Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

HETI HETES

Molnár Tibor január 8, 2015 Humor

A hét törvénymódosítása. A kormány múlt év végén rendeleti úton módosította az oktatási törvényt, hogy a jogszabály lehetővé tegye a diplomákról, tudományos fokozatokról való lemondást. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter sajtótájékoztatón elmondta, mindeddig csupán Victor Ponta miniszterelnök jelezte, hogy lemond vitatott módon szerzett jogi doktorátusáról.

7es

Mostanáig nem volt jogi keret erre, így az ilyen kéréseknek nem tudott (volna) eleget tenni az oktatási minisztérium. A miniszter szerint, ha valaki lemond doktori címéről, majd újra meg szeretné szerezni a titulust, akkor ismét el kell végeznie a teljes doktori képzést, és ehhez nem pályázhat állami támogatásra. A sürgősségi rendelet értelmében akár az érettségi diplomáról is le lehet majd mondani, azonban ha újból érettségizni szeretnénk, újra el kell végeznünk a középiskolát.

Vajon a „Mecanic masini si utilaje” diplománkról nem mondhatunk le, amit anno az érettségi diploma mellé szerváltak nekünk? Mert, ha az egész licit nem is járnánk újra, azok a hangulatos műhelyórák néha hiányoznak, amikor a Bolyai nyirkos, dohos pincehelyiségeiben reszeltük a vasat…

A hét táblái. „Ofiteri de politie in civil opereaza in aceasta zona” – olvasható egy, a Covent Garden metróállomás közelében kitett táblán. Hasonlókat a tervek szerint London belvárosának bevásárlónegyedében több helyen is kiraknak majd.

A feliratokat a londoni rendőrség helyezte ki; ez az első alkalom, hogy a bűnözőket „elriasztó” táblák román nyelvűek. A Covent Garden nincs messze a Hyde Park Cornertől, ahol Romániából érkezett cigányok nagy számban telepedtek meg; az utcán alszanak, szemetelnek, ürítenek, koldulnak, és jobbára zsebezésből élnek.

A rendőrség a román nyelvű táblák kihelyezése révén szeretné elriasztani a bűnözőket – akikről ezek szerint feltételezik, hogy románul beszélnek. Némi joggal, hiszen statisztikai adatok szerint az utóbbi évben a metrón elkövetett zsebtolvajlások mintegy felét követték el Romániából érkezett szerecsenek.

A londoni rendőrség szóvivője közölte: „Annak érdekében, hogy megfékezzük a bűnözést, a westminsteri hatóságok sokféle eszközt alkalmaznak, melyek közé tartozik a különböző nyelvű táblák kihelyezése is. A feliratok figyelmeztetik az embereket a zsebtolvajlás veszélyeire, de egyúttal meg is nyugtatják őket, hogy a rendőrök a közelben vannak”.

Ez okés, csakhogy a román nyelvű táblák kihelyezésének kábé annyi értelme van, mintha az állatkerti csimpánzoknak kiírnák, hogy ne fogadjanak el ételt a látogatóktól: azok se tudnák elolvasni.

A hét „lefejezése”. Egy szélsőségesen magyarellenes Facebook-csoport meglehetősen gyomorforgató mémmel „kedveskedett” karácsony előtt Kelemen Hunornak. A kép eredetiét a szélsőséges, a muszlimok többsége által is gyűlölt ISIS készítette, egyik foglyuk lefejezése előtt.  Erre a felvételre photoshopolták rá Kelemen arcképét (a letérdepeltetett fogoly vállára), ezzel jelezve, milyen sorsot szánnak neki. Némi szöveget is mellékeltek hozzá, hogy mindenki számára érthető legyen, miről is van nagyba’ szó: „Kelemen Hunor, boanghina mica, ia desfata-mi tu mie urechile, si recita-mi articolul 1 din Constitutia Romaniei!” ( Kelemen Hunor, te kis hazátlan, nyisd csak ki a füled, és zengjed az alkotmány első paragrafusát!). Az első paragrafus így szól: „Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam”.

Találni továbbá székely zászlóra kakkantó Mikulást, magyarokat aprító tankot, valamint székely- és magyarzászló-égetéseket ábrázoló fotókat, minden mennyiségben.

Érdekesség, hogy bár többen is jelentették a csoportot, a Facebook szerint „az említett tartalmak nem kifogásolhatóak”…, ellentétben azokkal, amelyek Zuckerberg koma népét gúnyolják.

A hét babája. Pontosabban: az év babája – Marosvásárhelyen 2015 első csecsemője a Maros Megyei Klinikai Kórház szülészeti osztályán jött világra. Kalányos Erika szilveszterkor, éjjel két óra öt perckor látta meg a napvilágot (azaz a holdvilágot).

Nyista comment.

A hét diktátora. Francisco Macías Nguema Egyenlítői-Guinea diktátora (a hivatalos titulusa szerint elnök, isten, valamint a tudományok és a kultúra nagymestere) volt 1968 és 79 között. A történészek szerint a rémuralma rosszabb volt a nácikénál, egyedül Pol Pot kambodzsai vérengzése fogható hozzá. Uralkodása alatt az országból több mint százezren menekültek külföldre (az akkori háromszázezer lakosból!), különböző források 50 és 80 ezer közé teszik az államellenes cselekményekért kivégzettek számát. (Államellenes cselekménynek számított például az elnök kritizálása, amit kis szerencsével meg lehetett úszni 30 év börtönnel is.)

Nguema rémuralmának egyik mélypontja 1975 karácsonya volt, amikor 150 „ellenzékit” végeztetett ki a szeretet ünnepén; az időzítés annak hangsúlyozására is szolgált, hogy betiltotta a kereszténységet az országban. A nyilvános kivégzésnek a főváros focistadionja adott otthont: a kivégzőosztag tagjai Mikulás-ruhába öltöztek, és a stadion hangszóróiból egy korabeli romantikus-melankolikus sláger, a Those were the days (a magyar feldolgozás „Ábrándos szép napok” címen ismert) szólt.

Elválnak útjaink, változnak vágyaink, csak hinni kell, s a remény visz tovább! Na-na-na-na na-na…

A hét dumája. Sok ember olyan, mint az enter: minden mondata után ütném!

A hét vicce. Két férfi beszélget:

– A feleséged finoman főz?

– Igen. Miért, a tiéd durván?

Share Button
Ennyien olvasták: 1014

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.