lelke újabb és újabb testben születik meg, hogy tovább enyhítse az emberek szenvedéseit.

(Egyébként 2007-es hír, de az internet népe néhány napja úgy terjeszti és posztolgatja, mintha friss lenne.)

A hét bölcsessége. Ha szép nővel randizol, válassz egy üveg bort a felső polcról. Ha rondával, akkor hármat az alsóról.

Share Button
Ennyien olvasták: 864

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.