Központ
2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Farsangoló

Molnár Tibor február 8, 2016 Humor

A farsang a január hatodikai vízkereszttől húshagyókeddig (vegetáriánusoknak szójahagyókeddig), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése; hagyományosan a vidám lakomák, mókás bálok, késelős mulatságok, handabandázó népünnepélyek jellemzik. Csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”, vagyis a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami – nagy hepajkodások közepette – valójában télbúcsúztató is. Székelyföldön máig élő népszokás, hogy ha a búcsúztatás dacára a tél mégse lenne hajlandó távozni, a másnapos legények hamvazószerda hajnalán furkósbotokkal verik ki a faluból.

Régebb a párválasztás időszaka és egyben fontos esküvői szezon volt a farsang, mivel a húsvéti böjt időszakában már nem szabadott esküvőzni. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is, például a vővasárnap – farsangvasárnap az ifjú férj az após kontójára fogyasztott, de egyes pofátlan, csóró vejek ennek mintájára bevezették a vőhetet, vőhónapot, vőévet is. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok, rokonaik közvetítésével, bokrétát adtak a kiszemelt csumpáláknak, aki a farsang végén, mutuális lájkolás esetén (amikor neki is bejött az agrárbige) a kalapjára tűzte amazt, mármint a csokrétát, ami azt az üzenetet kódolta, hogy „este gyüvök, nefűrgyéle!”. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt, no meg az, hogy mindenki vedelt, mint a kefész.

A farsangi karnevált, eme jobbára jelmezes, tinci-táncis össznépi ökörködést mindig a húsvétot megelőző 47. napon tartják, s mivel a húsvét mozgóünnep – a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap a húsvét, de erről bővebben majd húsvétkor –, értelemszerűen a karnevál is az. A carnevale kifejezés a latin „carne” (hús) és a szintén latin „levare” vagy „vale” (elhagyni, búcsúzni) szavak összekapcsolásából jött létre, jelentése: „búcsú, búcsúzás a hústól”; arabul pahush, ami a magyar „pá, hús”-ból jön.

A farsang, illetve a karnevál Németországban is oltári buli, valójában tőlük vettük át; a mohácsi busójárás is egy régi, tizenhetedik századi bajor szokásból ered: telente nem lehetett sót bányászni, mert befagytak a sóbányák lejáratai, így tél végére elfogyott a háztartásokban a só, és a férfiak, jobb híján, lehajtott fővel végigmeneteltek a főutcán – ez volt az úgynevezett „bús sójárás”. De ez már a múlté! Ez évben is hatalmas utcai karneválok lesznek szerte Németországban, és a Központ megszerezte az idei Kölni Karnevál – lehetséges – forgatókönyvét, amelyet az alábbiakban ismertetünk:

17:00 óra: Ich bin Migransch, kein Pischkota! – a marosvásárhelyi Gruppen-Hecc társulat vendégelőadása

17:00 óra: Ich bin Migransch, kein Pischkota! – a marosvásárhelyi Gruppen-Hecc társulat vendégelőadása

19:00 óra: Ünnepélyes megnyitó, melyen a köszöntőbeszédet a migránsok tiszteletére burkajelmezt öltő német kancellár, Farsangéla Merkel mondja, majd átöltözik, és viccből hozzámegy a szelfipajtásához

19:30 – Vége a beszédnek, a jobbára fiatal nőkből álló tömeg elkezd jókedvűen bulizni

19:40 – Vége a jókedvnek, mert a jobbára migránsokból álló férfiközönség elkezdi molesztálni a csajokat, belenyúlnak táskákba, pénztárcákba, melltartókba, bugyikba

19:45 – Vége a molesztálásnak, mert cselből csupa cselgáncsozó, bokszoló, súlyemelő, kézilabdás, vízipólós lányokat csődített egy bogba a kölni városvezetés, és aki csak egy ujjal is hozzájuk nyúl, azt úgy verik pofán, hogy a takony menetet vág a nyakán

20:00 – Vége az egésznek, mert megjelennek a policájok, és a csajokat rendőrségi dubákba tuszkolják, hiszen mégse nézhetik szó és tett nélkül, hogy  az agresszív Brünhildák bántalmazzák a szegény migránsokat!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 897

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.