Központ
2020. január 29. szerda, Adél

Centenáriumi év á la Székely Nemzeti Tanács

Molnár Tibor október 2, 2017 Humor

ortuz2018-ra a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is centenáriumi évet fog hirdetni az október 21-ei tisztújító ülésén, ugyanis jövőre lesz százéves a székely önrendelkezési törekvés – jelentette be Izsák Balázs múlt heti sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy 1918. november 19-én Bethlen István gróf felhívására Budapesten székely közéleti szereplők megalakították a Székely Nemzeti Tanácsot, és a népek önrendelkezési jogára hivatkozva erőfeszítéseket tettek, hogy megőrizzék a székelység autonómiáját; a jogutód, a Sepsiszentgyörgyön 2003. október 26-án létrejött SZNT az autonómia európai gyakorlatára hivatkozva, a jog és a demokrácia eszközeivel küzd a székelység önrendelkezéséért.

A következő esztendő – amely, köztudomásúlag, a Nagy Román Egyesülés centenáriuma is lesz, amit már most érzünk a bőrünkön – összes eseménye (rendezvények, konferenciák, Székely Szabadság Napja) a centenárium jegyében zajlik, és elkészítik az autonómiaküzdelem mérlegét is, mondta Izsák. A következő hónapokban ötven költöztethető, nagyméretű székely zászlót ajánlanak fel olyan egyházaknak, magánszemélyeknek és önkormányzatoknak, amelyek falvakban, városokban jól látható helyen kitűzik őket (habár ekkora méretnél helyesebb volna kiszerelésről beszélni). A 7 (hét) méteres zászlórudat négy betonkocka tartja, felállítása nem kötött építkezési engedélyhez, mivel hasonló módon állítják fel a vendéglők napernyőit is, ugyanakkor bármikor tovább költöztethető, ha arra van szükség, részletezte Izsák Balázs. Érdeklődés esetén az akciót további ötven, majd száz zászlóval folytatják.

Továbbá, az előző évekhez hasonlóan október utolsó hétvégéjén Székelyföld-szerte újra fellobbannak az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért. Momentán még folynak az egyeztetések a protestáns egyházakkal, mivelhogy akkor emlékeznek majd a reformáció 500. évfordulójára is, így közösen döntik el, hogy az őrtüzeket szombaton vagy vasárnap gyújtják-e meg. A Kárpát-medencében a protestantizmus összefonódott a magyar nemzeti üggyel, és ez ma is így van – tette még hozzá Izsák, akit a Sepsiszéki és Marosszéki Tanács egyedüliként jelölt egy újabb mandátumra, a hargitai fenyveserdők aljában.

Share Button
Ennyien olvasták: 685

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.