Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

HETI HETES

Molnár Tibor április 18, 2015 Humor

A hét gyülekezete. Portik Vilmos friss polgármesterjelöltjelölt a vasarhely.ro-nak (ama kérdésre, hogy miként vélekedik azokról a támadásokról, amelyek az utóbbi napokban Soós Zoltánt, főként az internetes portálokon, vallási hovatartozása miatt érik): „Nem hiszem, hogy Marosvásárhelyen, ahol elsők között hirdették ki a vallásszabadságot, akárkinek – így Soós Zoltánnak is – a lelkiismereti szabadsága megkérdőjelezhető. Én Zoltánt egy becsületes, őszinte, szavatartó embernek ismertem meg, és ezen mit sem változtat az, hogy a Vidám Vasárnap gyülekezet tagja”.

Ámen. (Lapzártánk előtt az említett portál kijavította a bakit)

heti hetes

A hét bakija. Hibázott egy nagyot az ortodox húsvét alkalmából a Facebook-oldalára kiposztolt jókívánságában az államfő: „Cristos a-nviat! Sărbători fericite tuturor!” (Krisztus feltámadt! Boldog ünnepeket mindenkinek!) – írta szombat este a közösségi oldalra Klaus Johannis. A román sajtó azonnal kiszúrta, hogy az államfő tévesen, „C”-vel írta Krisztus nevét, a román ortodoxok ugyanis „Hristosnak”, nem „Cristosnak” nevezik Krisztust.

A craiovai teológiai kar professzora, Constantin Patuleanu ezt azzal indokolta, hogy a Bibliában, Márk evangéliumának görög fordításában is „H”-val szerepel a név. „Ha nem írjuk le helyesen a Megváltó nevét, azt jelenti, hogy nem is tiszteljük” – jegyezte meg a teológus.

Igen ám, csakhogy a bibliai görög nyelvben Jézus nevében az első betű (X) kiejtése Kh, nem pedig H, tehát a hiba valójában nem Johannis, hanem az ortodoxok készülékében van!

A hét kisnagymamája. Tizenhárom gyerek után négyes ikreket vár egy 65 éves berlini tanárnő! Az angol és orosz szakos nyelvtanár legutóbb 2005-ben hozott gyereket a világra, és ezzel már akkor is Németország legidősebb kismamája volt. A most kilencéves lánya nagyon vágyott kistestvérre, mert nagyobb testvérei – a legidősebb 44 éves – már mind elköltöztek hazulról. A nyugdíj előtt álló tanárnő sperma- és petedonor-kezelés révén esett teherbe; a négyes ikreket nyárra várja, az eddig komplikációk nélkül zajló terhesség 21. hetében tart.

A tizenháromszoros anyát – akinek már hét unokája is van – nem érdekli a külvilág véleménye. „Milyennek is kell lenni 65 évesen? Meg kell felelni mindenféle klisének, de én ezt nagyon megerőltetőnek érzem. Szerintem mindenkinek önállóan kell döntenie az életéről, és nem szabad hagynia, hogy mások telebeszéljék a fejét” – mondta.

Aztán, ha szülés után esetleg legatyásodik, majd egymást teszik tisztába a kicsikkel.

A hét vize. A Beverly Hill 9OH2O által „gyártott” víz a Sierra Nevada hegyei közt csordogál eredetileg, majd különböző ásványi anyagokkal, például kalciummal és káliummal dúsítják. Persze ettől még nem kellene 100 ezer dollárba (416 ezer lejbe) kerülnie – és tulajdonképpen nem is ettől kerül ennyibe, hanem a 14 karátos gyémántokkal felturbózott fehérarannyal borított üvegtől, meg a vele járó négy kristálypohártól – írja a Gazdagisztán blog. Mindezt egy ezüstbőröndben kaphatja meg a lelkes vevő, amihez még jár két tesztpéldány a cég egyéb termékeiből – mindezt a világ bármely pontjára kiszállítják.

Még ha sör lenne, mondjuk, de víznek kissé drága…

A hét rendelete. Egy szaúdi vallási vezető napokban kiadott fatwája (döntvénye) szerint a férj megeheti a feleségét, amennyiben nagyon éhes (ha pedig nagyon-nagyon éhes, akár mind a négyet?). Abdul Aziz bin Abdullah úgy véli, a férfi elfogyaszthatja akár az egész feleségét, akár annak csak néhány testrészét, de csak amikor az éhhalál fenyegeti. A közösségi oldalakon is terjesztett döntvényt számos arab értelmiségi kritizálta.

– Fatima, te lusta dög, már megint nem főztél semmit?

– Nem.

– Na, akkor púder be a sütőbe!

A hét bölcsezete. Ha Isten azt akarta volna, hogy vegetáriánusok legyünk, nem teremtette volna meg a mustárt.

A hét felmérése. Románia továbbra is a világ egyik legvallásosabb országa – derül ki egy átfogó nemzetközi felmérésből: az ország lakosságának 77%-a vallotta magát vallásosnak, 16%-uk nem vallásosnak, 1% pedig meggyőződéses ateistának. A megkérdezettek 6%a nem tudott válaszolni a kérdésre, vagyis degenerált.

Európában csupán Koszovóban, Macedóniában és Lengyelországban vallották magukat nagyobb arányban vallásosnak, mint Romániában, de a felmérésből kimaradt néhány ország, például Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Norvégia.

Nyugat-Európán és Óceánián kívül a Föld majdnem minden régiójában 50 százalék fölött van a vallásosak aránya. A világ legvallásosabb országa Thaiföld, ahol az emberek 94%-a vallotta magát hívőnek, utána Örményország, Banglades, Grúzia és Marokkó következik, egyaránt 93%-kal. A lista végére Kína került, ahol az embereknek mindössze 6%-a nyilatkozott úgy, hogy vallásos, míg 61%-uk meggyőződéses ateistának gondolja magát.

Honnan tudod, hogy erősen vallásos vagy?

  • Az étteremben addig nem látsz hozzá a falatozáshoz, amíg a főpincér nem hozat egy papot, aki megáldja a kajádat
  • Isten a háttérképed
  • A „Hallelujah” a csengőhangod
  • Kereszt alakúra nyírod a mellszőrödet
  • Valahányszor bundáskenyeret sütsz, Jézus arcmását véled kirajzolódni az olaj tetején
  • Ha tanár vagy gépjárművezető-oktató vagy, nagycsütörtökön megmosod a tanítványaid lábát
  • Számítógépes jelszavad: Elói, Elói, lammá sabakhtání?
  • És végül: direkt gyorsan hajtasz el az útszéli pléhfeszület mellett, majd a radarképet kiteszed a fészbukra, ezzel a kommenttel: „Krisztus előtt kétszázzal!”
Share Button
Ennyien olvasták: 1005

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.