Központ
2020. augusztus 12. szerda, Klára

Bárány

Molnár Tibor március 26, 2016 Humor

Ahogy a karácsonynak a karácsonyfa, úgy a húsvétnak a bárány az elengedhetetlen kelléke és egyben szimbóluma – a húsvéti bárány Jézus áldozatát jelképezi –, de szerencsére nincs annyi macera vele, mint a karácsonyfával (megvásárlás-körülményes hazaszállítás-talpbavágás-feldíszítés-ledíszítés-kidobás), hanem csak lazán megvesszük, elkészítjük és megzabáljuk. Amennyiben nem élő kinderjuhot vásárolunk, hanem a mészárszékban kapható konyhakész verziót preferáljuk, mindig alaposan vizsgáljuk meg a fogazatát: amelyiknek tépőfogai is vannak, az bizony tegnap még ugatott!

A bárányhús nem kimondottan finom; furcsa, édeskés íze van. A bárányok hallgatnak különc pszichiátere, Hannibal Lecter szerint leginkább az emberhúshoz hasonlít. Ennek dacára egyszer egy évben jól esik, de azért nem véletlen, hogy amikor nincs húsvét, eszünkbe nem jutna báránycombot venni. Ezt a vegyes házasságban élők is tanúsíthatják: amikor nem esik egybe a magyar és a román húsvét, olyankor másodjára, pár hét különbséggel már rá se tudnak nézni.

A báránnyal gyakran találkozunk a világirodalomban, főleg a szakácskönyvekben, Mikszáth Kálmánnál (A néhai bárány) és detektívtörténetekben (Áldozati báránycomb). Utóbbi arról szól, ha valaki nem ismerné, hogy egy elhanyagolt, dugatlan háziasszony egy fagyott báránycubákkal agyoncsapja az urát, majd utána a kiolvasztott és megsütött corpus delictit megeteti a nyomozókkal. Nem érdemes kipróbálni a módszert, mivel előfordulhat, hogy a román Columbo is olvasta Roald Dahl mester klasszikusát.

Mivel minden húsvétkor a birkák kicsinyeit barbár módon leöljük és felfaljuk, illik néhány fontosabb dolgot tudni eme állatról:

  • a párosujjú patások rendjébe tartozik, ezért a juhok kettes számrendszerben számolnak
  • természetes körülmények között is könnyen szaporodik, ami külön szerencse ránk nézve, különben ehetnénk húsvétkor paprikás krumplit vagy paszulyfőzeléket
  • a magyaroknál a történelem során a ló után a legfontosabb háziállat volt; a magyar racka juh jellegzetesen magyar állatfajta, a világon sehol máshol nem található meg, csak magyar vidékeken (legközelebbi rokona a jamaicai raszta juh)
  • a legdurvább juhbetegség az ún. „büdös sántaság”, aminek okozója általában a nyári alj, melyben a trágya begyullad, és így a köröm köze is – tünetei a sántítás, a gennyes tályogok és a jellegzetes szag; kezelése körmöléssel történik: a gennyes felület körül a köröm elválik, ezt a részt addig kell faragni körmölőkéssel, míg az nem ér el olyan felületig, ami egészséges

Talán ennyi elég is lesz a juhokkal kapcsolatos infókból; továbbiakért mindenki kérdezze meg családbojtárját, juhszerészét.

A Központ szerkesztősége kíván mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket, és jó étvágyat az ünnepi ebédhez!

Share Button
Ennyien olvasták: 916

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.