Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

A hét legagyamentebb hírei

Molnár Tibor október 20, 2017 Humor

Biciklisdi

2018-tól elektromos kerékpárokat is lehet majd vásárolni a roncsautó-program keretében – nyilatkozta hétfőn egy „szakkonferencián” Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter asszony. „A minisztérium több intézkedést is bevezet a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. A roncsautó-program keretében továbbra is támogatást nyújtunk elektromos autók beszerzésére, és jövő évtől kezdődően elektromos kerékpárok vásárlását is támogatjuk, ugyanakkor indul a RO-LA elnevezésű, többéves program, amelynek célja, hogy a kamionok egy részét vonaton szállítsuk” – részletezte Leokádia néni.

Na, ez érdekes; vajon hogy gondolták? Merthogy a roncsautó-program úgy működik, tudtunkkal, hogy mondjuk van valakinek egy harmincéves, rozsdaette fostalicska ezerhármas dácsiája, amiért cserébe kap egy pár száz lejes értékjegyet, ha új verdát akar vásárolni, amit „beleszámítanak” az árba, vagyis annyival olcsóbban jut hozzá, de a roncsbicikli-program esetében ez mégis hogy fog működni? Ha találok egy negyvenéves Pegas-vázat a pincémben az évtizedek óta halogatott lomtalanításkor, akkor bevihetem az üzletbe, és annyival olcsóbban vehetek egy új, elektronyos bicajt? Mennyit ér az nekik: 5 lejt, 50-et, esetleg 500-at? Gyakorlatilag szinte mindegy, mivel egy elektromos canga ára 3000 lejnél kezdődik, és tizenpárezer lejnél végződik.

De a legnagyobb kérdés: egy akkumulátorral működő villanybringa mennyivel környezetkímélőbb egy hagyományos pedálosnál? És a legnagyobb válasz: semennyivel. Hacsak nem hegyen felfelé taposunk az utóbbival, erőlködve, egy istenes adag fuszulykaleves elfogyasztása után…

Ami pedig azt a marhaságot illeti, hogy a teherautók egy részét vonaton szállítsák, íme egy ötlet: amíg nem végeznek a vásárhelyi (vidrátszegi) reptér felújítási munkálataival, addig Peti András repülőtér-igazgató úr szállítsa a „kedves” marosvásárhelyi utasokat a kolozsvári reptérre, az ölében, magas térdemeléssel!

Quid pro quo (valamit valamiért, szabadabb fordításban: semmi sincs ingyen)

A fideszes Balog Zoltán, az emberi erőforrások anyaországi minisztere a reformáció 500. évfordulója alkalmából a marosvásárhelyi sportcsarnokban tartott ünnepi istentiszteleten kampányolt múlt hét végén, ahol a Vidám Szombat résztvevőinek többek közt az alábbiakat mondá, idézzük: „A Magyarországon bevezetett babakötvényt (pár tízezer forint pelenkapénz a kicsi megszületésekor, plusz évente még max tízezer, ha a szülők „kotizálnak” a speciális alapba, de ennek a „határontúli” magyarok esetében nincs modus operandija, legalábbis egyelőre – szerk. megj.) kiterjesztenénk az Erdélyben született magyar gyermekekre is, amennyiben segítenek bennünket jövő év áprilisában”. (Mármint a leendő szüleik, nem a még meg nem született gyermekek.)

Majd átszellemült, és imígyen folytatta: „Az a dolgunk, hogy betöltsük azt a teret, ami nekünk adatott, azt az otthont, ami nekünk a Mindenható által kijelöltetett. Mert ha mi nem töltjük be, akkor betöltik mások, és valami olyan fog hiányozni ebből az európai világból, amit csak mi tudunk adni. Ne csak a pénztárca kösse össze a magyarországi és a határon túli magyarokat, hanem szívük, lelkük is”.

Balog miniszter úrból nem hiányzik sok…, de a jóérzés és a tapintat mindenképpen.

Meleg macik, furi gyurik

Egyre több olyan, gyerekeknek szóló könyvet adnak ki mostanság, amelyek a transzszexualitásról, transzfluid személyekről szólnak. (Transzfluid: olyan ember – ha jól értem –, aki bár nem lepődött meg semmin nagyon, nem tudja, hogy fiú-e vagy lány, és nem is igyekszik eldönteni: hol fiú, hol lány, hangulat kérdése nála; lehet reggel még fiú, délben már lány, de este megint állva pisil, ha épp úgy áll fel neki.) A világ egyik legnagyobb könyvvásárát, a frankfurtit is kezdik meghódítani az ilyen, a kicsiket összezavaró kiadványok.

Ugyanis manapság, a libbantak szerint legalábbis, nem egyértelmű, hogy mit jelent fiúnak vagy lánynak lenni. Nekik „köszönhetően” a gendertéma áttört egy határt, átszakította a normalitás gátját, és megfertőzte a gyerekkönyveket is, amelyekben eddig tabunak számított a transzneműség, a férfi homoszexualitás, a leszbikusság meg egyéb ferdeségek, de egyre több olyan „olvasmány” lát napvilágot, amelyeknek a főszereplője egy transznemű személy, vagy valami olyasmi.

Az említett frankfurti könyvvásáron több olyan könyvet is találni, ami „gendertémában” íródott, gyerekeknek. Például, az Introducing Tilly (Ismerd meg Tilly-t) című könyv Thomas maciról szól, aki a legjobb barátjának bevallja, hogy ő mindig is tudta, hogy valójában egy mackólány, nem pedig mackófiú. A képeskönyvet egy ausztrál szerző, Jessica Walton alkotta, akit a saját apjának története ihletett meg, aki levágatta a pucáját, és „nővé” vált. A könyv négyéves kortól ajánlott…

Az idősebb gyerekekre is gondoltak: ott van Alex Gino könyve, a George. Főszereplője egy 10 éves fiúcska, aki korábban lány volt, de a titkáról senki sem tud. George azt szeretné, ha ő játszhatná az iskolai színdarabban a női főszereplőt, de a tanára nem lájkolja az ötletet, mivel George – fiú. Végül egyik barátja segítségével megkapja a főszerepet, és fény derül a titkára is… Arra, hogy korábban lány volt.

Végezetül: a magyar irodalomban is van erre példa, csak anno nem lehetett megírni, de most lerántjuk a leplet: nemecsek ernő valójában kislány volt (NEMECSEK ERNÁNAK hívták, csupa nagybetűvel); Geréb transzfluid volt, aki azért árulta el a havereit, mert nem tudta, hogy fiú vagy lány, grundos vagy vörösinges; Áts Feri Bokával fajtalankodott a grund mögött esténként, és az Ödipusz-komplexusos Pásztor-fivérek az anyjukat einstandolták esténként a Füvészkertben…

Share Button
Ennyien olvasták: 1031

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.