Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Áprilisosdi

Molnár Tibor április 1, 2016 Humor

Április az év negyedik, 30 napos hónapja a Gergely-naptárban. Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták a rokonok és fészbukos ismerősök. A név, ki gondolná, a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni” – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. A 18. századi nyelvújítók szerint az április: nyilonos. A népi kalendárium Szent György havának nevezi, régi magyar neve pedig Szelek hava, de a többi is olyan tetszetős, hogy érdemes megismerkedni velük:

 aprilisbolondjas

Január – FERGETEG hava
Február – JÉGBONTÓ hava
Március – KIKELET hava
Május – ÍGÉRET hava
Június – NAPISTEN hava
Július – ÁLDÁS hava
Augusztus – ÚJKENYÉR hava
Szeptember – FÖLDANYA hava
Október – MAGVETŐ hava
November – ENYÉSZET hava

December – ÁLOM hava

És most lássuk, mik lehetnének a hónapok új (idei) nevei:

Január – HATALMAS KÖZKÖLTSÉG hava

Február – LOCSPOCS hava

Március – SZÉKELY SZABADSÁG/BÜNTETÉSEK hava

Április – JÁRBÖVÉRDÉZÉS hava

Május – KAMPÁNYÍGÉRGETÉSEK hava

Június – VÁLASZTÁSOK hava

Július – BELETÖRŐDÉS hava

Augusztus – FORGATAG hava

Szeptember – ZAKUSZKA hava

Október – ÚJABB ÍGÉRGETÉSEK hava

November – ÚJABB SZÍVÁS hava

December – A SZOMSZÉD HAVA MINDIG FEHÉREBB hava

 

Sok híres ember született ebben a hónapban: József Attila, Leonardo da Vinci, Andersen, Juhász Gyula, Tőkés László, Casanova, II. Erzsébet, Eddie Murphy, Ákos, Hitler, Sarapova, Mohamed satöbbi. Utóbbiról nem tudni pontosan, melyik évben jött világra (570-ben vagy 571-ben), de az tuti, hogy áprilisban, mivel feljegyezték róla, hogy rossz bélműködésű, igen szeles ember volt.

Április 1.

Április elseje a bolondság (ejtsd: boloncság), a tréfálkozás napja. Ilyenkor sok minden megengedhető, és az ugratások miatt nem illik bevágni a durcit, de nyilván nem frankó, ha a bolondozás durvaságba torkollik: például, cukor helyett sót tenni a kevésbé lájkolt kolléganő kávéjába vicces, polóniumot szórni bele már kevésbé.

Az áprilisi tréfálkozás francia eredetű, mint a hagymaleves, a forradalom vagy a guillotine: a régi francia naptár szerint az esztendő április elsején kezdődött, amely napon, ősi szokás szerint az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. IX. Karesz király 1564-ben azt a rendeletet hozta, hogy az esztendőnek onnantól fogva január elsején kell kezdődnie, így az ajándékozások időpontja is áttolódott eme dátumra, de a régi évkezdet még sokáig kísértett az emberek emlékezetében. Eleinte április 1-jén is megajándékozgatták egymást, majd – tekintettel a kettős költségre – értékes meglepik helyett inkább tréfás szuveníreket küldtek, s végül kialakult ama szokás, hogy a hamis évkezdetet bolondozással ünnepelték meg. (Azért ajándékozgattak anno szilveszterkor is, mert kevés volt a bevásárlóközpont – Párizsban a tizenhetedik század közepéig egyetlen Auchan fungált, így sokan nem tudták megvenni az ajándékokat karácsonyra.)

Az egyik legfánibb szívatást Toulouse grófja, XIV. Lajos rosszcsont fia eszelte ki, aki áldozatául Gramont márkit választotta. Március 31-ének éjszakáján, mialatt a csávó totál benyomva aludt, a gróf cinkosaival kilopatta a ruháit, és minden egyes darabot felfejtettek, majd újra összevarrtak, de szűkebbre. Reggel a márki fel akarta húzni a nadrágját, de nem fért bele, és nem azért… Riadtan nyúlt lajbija után, ám nem tudta begombolni; ugyanígy járt a kabátjával is. Javában küszködött, amikor rányitotta az ajtót az egyik cinkostárs: „Az istenért, márki, hogy néz már ki? Mi történt önnel? Egészen meg van dagadva!”. A nyomorultról ekkor már patakzott a veríték, hogy miféle furcsa és borzasztó betegség üthetett ki rajta, és ijedtében feltalálta a később róla elnevezett gramofont.

Persze néha rosszul sült el egy-egy áprilisi móka: Magyarországról van egy 1891-es adat, mely szerint egy vidéki városban egy anya öngyilkos lett, mert egyik mókamiki ismerőse április elsején írt neki Budapestről, hogy a katonai szolgálatot teljesítő fia haditörvényszék elé került, ahol halálra ítélték, mert lekopott a cipősarka. A kedves mama bizonyára nem volt teljesen normális.

Nem új divat tehát az ugratás: magyar vidékeken régen is szokás volt a gyerekeket boltba küldeni e napon szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért. Manapság ilyesmivel már hiába próbálkoznánk, de a szomszéd hülye fiát elzavarhatjuk térerő-konzervért, internetgyorsító pasztáért, rövidtávú memóriakártyáért vagy e-mail-bélyegért.

Egyes iskolákban ma is divat, hogy a tanárok diákká, a diákok pedig tanárrá alakulnak, és ők tartják az órát. Már ha van kinek, mert a jófej pedagógusok veszik a lapot, és ellógnak.

Európai nagyvárosokban pedig ilyenkor elárasztják az utcákat a zajoskodó, kipingált arcú, rikító színű ruházmányokba öltözött polgárok, de ha turistaként belefutunk egy ilyen fiesztába, nem árt az óvatosság; mielőtt beállnánk közéjük bohóckodni, előtte győződjünk meg róla, hogy valóban áprilisi tréfálkozásról vagyon szó, és nem melegfelvonulásról.

Share Button
Ennyien olvasták: 925

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.