Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Decemberesdi

Molnár Tibor december 1, 2017 Humor

December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban (népiesen Gergő-kalendárium). Neve a latin decem (‘tíz’) szóból származik, arra utalva, hogy eredetileg ez volt a tízedik hónap a (dáko-)római naptárban, mielőtt a január és február  hónapokat hozzátoszták az évhez, mert a tízhónapos évvel az emberek túl fiatalon mentek nyugdíjba. A tizennyolcadik századi nyelvújítók szerint a december: „fagyláros”; a magyar népi kalendárium „karácsony havá”-nak nevezi, a székelynaptár szerint Álom hava, a konzumidiotizmus érájának beköszönte óta pedig az ajándékok hónapja.

Az év utolsó hónapja, és egyben az első téli hónap (vagy inkább utsó, ha a falinaptári lapokat nézzük). Első napja a meteorológiai tél kezdetének napja; az év végi ünnepek ugyan fénybe borítják, de ez hazánkban a legsötétebb hónap, ugyanis decemberben vannak az év legrövidebb nappalai és, értelemszerűen, a leghosszabb éjjelei, azaz a legrövidebb ideig ebben a hónapban tartózkodik a Nap a horizont felett. A napsütéses órák száma csupán 36-55 egész hónapban (összehasonlításképpen: nyáron ennyi 3-4 nap alatt jön össze); gyakoriak a tartósan szürke, ködfelhős, komor napok, melyek sokakra álmosító, lehangoló hatással vannak, és ehhez jön még hónap végefelé a karácsony.

A nagy „sötétség” miatt érdemes gondolni e periódusban a D-vitamin pótlásra, melynek előállításához a szervezetnek napfényre van szüksége, vagy ennek hiányában szoláriumbérletre.

Fontos decemberi napok

December 1. – AIDS-ellenes világnap, a magyar rádiózás napja, valamint a szabadság és a demokrácia ünnepe a Csád Köztársaságban, ami azért érdekes, mert eme közép-afrikai ország zászlaja egy az egyben megegyezik a román zászlóval (piros-sárga-kék, függőlegesen, ohne címer), és ez a nap Romániában is valamilyen ünnep

December 4. – Nemzetközi bányásznap, annak tiszteletére, hogy a hét törpe közül öt ezen a napon született

December 8. – Buddha megvilágosodásának napja és egyben Nemzetközi Köldöknap

December 12. – a Heavy Metal & Hard Rock zene nemzetközi napja
December 13. – a hegedű nemzetközi napja

December 14. – a kizárólag hegedülő metálbandák nemzetközi napja

December 23. – Japánban a császár napja, Svédországban a királynő születésnapja, Mexikóban pedig a retkek ünnepe, ami arra enged következtetni, hogy a mexikóiak nem tartják túl sokra a japánokat és a svédeket

Továbbá, a december 25-e előtti negyedik vasárnap advent első vasárnapja, a december 25-e előtti harmadik vasárnap advent második vasárnapja, és ugyanezen logika alapján a többit is ki lehet számolni.

Share Button
Ennyien olvasták: 361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.