Központ
2020. augusztus 09. vasárnap, Emőd

HETI HETES

Központ december 18, 2014 Humor

A hét magyarázkodója. A magyar himnusz „intonálását” büntetik, az „eléneklését” engedélyezik Romániában, magyarázta Marius Popica. Kovászna megye magyarfaló főelvtársa eme furmányos indoklással próbálta enyhíteni a magyar himnusz eléneklése miatti, általa kirótt büntetés okán kirobbant botrányt. Szerinte az érvényben lévő törvények büntetik más országok himnuszának „intonálását”, de „énekelni” bármikor, bárhol szabad. Hozzátette: például a magyar himnusz „intonálása” se büntethető abban az esetben, ha azt megelőzően „intonálják” a román himnuszt is.

Kugli úr nem tudott ugyan pontos választ adni arra, hogy mi a görcs a különbség egy himnusz „eléneklése” és „intonálása” között, de a prefektúra jogászai „igen”: más ország himnuszát intonálni ünnepélyesen, hivatalos ceremóniák elején vagy végén szokták, Románia himnuszának „intonálását” követően.

Sepsiszentgyörgyi zenészek szerint az intonálás egy adott dallam hű visszaadását jelenti, ami történhet dúdolva is; az éneklés ugyanez, de szöveggel is kísérve. Viszont egy himnuszt minden esetben ünnepélyesen szoktak előadni, így igen bajos különbséget tenni himnuszénekelés vagy intonálás között.

Hajmási Péter, Hajmási Pál, a magyar himnusz nem imponál…

A hét törvénytervezete. Jelentős mértékben növelné a szemetelésért járó bírságot az a városgazdálkodási törvényt módosító tervezet, amelyet a napokban terjesztett a parlament elé képviselők egy csoportja. E szerint 1000  lejtől 2500 lejig terjedő bünti szabható ki arra a személyre, aki háztartási hulladékot dob ki lakása ablakán, vagy szemetel az utcán.

A jelenlegi törvény a helyi önkormányzatokra bízza a bírság összegének megállapítását, a helyhatóságok azonban jobbára csak szimbolikus tételekről döntöttek. A tervezet egyik előterjesztője, Ioan Dîrzu azt reméli, hogy a módosítás elrettenti majd a szemetelőket. „Gyönyörű országunk van, és mi csúfot űzünk belőle” – fogalmazott a politikus.

Ami tulajdonképpen igaz, csakhogy nemcsak a szemetelők űznek csúfot belőle, hanem ők is.

A hét akciója. Sepsiszentgyörgyön, ahol a lakosság 75%-a magyar, a Kaufland üzlet kizárólag a román vásárlóknak kedveskedik akcióval, vagy olyan magyaroknak, akik román újságokat olvasnak, például a Libertateát, amely lap állandóan a magyarság ellen uszít, a többi nagyobb román újsággal szinkronban. (A bejáratnál hatalmas plakáton hirdetik az akciós citromot, fölötte a kirekesztő felirat: „Doar pe baza cupon din Libertatea”.)

Említett szennylapban az egyik cikk azt a marhaságot taglalta nemrég, hogy a székely zászlót Mihai Viteazu „találta fel”. Na, ezt a lócitrom újságot kéne megvegyék a sepsiszentgyörgyi őslakosok ahhoz, hogy kedvezményhez jussanak, amelyikben a magyarokat gúnyolják és gyalázzák, és a történelmünket hamisítják.

Habár lehet, nem is citrom az akciós termék, hanem román narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de… csak az övék!

A hét könyve. Gigi Becali könyvet írt a börtönben, „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” címmel (egy, a hűvösön körmölt és kiadott könyv harminc nappal csökkenti szerzője letöltendő üdülését). A 180 oldalas kötetet képek is ornálják, amelyeken Gigi pózol az Athos-hegyi szerzetesekkel. (Az Athosz-hegy mintegy húsz ortodox kolostor otthona, amelyek autonóm teokratikus köztársaságot alkotnak Görögországon belül. Hoppá!)

Nos, eme könyvecskével kapcsolatban csupán két kérdés vetődik fel: hogyan írta meg a heherésző juhász, amikor gyakorlatilag egy funkcionális analfabéta, és kik fogják elolvasni, hiszen a rajongói is azok.

A hét rekorderei. Megint kering az interneten egy péniszméret-térkép, amiből ismét az derül ki, hogy a magyarországiaké a legnagyobb Európában. A magyarok teljesen elütnek az európai átlagtól, az átlag 16,1-17,9 centiméter közötti hosszúsággal Szudánnal, Ghánával, Beninnel, Kamerunnal, Kongóval, Bolíviával, Ecuadorral, Kolumbiával és Venezuelával kerültek egy kategóriába. A románoknak átlagosan 11,6-13,3 centi közötti a péniszhosszúságuk, amivel sereghajtók Európában (még ebben is!).

Korábbi, önbevalláson alapuló kutatásokból az derült ki, hogy a magyaroké átlagosan 16,51 centi hosszú, míg a románoké 12,73. A kutatók szerint a korábban megállapított átlagos péniszhossz 14,15 centiméter.

Természetesen ez hízelgő ránk nézve, azonban a „bemondás” alapján készített felmérés aligha pontos: legközelebb vagy kapják elő a logarlécet, és mérjék meg a kéjlécet, vagy kutassanak egyebet.

Hogy is mondta a szegény ember legkicsibb fia A hiú király című mese végén? „Gallér híján köpönyeg, hazudtam, mert volt kinek!”.

A hét étterme. A hamarosan megnyíló londoni „Death Row Dinners” (Halálsor Vacsorák) nevű étteremben híres halálraítélt bűnözők utolsó vacsorái alapján készült, ötfogásos menüket szolgálnak majd fel, és az étterem weblapja szerint a kiszolgálás is hasonlít majd egy igazi siralomházihoz. „Álljon készen arra, hogy megvádolják, elítélik és megmotozzák” – írják. A közösségi portálokat máris elárasztották a nyitást promotáló, nyomasztó hangulatú képek: fekete-fehér fotókon valós halálraítélt szerencsétlenek néznek velünk farkasszemet, a nyakukba akasztott táblákra pedig azt fotósoppolták rá, hogy mit burkoltak a nyomorultak a kivégzésük előestéjén.

Reméljük, borravalót nem kell majd adni, valszeg a kemény csávók se szoktak.

A hét találós kérdése.

– Hogy mondják románul, amikor a székely megragadja a román tökét?

– Na, hogy?

– Tinutul secuiesc!

Share Button
Ennyien olvasták: 765

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.