Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

HETI HETES

Molnár Tibor május 22, 2015 Humor

A hét észkombájnja.  A borravaló megadóztatásának kudarca után egy olyan újabb – az adócsalás visszaszorítását célzó – ötlettel rukkolt elő a pénzügyminiszter, amitől a pénzügyi elemzők és adószakértők dobtak egy hátast. Eugen Teodorovici közölte: elképzelése szerint a polgároknak lehetővé kell tenni, hogy költségeik egy részét leírhassák az adóalapjukból.

hetes

„A lényeg, hogy a polgár egész évben gyűjti a pénztári nyugtákat, és az év végén visszakapná a jövedelemadójának 20-30%-át, azt az összeget, amelyet olyan termékekre költött, amelyek esetében országos szinten nagy az adócsalás (nyilván elsősorban az alkoholos és a dohánytermékek tartoznak ide – szerk. megj.)” – magyarázta a közgazdasági Nobel-díj várományosa.

Elemzők elsőre viccnek hitték a pénzügyminiszter javaslatát. Emlékeztettek arra, hogy Romániában a polgárok igen nagy hányada fizetésből él, amelynek adóját visszatartja a munkáltató, és jövedelembevallást sem kell kitölteniük. Többségük szerint az elképzelés feje tetejére állítja az adórendszert, és bürokráciába fullasztja az adófizetőket. Arról nem beszélve, hogy nem tudni még, miből pótolja majd az állam a 20%-os adókiesést.

Eugen, Eugen, veled is csak többen vagyunk.

A hét népszerűje. Románia „first lady”-je, Carmen Johannis meglepően nagy népszerűségnek örvend; a romániaiak többsége ugyanakkor úgy gondolja, hogy nagyobb és láthatóbb szerepet kellene vállalnia a román társadalomban, különösen a kulturális vagy oktatási intézkedésekben – derült ki egy felméréséből.

A megkérdezettek 26%-ának nagyon jó véleménye van az elnök feleségéről, míg 41%-uknak csak jó. 24% semleges álláspontú, vagyis magasról tojik a förszt nénire, és csupán 1%-nak antipatikus. A kutatásban részt vevők 8%-a nem válaszolt a kérdésre, mert egyesek nem érnek rá marhaságokkal tölteni a drága időt.

A First Lady „intézménye” amerikai találmány (Martha Washingtont nevezte így egy firkász még 1843-ban, és a popor ráharapott), tőlük vette át néhány más ország is, de Romániában firstladyzni az elnök feleségét kábé annyira gáz, mintha a román szenátust elkezdenénk Lordok Házának hívni.

Ha Hillary Clinton jövőre megnyeri az amerikai elnökválasztást, akkor az exelnök ura, Bill Clinton lesz az első hímnemű First Lady (valójában First Gentleman) a történelemben!

A hét kajája. Egy kolozsvári portál szerint arra panaszkodnak a kincses város román lakói, hogy a magyar tulajdonban lévő helyi vendéglőkben Nagy-Magyarország formájú flekkent szolgálnak fel.

A napocanews.ro a szélsőségesen nacionalista Noua Dreaptă (Új Jobboldal) román szervezet szócsöve, amely rendszeresen közöl képtelenségeket az „erdélyi magyar revizionizmusról”. Most újabb bizonyítékát találták meg annak, hogy a magyaroknak szándékukban áll szétdarabolni Romániát: a portál szerint a kolozsvári magyar vendéglősök tudatosan Nagy-Magyarország térképének alakzatára szeletelik a flekkent felszolgálás előtt, ezzel is üzenve a román vendégeknek, hogy hamarosan búcsút vehetnek Erdélytől. Az íráshoz az állításukat bizonyító fotót is mellékelték, ám a fénykép forrását (melyik vendéglőben és ki készítette) nem nevezték meg.

S ha még azt is tudnák, hogy a flekken mellé felszolgált szalmakrumplihoz szükséges pityókát otthonaikból elrabolt és pincében tartott móc kisgyerekek kaparják ki a földből, puszta kézzel, a kovászos uborkát az ő verejtékükkel savanyítják, és a vörösbor valójában román vér!!!

A hét ajándéka. Azt kevesen tudják, hogy Niels Bohr pontosan mit csinált az atom szerkezeti felépítésével meg a kvantummechanika alapjaival, de Dániában nemzeti hősként tekintenek rá. 1975-ig ő volt az ország egyetlen Nobel-díjas fizikusa; abban az évben a fia, Aage Bohr és Ben Roy Mottelson kapták a fizikai Nobelt. Bohr munkája ugyan a nagyközönség számára érthetetlen volt, de a népszerűségét ez nem akadályozta: már életében olyan szép ajándékot kapott, amiről csak kevesen álmodhatnak.

Ha Dánia, akkor nemcsak a büdös, hanem a Carlsberg sör is eszünkbe juthat; a márka éppúgy az ország hírnevét szolgálja, mint Bohr tudományos eredményei. A Carlsberg 1922-ben, amikor Bohr megkapta a Nobel-díjat, egy házat ajándékozott a fizikusnak, közvetlenül a koppenhágai sörfőzdéjük mellett. De ez még nem minden: a házat egy cső kötötte össze a főzdével, így Bohr egész életében ingyen ihatta a Carlsberget!

A hét szolgáltatása. Befőttesüvegbe zárt szellentést lehet küldeni ellenségeinknek, legalábbis az Egyesült Államokban. A „Send a Jart” szolgáltatás egyszerűen működik: 10 dollárért cserébe kiküldenek egy kis befőttesüveget a megadott címre, amit ha kinyit a címzett, elképesztő fingszagot fog érezni. A trükk az, hogy az üvegbe egy apró borítékot tesznek, abban bízva, hogy aki megkapja, lesz annyira kíváncsi a levél tartalmára, hogy kinyissa az üveget.

A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államok területén elérhető, de ígéretük szerint dolgoznak azon, hogy akár a romániai megrendelők igényeit is kielégítsék. Alig várjuk!

A hét dedikációja. A napokban derült ki, hogy Szörényi Levente tavaly egy régi Illés-dallal gratulált az Eurovízió győztesének, Conchita Wurstnak: Ó, kisleány, te nem vagy kisleány…

A hét vicce.

– Tegnap úgy berúgott a férjem, hogy belevizelt az ágyba.

– Nem tragédia, az enyémmel is előfordult már…

– Jó, de az enyém az ajtóból!

Share Button
Ennyien olvasták: 819

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.