Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Cipők, tigrisek, migricek

Molnár Tibor június 23, 2017 Humor

Az erdélyi magyar hírportálok kvázi szenzációként tálalták múlt héten a transzszilván cipészeti hírt, mely szerint egy „titkos” erdélyi üzemben készülnek a Louis Vuitton luxuscipői. Hiába szerepel a „Made in Italy” felirat a luxusdivatmárka cipellőin, ezek közül számos darabot Erdélyben gyártanak; a világ egyik legismertebb elitmárkájának erdélyi manufaktúráját a Guardian „leplezte le” múlt szombaton.

A gyár a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) egy kevéssé ismert leányvállalatának, a Somarestnek a nevén van, és a Szeben megyei Nagydisznód (Cisnădie) közelében fekszik, itt készítik a páronként akár több ezer eurót is érő lábbeliket (bizonyára disznóbőrből). A LV már egy ideje átállt arra, hogy nagy mennyiségben gyártsanak luxustermékeket, ehhez jöhetett kapóra az előállítási költségek lefaragása, amit az erdélyi munkaerő alkalmazása nyilván lehetővé tesz.

A cipőket nem itt fejezik be, a gyártás utolsó szakasza Franciaországban és Olaszországban történik, ezért az EU-s szabályok szerint pofátlanul rájuk lehet biggyeszteni a „Made in Italy” vagy „Made in France” feliratot; a trükk az, hogy a cipők talpa mindig Franciaországban vagy Olaszországban kerül fel, ez pedig a jelenleg hatályos törvények alapján lehetővé teszi, hogy az egész cipőt olasz vagy francia termékként lehessen eladni.

A Guardian sikerén felbuzdulva a Központ is nyomozásba kezdett, és mostanáig az alábbi, nem kevésbé érdekes sunyiságokra sikerült fényt derítenünk:

► Az még hagyján, hogy az olasz Ferrero cég termékeként eladott Kinder tojásokban található kis összerakható műanyag biszbaszokat szegény erdélyi családok gyömöszölik a kis tojássárgákba, éhbérért, de magát a Kinder tojást is székelyföldi kindermagos tyúkok tojják, akiket víz helyett kakaós kávéval itatnak

► A japán termékként hirdetett Sharp tévéket, monitorokat, DVD-lejátszókat meg egyéb audiovizuális szórakoztató berendezéseket valójában S(h)árpatakon szerelik össze

► A Kodak fényképezőgépek dobozait Hodákon fröccsentik

► A Camacho, Habano és San Lotano kubai szivarokat valójában háromszéki öregasszonyok sodorják a combjaikon esténként, a házak előtti padokon üdögélve, a Szultána után

► A kelet-európai országokban kapható Chio Chipseket nem a német Intersnack gyártja: csíkkozmási pityókából készülnek egy titkos földalatti kézdivásárhelyi gyárban, és a 20% krumplipehely mellett a zacskóban található 80% levegőt hargitai fenyves erdők aljából gyűjtik be, azért lesz mindig olyan jó ózonszag a szobában, amikor kibontjuk

További, szintén általunk leleplezett turpisságokról jövő heti lapszámunkban olvashatnak

A román képviselőház nemrég megszavazta a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását – kutyákat, lovakat, delfineket meg néhány egzotikus madarat viszont továbbra is lehet cirkuszban szerepeltetni, amennyiben beleegyeznek. A tiltás megszegése bűncselekménynek számít, és pénzbírsággal, de akár három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntivel is sújtható; előnyben az olyan megszegő cirkuszisták, akik nemcsak állatidomárok, de egyben szabadulóművészek is. (Érdekes viszont, hogy törpéket – polkorrektül: kistermetű/kisnövésű embereket – továbbra is szabad szerepeltetni cirkuszokban, nemcsak Romániában, hanem világszerte mindenhol, holott azon túl, hogy bohóckodnak, lássuk be: valójában a testi fogyatékosságukon nevetünk.)

A törvénytervezet mellett korábban petíció is indult, amelyet Csibi Magor, a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) romániai programigazgatója indított azt követően, hogy idén januárban tűz ütött ki egy bukaresti cirkusz karámjában, és tizenegy állat, köztük két tigris is halálra grilleződött.

Ez mind szép és jó, mivel a cirkuszi állatoknak valóban csupa szenvedés az életük, de adódik a kérdés: mi történik ezt követően a cirkuszi oroszlánokkal, zebrákkal, tigrisekkel, lámákkal, majmokkal, fókákkal meg egyéb, a tiltás alá eső vadállatokkal? Merthogy a cirkuszok alapvetően üzleti vállalkozások, így nem túl sanszos, hogy a két szép szemükért fogják tartani és etetni őket életük végéig anélkül, hogy egy bani hasznot is hajtanának, állatkert pedig, ahova eladhatnák vagy elajándékozhatnák őket, sokkal kevesebb van, mint cirkusz. Addig is, amíg választ találunk a fenti kínzó kérdésre, idézünk egy internetes kommentelőt (változtatások nélkül), aki imígyen reagált a hírre:

„Perzse az idomárok meg hajjanak éhen vagy mit gondoltak??? Kicsit most mán abba lehetne hagyni eszt a libsi hüjéskedést hát mégis az emberek a fontosabak vagy nem??? A határba mindig jönnek háromszor négyszer egy évben cirkusszal, és ha nem lehet majd akkor hol lát majd a gyerek állatokat a hentesnél????Megál az ember esze!!!!”

Tényleg meg.

Az európai „menekült”krízist övező vita közepette a zöldek európai parlamenti frakciójának elnökpunettije, bizonyos Ska Keller a migránsok nagyobb csoportjainak Kelet-Európába való áttelepítését szorgalmazza. A politikus azzal érvelt, hogy az intézkedés elősegítené a kontinensfoglalók, pardon, a bevándorlók integrációját; szerinte ab start egy egész szíriai falut kéne átköltöztetni Lettországba, első körben, cakumpakk. „A szíriai falu ötlete egy lehetőség, amit fel tudnánk használni, például akkor, amikor a szír menekültek nem akarnak egyedül egy olyan országba települni, ahol még nincsenek letelepített honfitársaik”.

Érthetetlen, hogy miért kicsiben kezdi ez a megzöldült mámi. Miért ne telepítenénk át mindjárt Aleppót Brüsszelbe, úgy mindenestől, vagy Rakkát Párizsba? Vagy esetleg Tripolit Londonba, vagy azt a 170 millió csóró bangladesit, akik egy kábé magyarországnyi területen nyomorkodnak, mondjuk, Székelyföldre? Lenne mit jelentgessen a Dan Tanasa nevű fehérjehalmaz, amikor elkezdenék a csávók kipakolni a bengáli nyelvű feliratokat a községházakra, idomított bengáli tigrisek társaságában!

Share Button
Ennyien olvasták: 1627

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.